Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Συνταξιούχοι: "Απο νοικοκυραίοι, καταντήσαμε ζητιάνοι"

Επαίτες, κατάντησαν τα άλλοτε "περήφανα γηρατειά"
Σε τραγική κατάσταση, έχουν περιέλθει οι συνταξιούχοι της χώρας, καθώς, όπως κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μετά την καταλήστευση των συντάξεών τους δεν μπορούν να πάρουν ούτε τα φάρμακά τους, ενώ ακόμα και η θέρμανση έγινε πολυτέλεια.

«Μας τσάκισαν τις συντάξεις. Η θέρμανση είναι είδος πολυτελείας. Τα νοσοκομεία κλείνουν την πόρτα σε ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν. Πολλοί ασφαλισμένοι έμειναν χωρίς φάρμακα. Δεν πάει άλλο», ανέφερε αγανακτισμένος ο Χρήστος Σαλονικιός, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η Ενότητα».
Οι συνεχείς περικοπές στις συντάξεις έχουν αδειάσει το πορτοφόλι των συνταξιούχων, έχουν καταρρακώσει την ψυχολογία τους και πλέον οι ίδιοι δεν αντέχουν, όπως κατέθεσαν οι εκπρόσωποί τους.
«Εκεί που ήμασταν αξιοπρεπείς και νοικοκυραίοι, φτάσαμε να χρωστάμε και από πάνω! Εχουμε αγανακτήσει από τις περικοπές. Πληρώνουμε από την τσέπη μας για την υγεία, για την θέρμανση, για όλα. Πολλοί από εμάς, πρέπει με την σύνταξή μας να ζήσουμε και τα παιδιά μας», τόνισε ο Πασχάλης Τσαμπάζης, ταμίας του Συνδέσμου.
Οι συνταξιούχοι διαμαρτυρήθηκαν για την αντιμετώπισή τους από την Πολιτεία, η οποία τους έχει αφήσει στο περιθώριο. Όπως είπαν, ηλικιωμένοι από 29 νομούς της χώρας ακόμα περιμένουν να τους επιστρέψει ο ΕΟΠΥΥ τα χρήματα που έδωσαν οι ίδιοι για να πληρώσουν τα φάρμακα που χρειάζονταν όταν οι φαρμακοποιοί βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις, τον περασμένο Ιούνιο.
Μετά από τόσες μειώσεις, οι συντάξεις τους κατάντησαν... προνοιακά επιδόματα και δεν τους φτάνουν πια για να ζήσουν αξιοπρεπώς, πρόσθεσαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι νιώθουν καταληστευμένοι.
Παράλληλα με την λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, όπως κατήγγειλαν, τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε ανεργία τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Οι ίδιοι, αν και ηλικιωμένοι, έχουν φτάσει στο τραγικό σημείο να πρέπει να... απλώσουν το χέρι για να ζητήσουν ελεημοσύνη. Ωστόσο, δήλωσαν αποφασισμένοι να αγωνιστούν όσο αντέξουν με την ελπίδα να ανατρέψουν την κατάσταση για τους ίδιους αλλά κυρίως για τις ερχόμενες γενιές.

Η κατάντια στα νοσοκομεία
Οι συνταξιούχοι αναφέρθηκαν και στην υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών σε πολλά νοσοκομεία, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε υλικά. Μάλιστα, σημείωσαν χαρακτηριστικά ότι συνταξιούχοι οι οποίοι χρειάστηκαν να εξεταστούν σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν, στο «Γ. Γεννηματάς» δεν είχε καν ουροσυλλέκτη για εξέταση ούρων, στον «Αγιο Δημήτριο» δεν υπήρχαν σύριγγες για να γίνει αιμοληψία, ενώ στο «Γ. Παπανικολάου» ασθενής παρέμενε επί ώρες σε ματωμένα σεντόνια. Οι συνταξιούχοι αντίκρισαν και χώρους νοσοκομείων όπου δεν τηρούνταν οι κανόνες καθαριότητας.
Εκπρόσωποι των συνταξιούχων της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με συνταξιούχους άλλων νομών, θα καταθέσουν τα αιτήματά τους και θα διεκδικήσουν λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με τον πρωθυπουργό, τον Απρίλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.