Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Η αναμέτρηση Σημίτη-Τσοχατζόπουλου πριν 17 χρόνια


Πέρασαν 17 χρόνια από την 18η Ιανουαρίου του 1996, όταν ο Κώστας Σημίτης εκλέγονταν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία και την προεδρία του κινήματος με μόλις 11 ψήφους διαφορά από τον συνυποψήφιό του, Άκη Τσοχατζόπουλο. Τι θα είχε συμβεί εάν τότε έξι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν επιλέξει τον Άκη αντί του Σημίτη; Ποια θα ήταν η εξέλιξη για τη χώρα; Κάθε δικός σας συνειρμός, δεκτός….

Ας θυμηθούμε όμως την εξέλιξη εκείνων των γεγονότων. Στις 15 Ιανουαρίου 1996, ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου υπέβαλλε την παραίτησή του από το Ωνάσειο, όπου νοσηλευόταν βαριά άρρωστος. Τρεις μέρες αργότερα η κοινοβουλευτική ομάδα του κινήματος κλήθηκε να εκλέξει τον αντικαταστάτη του. Τέσσερεις ήταν οι υποψήφιοι: ο πρωθυπουργεύων Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Κώστας Σημίτης, ο Γεράσιμος Αρσένης και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.
Η μάχη υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή, στην πιο ενδιαφέρουσα εσωκομματική αναμέτρηση στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Στο πρώτο γύρο ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Κώστας Σημίτης λαμβάνουν από 53 ψήφους και περνούν στον δεύτερο γύρο. Ακολουθούν ο Γεράσιμος Αρσένης με 50 ψήφους και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος με 11, που θα καθορίσουν τον νικητή.
Στον δεύτερο γύρο ο «εκσυγχρονιστής» Κώστας Σημίτης επικρατεί με 86 ψήφους έναντι 75 του «καλού στρατιώτη» και πιστού παπανδρεϊκού Άκη Τσοχατζόπουλου και αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας. Στις 30 Ιουνίου 1996 ο Κώστας Σημίτης θα αναλάβει και την προεδρία του κινήματος, επικρατώντας του Άκη Τσοχατζόπουλου κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.
Με τον Κώστα Σημίτη αρχηγό, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αυτές του Ιουνίου του 1996 (ποσοστό 41,5%), που προκηρύχτηκαν αιφνιδιαστικά, και αυτές του Απριλίου του 2000 (ποσοστό 43,79% και 158 έδρες).
Ο κύκλος του δεύτερου προέδρου του κινήματος και ταυτόχρονα του μακροβιότερου πρωθυπουργού της Ελλάδας έκλεισε στο έκτακτο συνέδριο του Φεβρουαρίου του 2004, που εξέλεξε τον Γιώργο Παπανδρέου στη θέση του αρχηγού, ο οποίος ανέλαβε το βάρος της δύσκολης αναμέτρησης στις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε συνάντηση που είχε ανήμερα των Φώτων, στις 6/1, με τον Κώστα Σημίτη, στην πρωθυπουργική κατοικία της οδού Αναγνωστοπούλου.
Ο Γ.Παπανδρέου επανεξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την 11η Νοεμβρίου του 2007 με 55,57% επικρατώντας των συνυποψηφίων του Ευάγγελου Βενιζέλου και Κώστα Σκανδαλίδη.  Ακολούθησε η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 και στις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 με κυρίαρχο το σλόγκαν «λεφτά υπάρχουν» και τα γνωστά αποτελέσματα με τα μνημόνια, τις τρόϊκες και την καταβαράθρωση της ελληνικής οικονομίας που τα πληρώνει (και θα συνεχίσει να τα πληρώνει άγνωστο μέχρι πότε) σκληρά ο ελληνικός λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.