Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Για ψεύτικες υποσχέσεις, καταγγέλουν τη δημοτική αρχή οι εργαζόμενοι στο δήμο Θερμαϊκού

Ως "ψεύτικες" χαρακτήρισαν τις υποσχέσεις της δημοτικής αρχής οι εργαζόμενοι του δήμου Θερμαϊκού, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από το Δημαρχείο, καταγγέλοντας παράλληλα ότι συνεχίζεται η εξοργιστική αδιαφορία της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και τα οποία χρονίζουν.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού με την παρουσία πάρα πολλών εργαζομένων, είχε ως κεντρικό της θέμα  την μη επίλυση ούτε ενός από τα χρονίζοντα εργασιακά τους προβλήματα. Ενώ στο τέλος, παραδόθηκε για πολλοστή φορά το ψήφισμα της συγκέντρωσης των εργαζομένων και ζητήθηκε εγγράφως να απαντήσει η Δημοτική Αρχή για το χρονοδιάγραμμα επίλυσής τους.
Το ψήφισμα έχει ως εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΤΗΣ 9Ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
      Έχει περάσει ένας χρόνος από την κατάληψη που είχε πραγματοποιήσει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του Δήμου Θερμαϊκού και όχι κάποιοι εργαζόμενοι και το Δ.Σ. του Σωματείου όπως αναληθώς ισχυριζόταν ο Δήμαρχος Θερμαϊκού στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ3 και αποδεικνύει το φωτογραφικό υλικό στην ιστοσελίδα του Συλλόγου και τα σχετικά βίντεο, διεκδικώντας την επίλυση των εργασιακών τους προβλημάτων, όπως η μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, γάλατος, μη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων άρα και εμβολιασμού των εργαζομένων, μη επισκευή οχημάτων, μη αγορά νέων οχημάτων - με συνέπεια οι εργαζόμενοι να διακινδυνεύουν την σωματική τους ακεραιότητα - και μη τήρηση της νομοθεσίας για την κίνηση τους, η μη συντήρηση χώρων εργασίας με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν όταν σημειώνονται βροχοπτώσεις (πρώην Δημαρχείο Ν. Μηχανιώνας, ΚΕΠ Ν. Επιβατών, σοφίτα Δημαρχείου, Δημοτική Βιβλιοθήκη) και σε άλλους (π.χ. αμαξοστάσιο Επανωμής, Δευκαλίωνος, εποπτεία Καθαριότητας Ν. Μηχανιώνας, σοφίτα Δημαρχείου), να μην πληρούνται στοιχειωδώς ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας και από άποψη θερμοκρασίας και από άποψη υγιεινής. Εδώ και τρία (3) χρόνια δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ για την αγορά ειδών γραφείου (έπιπλα γραφείου, βιβλιοθήκες, καρέκλες κλπ.)
   

  Για μια ακόμη φορά διαψεύδονται οι δηλώσεις του Δημάρχου «αλλά μένω στο ότι η διοίκηση σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα μέσα στο Μάρτιο θα έχει επιλύσει όλα αυτά τα θέματα», την ίδια μέρα, πάλι στην ΕΡΤ3. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί η έλλειψη Γιατρού Εργασίας (Γ.Ε.) και Τεχνικού Ασφαλείας (Τ.Α.) από τον Απρίλιο του 2017 όπως διαπίστωσε και κατά τους ελέγχους που διενήργησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Τόσο πολύ ενδιαφέρονταν και ενδιαφέρεται η Δημοτική Αρχή για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων που δεν ελάμβανε γνώση των υποδείξεων των Γ.Ε. και Τ.Α. - όταν παρείχαν τις υπηρεσίες τους - όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία και σημείωσαν στις παρατηρήσεις τους οι Επιθεωρητές Εργασίας.
     Επιπλέον δεν καταβλήθηκε στους δικαιούχους συναδέλφους σύμφωνα με την πρόταση του Συλλόγου το Δεκέμβρη του 2017, η πρώτη δόση της χρηματικής αποτίμησης των Μέσων Ατομικής Προστασίας και γάλατος που δεν είχαν χορηγηθεί τα έτη 2012, 2013, 2015, 2016, όπως προβλεπόταν στη σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
     Πολύ σημαντική παράλειψη με σοβαρότατες συνέπειες, είναι ότι δεν έχει πάρει ο Δήμαρχος ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν όργανο. (παρ.Α.1 άρθρο 20 Ν.4354/15) την απόφαση καθιέρωσης υπερωριακής απασχόλησης, με συνέπεια να είναι παράνομη και αδύνατη η καταβολή της προβλεπόμενης αμοιβής.
    
Επομένως αφού εδώ και ένα έτος αποδεικνύονται ψευδείς οι υποσχέσεις και συνεχίζεται η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για τα προβλήματα των εργαζομένων τα οποία αυξάνονται το Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού, υλοποιώντας το αίτημα των εργαζομένων τους πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στις 8.00 το πρωί την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018 έξω από το Δημαρχείο η οποία αποφάσισε την επίδοση του παρόντος ψηφίσματος με σκοπό η Δημοτική Αρχή να δεσμευθεί εγγράφως για το χρονοδιάγραμμα επίλυσής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.