Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Τι έγραφαν οι εφημερίδες για την κατάθεση Χρυσοχόου υπέρ του Μέρτεν

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018, ο εκπρόσωπος της οικογένειας του στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης "Εντάξει" του κ. Σταύρου Καλαφάτη, ζήτησαν να αναβληθεί η λήψη απόφασης για τη μετονομασία της οδού Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ, "για να προσκομιστούν περισσότερα στοιχεία". Με τον πρώτο μάλιστα να εξαπολύει  επίθεση κατά του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, ότι τα στοιχεία που παρουσίασε για τον επί Κατοχής Φρούραρχο Θεσσαλονίκης και Γενικό Διοικητή (δηλαδή υπουργό) Μακεδονίας, τάχα "στερούνται της αναγκαίας ιστορικής αντικειμενικότητας και τεκμηρίωσης.. αφού δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις θέσεις και απόψεις συγκεκριμένης ιδεολογικής αντίληψης".

Μάλιστα, τόσο στην τοποθέτηση των εκπροσώπων της οικογένειας Χρυσοχόου, όσο και στο εξώδικο που απέστειλαν προς το Δήμο Θεσσαλονίκης, διατείνονταν ότι ότι "οι εναντίον του Χρυσοχόου κατηγορίες, εκπορεύτηκαν αποκλειστικά από τους πολιτικούς του αντιπάλους". Μάλιστα επικαλούνταν μία έρευνα του δρα Βάιου Καλογρηά, που κατέληγε στη διαπίστωση ότι «…η πολιτική του Χρυσοχόου δεν αποσκοπούσε στην εξυπηρέτηση γερμανικών συμφερόντων, αλλά στη διατήρηση του κρατικού μηχανισμού και στη διαφύλαξη του ελληνικού εθνικού χαρακτήρα της Μακεδονίας».
Ας δούμε σε συντομία, τις "υπηρεσίες" του Χρυσοχόου:
Κατ΄αρχάς να πούμε ότι από την ημέρα που τοποθετήθηκε από τον κουίσλιγκ κατοχικό πρωθυπουργό Τσολάκογλου, με έγκριση των Γερμανών, στην έμμισθη θέση του γενικού επιθεωρητή Νομαρχιών Μακεδονίας, είχε κύριο μέλημα τη συγκέντρωση πληροφοριών για τις αντιστασιακές οργανώσεις που δρούσαν κατά των Ναζί κατακτητών. Για το σκοπό αυτό, στεγάζονταν σε γραφείο της Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας που του είχαν παραχωρήσει οι κατακτητές, κινούνταν προς τις διάφορες νομαρχίες με αυτοκίνητο, ύστερα από έγκριση των Γερμανών, με βενζίνη που του παρείχαν οι χιτλερικοί, με προσωπικό (γραμματείς, οδηγούς κλπ) που εγκρίνονταν από αυτούς.  Και όλα αυτά, τη στιγμή, όπως παρατηρούσε σε σχόλιό της η αντιστασιακή εφημερίδα Ελευθερία "που οι οπαδοί του ΕΑΜ τουφεκίζονται  και μόνο αν τους βρουν επάνω τους ένα Δελτίο Ειδήσεων".
Όλα αυτά τα προνόμια Χρυσοχόου αυξήθηκαν όταν στη συνέχεια ανέλαβε Φρούραρχος Θεσσαλονίκης και λίγο πριν το τέλος της Κατοχής, Γενικός Διοικητής Μακεδονίας, αξίωμα που αντιστοιχούσε με τη σημερινή του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης. Και όταν τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από την τελευταία κυβέρνηση των κουίσλιγκ του Ράλλη, το Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής και προσωπικά ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Καίρου, Γεώργιος Παπανδρέου, αξίωσαν από το κατασκοπευτικό δίκτυο "Ζευς" που δρούσε στη Θεσσαλονίκη, να διακόψει κάθε επαφή με τον Χρυσοχόου.


Μάρτυρας υπεράσπισης του "χασάπη" Μέρτεν
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μία άλλη "εθνική προσφορά" του κατοχικού Φρούραρχου Θεσσαλονίκης: Όταν τυχαία συνελήφθη ο Μέρτεν στην Ελλάδα και πέρασε από το Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου, ο Χρυσοχόου, μαζί με κάποιους άλλους που υπηρέτησαν επίσης τους κατακτητές (όπως ο αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης συνταγματάρχης Μαντούβαλος, ο προκάτοχος του Χρυσοχόου στη θέση του Γενικού Διοικητή Μακεδονίας, Σιμωνίδης κ.α.), ενώ είχαν οριστεί ως μάρτυρες κατηγορίας για τα εγκλήματα του Μέρτεν και κυρίως την οργάνωση της αποστολής των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα κρεματόρια, άλλαξαν τις καταθέσεις τους και μεταβλήθηκαν σε μάρτυρες υπεράσπισης και υμνητές του Μέρτεν στο Στρατοδικείο.
Για το θέμα αυτό και καθώς στην έκθεση του ΚΙΘ επισυνάπτονταν εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία της 18ης Φεβρουαρίου 1959, οι απόγονοι του Χρυσοχόου διατυπώνουν αιχμές ότι "διαστρεβλώθηκε η κατάθεσή του", επικαλούμενοι και επιστολή που είχε αποστείλει δέκα ημέρες μετά προς την εφημερίδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μόνο η Μακεδονία ήταν αυτή που αναφέροντας στον τίτλο της ότι "Ο Χρυσοχόου καταθέτει υπέρ του Μέρτεν" τον... συκοφάντησε και "διαστρέβλωσε" τα λεγόμενά του.
Όμως, όλες οι εφημερίδες της εποχής, ακόμη και οι σκληρές δεξιές και όχι μόνο η "Μακεδονία" τις μέρες που διεξάγονταν η δίκη του Μέρτεν, επισήμαιναν το γεγονός ότι ο Χρυσοχόου, εμφανίστηκε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης, αλλάζοντας την κατάθεσή του.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα έγραφε για τον Χρυσοχόου η αθηναϊκή εφημερίδα Ελευθερία του Πάνου Κόκκα ότι "ο μάρτυς προσεπάθησε να μετριάση τα όσα κατέθεσε εις βάρος του Μέρτεν, τον οποίον παρουσίασε ως "αθώαν περιστεράν", ενώ η εφημερίδα Καθημερινή ανέφερε: "Εκ των χθεσινών μαρτύρων, ο ε.α. στρατηγός Χρυσοχόου...προέβη εις κατάθεσίν μάλλον ελαφρυντικήν δια την θέσιν του κατηγορουμένου Μέρτεν". Και η εφημερίδα Τα Νέα περιέγραφε: "Ο στρατηγός Χρυσοχόου κατά την εξέτασιν του, έπεσεν εις αντιφάσεις με την κατάθεσίν του της προανακρίσεως. Ο μάρτυς εξύμννησεν τον Μέρτεν ως... προστάτην των ευαγών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης... Σημειωτέον ότι ο μάρτυς κατά την προανάκρισίν κατέθεσε ακριβώς τα αντίθετα".
Παραθέτουμε στη συνέχεια τα δημοσιεύματα για το θέμα αυτό των σημαντικότερων εφημερίδων εκείνης της πριν 60 χρόνια εποχής:


Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 18-2-1959

                                 Ο τίτλος και οι υπότιτλοι της Μακεδονίας στις 18-3-1959 αποδίδουν πλήρως τα σκαμπανεβάσματα Χρυσοχόου


Εφημερίδα ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ 19-2-1959Εφημερίδα ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ 18-3-1959

Εφημερίδα ΤΟ ΦΩΣ 18-2-1959Εφημερίδα  ΝΕΑ ΑΛΗΘΕΙΑ 17-2-1959


Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 18-2-1959


Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 18-2-1959


Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ 18-2-1959

Εφημερίδα  Η ΑΥΓΗ  


Εφημερίδα Αθηνών ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 18-2-1959

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.