Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Το άνοιγμα του μικροφώνου στην αντιπολίτευση


Να χαιρετίσουμε για μία ακόμη φορά την απόφαση της δημοτικής αρχής του δήμου Θερμαϊκού σχετικά με το άνοιγμα του μικροφώνου της εβδομαδιαίας εκπομπής του δήμου στην αντιπολίτευση, αρχής γενομένης από τη χτεσινή εμφάνιση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννη Μαυρομάτη.

Απομένει να συνεχισθεί αυτό το άνοιγμα και στις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στους φορείς αλλά και στην κοινωνία του Θερμαϊκού.
Το γεγονός, χαιρέτισε και ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας κατά τη ραδιοφωνική του συνέντευξη, επισημαίνοντας ότι η παραχώρηση χρόνου στην αντιπολίτευση αποτελεί δημοκρατική ενέργεια «κάτι που άργησε πολύ να το καταλάβει η σημερινή δημοτική αρχή» για να προσθέσει: «Πρέπει έστω και αργά να καταλάβουν ότι η δημοκρατία είναι μία, έχει κανόνες και πρέπει να τηρούνται από όλους».
Εδώ και ένα χρόνο, ο «Φάρος του Θερμαϊκού» επισήμαινε την ανάγκη για την πλουραλιστική μετάδοση της ραδιοφωνικής εκπομπής του δήμου μέσα από τη συχνότητα του FM 100,6. Μάλιστα στις 9 Απριλίου του 2012 υπογραμμίζαμε υπό τον τίτλο ««Αφήστε όλα τα λουλούδια ν΄ανθίσουν», την ανάγκη να πάψει η εκπομπή να αποτελεί το μονόλογο της διοίκησης. Όπως σημειώναμε:    
«Παρελαύνει κάθε φορά ο δήμαρχος ή κάποιο άλλο στέλεχος της διοίκησης και λένε ότι θέλουν να πουν, χωρίς αντίλογο, χωρίς διάλογο, δίχως να ακουστεί και η άλλη άποψη, η φωνή των δημοτών, η φωνή της αντιπολίτευσης. Και το σημαντικότερο, χωρίς τη δυνατότητα οι ακροατές να μπορούν να ρωτήσουν, να ζητήσουν διευκρινίσεις ή να πουν την άποψή τους για τα θέματα που θίγονται.
Βεβαίως και η δημοτική αρχή θα ενημερώσει για τις δραστηριότητές της. Οπωσδήποτε θα αναφέρει τις όποιες επιτυχίες μπορεί να έχει. Όμως δήμος δεν σημαίνει μόνο διοίκηση. Ούτε είναι επιτρεπτό να εξαφανίζουμε τις απόψεις της αντιπολίτευσης, όσο δυσάρεστες κι αν είναι αυτές, ακόμη και όταν πρόκειται για εξωπραγματικές αιτιάσεις. Αυτό όμως θα πει Δημοκρατία, αυτό θα πει πλουραλισμός. Και μόνο έτσι μπορεί να αναπτυχθεί η Δημοκρατία σε ένα από τα βασικά της κύτταρα που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Αφήνοντας να ακουστούν όλες οι φωνές, όλες οι απόψεις. Για να ισχύσει και η ρήση του Βολταίρου «Διαφωνώ με ότι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες!»
Καταλήγοντας πρέπει να πούμε ότι την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου έγινε μία καλή αρχή. Αρκεί αυτή να έχει συνέχεια με συνέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.