Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

«Θα σας πάρουν τα σπίτια οι κομμουνιστές….»


του Δημήτρη Παπάζογλου *
Η μόνιμη προπαγάνδα της Δεξιάς στα πέτρινα χρόνια της πολιτικής ζωής της χώρας για να τρομάζουν τους πολίτες που φλέρταραν με την Αριστερά ήταν ότι «οι κομμουνιστές θα σας πάρουν τα σπίτια, τα χωράφια, και τις γυναίκες ίσως… Οση περιουσία κάνατε με τον ιδρώτα σας θα τη δημεύσει το κράτος. Αυτό θέλετε;». 
Και επειδή οι Ελληνες αγαπούν την ιδιοκτησία τους δεν ψήφιζαν τον κομμουνισμό και διάλεξαν τον καπιταλισμό. Ατύχησαν όμως γιατί τώρα «δημεύονται» οι περιουσίες με την εξοντωτική φορολογία και στα ακίνητα και στα εισοδήματα που εμπνεύστηκαν οι διαχρονικοί φωστήρες του υπουργείου Οικονομικών κατά τις εντολές της τρόικας.
Η εικόνα στα ακίνητα σήμερα είναι δραματική. Οι εμπορικές αξίες έπεσαν περίπου στο μισό, όπως και η πρόσοδος από ενοίκια, όταν υπάρχουν ενοικιαστές. Τα στεγαστικά δάνεια παραμένουν ως είχαν και οι δανειολήπτες αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν, αφού, εκτός των άλλων, μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις, ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν σε κάθε οικογένεια. Οι φόροι όμως τετραπλασιάστηκαν και λογαριάζονται στη βάση αντικειμενικών αξιών που υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντίστοιχες εμπορικές. Κι επειδή σε λίγο μπαίνουν και τα χωράφια στην αρένα της φορολογικής σφαγής, αλίμονο σε όσους έχουν στην ιδιοκτησία τους μαγαζιά που αγόρασαν, χωράφια που κληρονόμησαν και σπίτια που απέκτησαν με δάνειο. Η μόνη λύση είναι να παραδώσουν στο κράτος τα κλειδιά της περιουσίας τους μήπως και διασώσουν μέρος του μισθού τους που απειλείται από τη μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων.
Να λοιπόν που λίγο λίγο η τρόικα και τα φερέφωνά της οδηγούν σε μια ιδιότυπη δήμευση των περιουσιών στο πλαίσιο μιας χρεοκοπίας χωρίς τέλος. Χαζά χαζά αυτό που φοβόνταν οι Ελληνες από τον κομμουνισμό, δηλαδή την κατάργηση της ιδιοκτησίας, τους ήρθε από τους κήρυκες του αντικομμουνισμού. Ποτέ λοιπόν μη λές ποτέ, κατά τη λαϊκή παροιμία. Μόνο που δυστυχώς αυτό που ζούμε δεν είναι κωμωδία, αλλά τραγωδία. Μία ιδιότυπη «κοινοβουλευτική» δικτατορία υπό καθεστώς ξένης κατοχής. Αξιος ο μισθός του κ. Στουρνάρα, γιατί αυτός φαίνεται να σέρνει το χορό.

* Ο Δημήτρης Παπάζογλου είναι πολιτικός μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.