Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Παραπομπή Γ.Παπακωνσταντίνου αποφάσισε η Βουλή


Έπειτα από μία πολύωρη και επεισοδιακή συνεδρίαση, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε κατά τη διάρκεια μυστικής ψηφοφορίας την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ με βάση την πρόταση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, η Επιτροπή θα αποτελείται από 15 βουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν παραδώσει πόρισμα στις 25 Φεβρουαρίου.
Αντιθέτως, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να μην παραπεμφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ούτε οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Λουκάς Παπαδήμος.
Στην ψηφοφορία για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, συμμετείχαν συνολικά 294 βουλευτές. Απουσίαζαν οι βουλευτές Χρήστος Αηδόνης και Θεόδωρος Παραστατίδης (ανεξάρτητοι), Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ), Ηρώ Διώτη και Γιάννης Σταθάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Θωμάς Ψύρρας (ΔΗΜΑΡ).
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής:
·         Υπέρ της πρότασης της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν 265 βουλευτές, κατά 6 και «παρών» τρεις.
·         Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν 129 υπέρ, 26 κατά, ενώ βρέθηκαν 4 άκυρα.
·         Στην πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ, 110 τάχθηκαν υπέρ, 28 κατά και τρία«παρών».
Ανά πρόσωπο, στην κάπλη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο βρέθηκαν 225 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων έγκυρα ήταν 154, άκυρα 15 και λευκά 56. Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 124 βουλευτές, κατά 24, ενώ «παρών» δήλωσαν 2. Υπέρ της πρότασης ΑΝΕΛ - ΧΑ ψήφισαν 104 βουλευτές, κατά 23, ενώ «παρών» δήλωσε ένας.
Στην τρίτη κάλπη για τον Γιώργο Παπανδρέου βρέθηκαν 224 ψηφοδέλτια, από τα οποία έγκυρα ήταν 107, άκυρα 14 και λευκά 103. Υπέρ της πρότασης παραπομπής του πρώην Πρωθυπουργού, τάχθηκαν 80, κατά 19, ενώ «παρών» δήλωσαν 8.
Τέλος, στην τέταρτη κάλπη για τον Λουκά Παπαδήμο βρέθηκαν 221 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων 114 έγκυρα, άκυρα 7 και 111 λευκά. Υπέρ της πρότασης ΑΝΕΛ - ΧΑ τάχθηκαν 63 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 34 και «παρών» δήλωσαν 6.
 
Αντιπαράθεση για τη διαδικασία
Πεδίο αντιπαράθεσης αποτέλεσε το θέμα της διαδικασίας.  Αρχικώς, η κυβερνητική πλειοψηφία και το προεδρείο της Βουλής είχαν προτείνει μια διαδικασία τριών ξεχωριστών μυστικών ψηφοφοριών σύμφωνα με τις προτάσεις των κομμάτων για τα τέσσερα «εγκαλούμενα» πρόσωπα: (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμος) η οποία είχε χαρακτηριστεί ως μεθόδευση από την αντιπολίτευση. 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να διεξαχθεί ψηφοφορία σε μια και μόνη ψηφοφορία με τέσσερις κάλπες ανά πρόσωπο (ναι, όχι, λευκό) προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης διευκρίνισε ότι οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να αποφαίνονται και για τα φερόμενα αδικήματα με αποτέλεσμα να συμφωνήσουν όλες οι πτέρυγες συμφώνησαν ικανοποιημένες.
Αρκετές ώρες μετά, όμως, το προεδρείο της Βουλής άλλαξε στάση και μοίρασε ψηφοδέλτια που έδιναν τη δυνατότητα στους βουλευτές να ψηφίζουν κατά πρόταση των κομμάτων και όχι κατά κατηγορία αδικήματος. Η μεταστροφή αυτή είχε ως συνέπεια την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διεξαγωγής της ψηφοφορίας για 1½ ώρα.
Επεισοδιακή, αποδείχθηκε όμως και η διαδικασία της ψηφοφορίας αφού δεκάδες βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παραβίασαν τη μυστικότητα της ψηφοφορίας, αφού προσήλθαν μόνο στην κάλπη του κ. Παπακωνσταντίνου και απείχαν επιδεικτικά από τις άλλες τρείς προκειμένου να αποδείξουν ότι τήρησαν την κομματική γραμμή, που ήταν η παραπομπή μόνο του κ. Παπακωνσταντίνου.

πηγή: "Ναυτεμπορική"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.