Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Κυριακάτικος πονοκέφαλος στη Νέα Μηχανιώνα

του Γιώργου Λαζαρίδη
Πονοκέφαλο για τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, αποτελεί πλέον η Κυριακάτικη αγορά της Νέας Μηχανιώνας.

Όπως είναι γνωστό, κάθε Κυριακή λειτουργεί στο λιμάνι της Μηχανιώνας μια «άτυπη» λαϊκή αγορά, γέννημα της ανάγκης να εξυπηρετηθούν και να μπορέσουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους κάποιοι παραγωγοί, κατά κύριο λόγο του Αγγελοχωρίου, ενώ είχαν προβλεφθεί και κάποιες θέσεις μικροπωλητών.
Μετά από καταγγελία όμως του Οργανισμού λαϊκών Αγορών η συνέχιση λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς βρίσκεται στον αέρα και ήδη, η αρμόδια αντιδήμαρχος, Έφη Ζαριφέ, ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους να μην συγκεντρώνονται έως ότου επιλυθεί το θέμα που προέκυψε.
Το δημοτικό συμβούλιο, θέλοντας να εκφράσει τη συμπαράστασή του στο αίτημα των παραγωγών για στήριξη στη συνέχιση της λειτουργίας της Κυριακάτικης αγοράς, υποσχέθηκε ότι θα λύσει το πρόβλημα με απόφαση της επιτροπής Ποιότητας ζωής, με την οποία θα τους δοθούν άδειες στάσιμου εμπορίου στο σημείο της αγοράς.
Πρόκειται για κοροϊδία των παραγωγών, καθώς δεν υπάρχει καμία τέτοια δυνατότητα από τον Νόμο, κάτι το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι υπεύθυνοι. Η επιφύλαξη που διατήρησε η αρμόδια αντιδήμαρχος, δηλαδή ότι θα πρέπει η απόφαση αυτή να εγκριθεί και από την Περιφέρεια, αποτελεί το άλλοθι για την εξαπάτηση αυτή.
Οι θέσεις στάσιμου εμπορίου που θα δοθούν αυτή τη χρονιά έχουν καθοριστεί ήδη, ενώ στις 31 Ιανουαρίου τελείωσε και η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων των ενδιαφερομένων. Τόσο η αρμόδια από πλευράς διοίκησης κα Ζαριφέ, όσο και ο κ. Μαυρομάτης, γνωρίζουν ότι η δέσμευση αυτή είναι κενή περιεχομένου και δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από πολιτικό ελιγμό.
Η όποια λύση μπορεί να βρεθεί θα είναι άτυπη και θα πρέπει να προκύψει μετά από συνεννόηση με τον ΟΛΑΘ. Πρέπει να γίνει προσπάθεια να καμφθεί η στάση του Οργανισμού, θέτοντάς τον η διοίκηση του Δήμου ενώπιον των ευθυνών του ως προς τη λειτουργία των λαϊκών αγορών που έχει υπό την ευθύνη του.
Για παράδειγμα, υπάρχει ευθύνη του Οργανισμού για το γεγονός ότι συνεχίζει να εκδίδει άδειες λαϊκών αγορών χωρίς θέση, με αποτέλεσμα την επέκταση των λαϊκών αγορών πέρα από τα χωροθετημένα όριά τους; Πιθανότατα, μια παρέμβαση της δημοτικής αστυνομίας με στόχο την τήρηση των ορίων των λαϊκών αγορών, θα είχε σαν αποτέλεσμα να βρεθούν δεκάδες κάτοχοι «νόμιμων» αδειών εκτός της αγοράς. Πώς θα αντιμετώπιζε άραγε ο Οργανισμός την αντίδραση των μελών του;
Επίσης, σήμερα κιόλας, θα έπρεπε να ελέγξει η διοίκηση τη συνέπεια του ΟΛΑΘ ως προς την καταβολή των οικονομικών του υποχρεώσεων προς τον Δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.