Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Τσουνάμι φόρων για τα ακίνητα


Μετά τα εισοδήματα που δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τον τελευταίο φορολογικό νόμο, σειρά παίρνουν τα ακίνητα, που τίθενται στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας, ενώ η απειλή για τη λήψη και νέων μέτρων θα είναι διαρκής, όπως προκύπτει και από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το χτύπημα στα ακίνητα θα είναι πολλαπλό, καθώς περιλαμβάνει αύξηση των αντικειμενικών αξιών από το Μάρτιο, επέκταση των αντικειμενικών αξιών και στα αγροτεμάχια και επιβολή του νέου ενιαίου φόρου που σχεδιάζεται και στα εκτός σχεδίου ακίνητα.
Σε σύσκεψη που συγκαλεί ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, πρόκειται να αποσαφηνιστεί η διαδικασία επιβολής του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει από φέτος το ΕΕΤΗΔΕ και θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία το ποσό των 3 δισ. ευρώ. Στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ο κ. Μαυραγάνης θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τον ενιαίο φόρο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει:
- αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ,
- νέα κλίμακα, η οποία για τα φυσικά πρόσωπα θα περιέχει προβλέπει 7 - 9 φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,15% ή 0,2% για αξία 50.001 ευρώ και θα κλιμακώνονται μέχρι 2% ή 2,5%, για αντικειμενική αξία 4.000.000 ή 5.000.000 ευρώ,
- η κλίμακα για τα νομικά πρόσωπα θα περιέχει 10 συντελεστές ανάλογα με τη χρήση ακίνητου και συγκεκριμένα άλλο συντελεστή για εμπορικά ακίνητα, άλλο για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ.,
- ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα που κατέχει ο φορολογούμενος, δηλαδή σε κτίσματα, οικόπεδα, καθώς επίσης και σε εκτός σχεδίου και αγροτεμάχια,
- από το νέο ενιαίο φόρο ενδεχομένως να εξαιρεθούν οι κατ' επάγγελμα αγρότες, με μικρές ιδιοκτησίες. Εναλλακτικά υπάρχει η σκέψη να τεθεί διευρυμένο αφορολόγητο όριο, ανάλογα με την έκταση και την αξία του αγροτεμαχίου.
Με την ισχύ του νέου φόρου (που απορροφά το ΕΕΤΗΔΕ και το ΦΑΠ), θα αθροίζεται η αξία όλων των ακινήτων που κατέχει ο φορολογούμενος, και με βάση την κλίμακα θα προκύπτει ένας ενιαίος φόρος, που θα βαρύνει τον κάτοχο των ακινήτων.
Τα ειδικά εκκαθαριστικά για την πληρωμή του θα φτάσουν το καλοκαίρι και θα πληρωθούν το φθινόπωρο μέχρι το τέλος του 2013.
Σημειώνεται πάντως ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προτείνουν το αφορολόγητο όριο να αυξηθεί στις 100.000 ευρώ, αλλά να αυξηθούν οι συντελεστές για την επιπλέον αξία ακίνητης περιουσίας.

Δηλώστε ή
ελέγξτε τα χωράφια
Προκειμένου να επιβληθεί ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα, το υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει άμεσα τους φορολογούμενους να δηλώσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου την αξία των αγροτεμαχίων που κατέχουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία που υπάρχουν καταχωρισμένα στα αρχεία της ΓΓΠΣ. Ειδικότερα, εκατομμύρια φορολογούμενοι με αγροτεμάχια εκτός σχεδίου θα κληθούν το πρώτο τρίμηνο του έτους να δηλώσουν ή να τσεκάρουν ότι έχουν δηλωθεί κανονικά τα χωράφια τους. Προβλέπεται άλλωστε από το διάταξη του τελευταίου φορολογικού νόμου και σύντομα θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος, με πρόσθετες διευκρινίσεις. Η διάταξη προβλέπει ότι «φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1η-1-2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να συμπληρώσουν, να τροποποιήσουν και να οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση όπως αυτή αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Νομικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1η-1-2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα, υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων μέχρι 31-3-2013, στην οποία θα περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως είναι διαμορφωμένη κατά την 31η-12-2012».
Οι αντικειμενικές
Κατόπιν το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων στο σύνολο της χώρας. Σήμερα, οι αξίες των ακινήτων προσδιορίζονται με τις λεγόμενες Αρχικές Τιμές Βάσης ή Ειδικές Τιμές (ΑΒΑ και ΕΒΑ), οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υπερβολικά χαμηλές σε σχέση με τις πραγματικές αξίες, ιδίως σε παραθαλάσσιες περιοχές. Ετσι, το υφιστάμενο σύστημα θα αντικατασταθεί από τις «κανονικές» αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα είναι υψηλότερες.
Η ένταξη των εκτός σχεδίου περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα γίνει λίγο νωρίτερα ή ταυτόχρονα με την πλήρη εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, η οποία, σύμφωνα με το μνημόνιο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2013.
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των εντός σχεδίου ακινήτων και η επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε ακίνητα εκτός σχεδίου και αγροτεμάχια μεγαλώνει δραματικά την επιβάρυνση από περίπου 40 φόρους και τέλη, που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.
Στο πλαίσιο αυτό θα αυξηθούν οι φόροι μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών, ο νέος ενιαίος φόρος, ο ΦΠΑ, οι αμοιβές δικηγόρων και συμβολαιογράφων, τα τέλη έκδοσης οικοδομικών αδειών όπως επίσης και τα τεκμήρια διαβίωσης.
Οι 22 βασικοί φόροι και τέλη στα ακίνητα
1. Έκτακτο τέλος μέσω της ΔΕΗ
2. ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή 23%
3. Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων 8%-10%
4. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων 3% επί ΦΜΑ
5. Συμβολαιογραφικά και νομικά έξοδα μεταβίβασης ακινήτων
6. Φόροι κληρονομιάς/γονικής παροχής & δωρεάς ακινήτων 5%-40%
7. Φόρος Δωρεάς Ακινήτων 5%-40%
8. Ετήσιος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 1‰ - 2% για τα φυσικά πρόσωπα και 6‰ για τα νομικά πρόσωπα.
9. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), (κτίσματα+οικόπεδα) 0,25-0,35‰.
10. Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας - Φωτισμού
11. Δημοτικός Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων
12. Ειδικό Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
13. Τέλη Αποχέτευσης Ακινήτων (σύνδεση-χρήση)
14. Τέλος Εγγραφής Ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο
15. Τέλος έκδοσης οικοδομικής αδείας
16. Τέλος οικοδομικών εργασιών
17. Φόρος Προστιθέμενης Αξίας 23%
18. Τέλος ρευματοδότησης ακινήτου (υπέρ ΔΕΗ και Δημοσίου)
19. Φόρος Εισοδήματος Μισθωμάτων 18% - 45%
20. Συμπληρωματικός Φόρος Εισοδήματος Μισθωμάτων 1,5% - 3 %.
21. Τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη α'+ β' κατοικία αναλόγως εμβαδού και τιμής ζώνης.
22. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης & β' κατοικίας.
Πηγή: εφημερίδα Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.