Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

"Σιγήν ιχθύος" από Περιφέρεια και δήμο Θερμαϊκού για τα έργα αποκατάστασης

Βομβαρδισμένη... Συρία, θυμίζει ο δρόμος Επανομή-Ν.Μηχανιώνα και δυστυχώς έτσι θα είναι και αυτό το καλοκαίρι
Πριν από ενάμισι μήνα, η δημοτική παράταξη "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" με τις υπογραφές των τριών δημοτικών της συμβούλων, ζήτησε εγγράφως από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης και τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού απολογισμό για το που διατέθηκαν τα 15.500.000 ευρώ που διέθεσε το κράτος για τα έργα αποκατάστασης από τις προπέρσινες πλημμύρες. Παρότι πέρασε τόσος καιρός, Περιφέρεια και Δήμος τηρούν "σιγήν ιχθύος" για το θέμα αυτό και δεν προβαίνουν στον αιτούμενο οικονομικό απολογισμό.

Με κατεστραμμένη παραλία και φέτος η Νέα Μηχανιώνα
Μόνο στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, ο δήμαρχος κ. Μαυρομάτης, αντί της γραπτής απάντησης και των οικονομικών στοιχείων που ζήτησαν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ανέφερε αόριστα ότι "σύντομα θα δημοπρατηθούν" τα έργα διαμόρφωσης του παραλιακού μετώπου και του οδικού δικτύου που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές στη διάρκεια των πλημμυρών. Με συνέπεια και το φετινό καλοκαίρι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Θερμαϊκού να εξακολουθήσουν να βιώνουν την ίδια εδώ και δύο χρόνια απαράδεκτη κατάσταση.


Η "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" με το υπόμνημά της, ζητούσε εξηγήσεις για τη φοβερή καθυστέρηση που επιδεικνύεται στην υλοποίηση των έργων αποκατάστασης των ζημιών, στις περιοχές του Θερμαϊκού που είχαν πληγεί από τις πλημμύρες της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 2016, αν και εδώ και ένα και πλέον χρόνο, έχει δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών για τα έργα αυτά, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 15.500.000 ευρώ. 
Σε επιστολή που απέστειλαν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της "Συμπολιτείας" προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης και το δήμο Θερμαϊκού, ζητούν να τους δοθούν αναλυτικοί λογαριασμοί για το που διατέθηκε το συγκεκριμένο ποσό, που οφείλεται αυτή η καθυστέρηση και πότε υπολογίζουν ότι θα εκτελεστούν τα απαιτούμενα έργα για την αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου και του οδικού δικτύου του Θερμαϊκού.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, οι παραλίες της Νέας Μηχανιώνας, του Πάλιουρα και της Παραλίας Επανομής, λόγω  αυτής της καθυστέρησης θα εξακολουθήσουν και το φετινό καλοκαίρι να μένουν απλησίαστες για το κοινό, λόγω της καταστροφής που υπέστησαν. 
Επίσης, το οδικό δίκτυο του δήμου Θερμαϊκού, συνεχίζει να παραμένει σε άθλια κατάσταση, με τον ΟΑΣΘ να απειλεί με διακοπή της κυκλοφορίας των λεωφορειακών γραμμών 69Β΄(ΙΚΕΑ-Επανομή-Πάλιουρα) και 77 (Επανομή-Νέα Μηχανιώνα-Κερασιά), καθώς ο δρόμος στον Πάλιουρα από την ημέρα των πλημμυρών και μέχρι σήμερα, εμφανίζει όψη βομβαρδισμένης περιοχής, με σοβαρό κίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς και το επιβατικό κοινό.
Στο τέλος της επιστολής τους οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού" έθεταν εγγράφως και τέσσερα βασικά ερωτήματα που διατυπώνουν οι δημότες και τα οποία παραμένουν αναπάντητα από τους αρμόδιους και συγκεκριμένα:
1. Τι μέρος από αυτά τα 15.500.000 εκατομμύρια ευρώ, που προορίζονταν για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στο δήμο Θερμαϊκού, διατέθηκε μέχρι τώρα και που (αναλυτικά το κάθε έργο που έγινε μέχρι σήμερα με το αντίστοιχο κόστος).
2. Με ποια διαδικασία έγινε η ανάθεση για την υλοποίηση των έργων (δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός, διαπραγμάτευση, απευθείας ανάθεση κλπ).
3. Πότε υπολογίζεται να εκτελεστούν τα απαιτούμενα έργα για την αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου και του οδικού δικτύου.
4. Που  οφείλεται αυτή η μεγάλη καθυστέρηση. 
Την ερώτηση υπέγραφαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού"  Σπύρος Κουζινόπουλος, Θεόδωρος Τζίνας και Γιάννης Τσακμάκας. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.