Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Επιτέλους: Θα λειτουργήσει η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες της "Συμπολιτείας"
Χρειάστηκαν οι έντονες διαμαρτυρίες της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» για το γεγονός ότι σημαντικά θέματα, όπως ο Προϋπολογισμός του δήμου και το Τεχνικό Πρόγραμμα, φτάνουν στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς την παραμικρή προηγούμενη διαβούλευση με την κοινωνία, για να δεήσει επιτέλους η διοίκηση του Δήμου και να εξαγγείλει με σημερινή της ανακοίνωση τη δημιουργία της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που προβλέπεται και από το νόμο.

Στην ανακοίνωση, για τη συγκρότηση της επιτροπής, που υπογράφεται από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Αγαπητοί συνδημότες
1. Στους δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους συγκροτείται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των μελών του και εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών, δημοτική επιτροπή διαβούλευσης ως όργανο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες. Η διάρκεια της θητείας της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης δεν υπερβαίνει τα δυόμιση έτη. Δημοτική επιτροπή διαβούλευσης μπορεί να συγκροτηθεί και σε μικρότερους δήμους, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας, όπως:
α) των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων και οργανώσεων
β) των επιστημονικών συλλόγων και φορέων
γ) των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών
δ) των εργαζομένων στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα
ε) των ενώσεων και συλλόγων γονέων
στ) των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων
ζ) των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών
η) άλλων οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών
θ) εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων νέων και
ι) δημότες.

Είναι προφανές ότι η ανωτέρω απαρίθμηση είναι ενδεικτική και στην επιτροπή μπορούν να κληθούν να συμμετάσχουν φορείς, σύλλογοι ή οργανώσεις που υφίστανται και δρουν στο Δήμο Θερμαϊκού.
Ο συνολικός αριθμός των μελών της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου που είναι ο δήμαρχος ή ο οριζόμενος από αυτόν αντιδήμαρχος, μπορεί να είναι από εικοσιπέντε (25) έως πενήντα (50) μέλη. Σε ποσοστό ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών εκπροσώπων φορέων ορίζονται επιπλέον μέλη, μετά από κλήρωση, δημότες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καθώς και όσοι είναι γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Συνεπώς, ο αριθμός των εγγεγραμμένων δημοτών που θα ορισθούν, μετά από κλήρωση, επιπλέον μέλη της επιτροπής κυμαίνεται από οκτώ (8) έως δεκαεφτά (17) ανάλογα με τα μέλη των φορέων που ορίζονται σ' αυτή. Κατά την προαναφερόμενη διαδικασία θεωρείται σκόπιμο να ορισθούν και αναπληρωματικά μέλη.

Με βάση τα ανωτέρω, καλείται όποιος δημότης ή φορέας της τοπικής κοινωνίας επιθυμεί να συμμετέχει  στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης  να το δηλώσει  γραπτώς,  έως την 10ηΝοεμβρίου 2014 και ώρα 14:00 στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου, υπόψη κ. Δρακάκη Μαρίας, Μ.Αλεξάνδρου 2, Περαία , Τ.Κ. 57019  . Η δήλωση μπορεί να κατατεθεί ιδιοχείρως ή ταχυδρομικώς ή με fax στο 2392022368 ή με email  στο drakaki.maria@n3.syzefxis.gov.gr η στοpds@thermaikos.gr

2 σχόλια:

  1. Η επιτροπή διαβούλευσης προβλέπεται από το νόμο και δεν χρειαζόταν καμία διαμαρτυρία εκ μέρους σας κ. Κουζινόπουλε !!! έτσι για να μην τα θεωρείται όλα επιτεύγματά σας ! Κάντε αυτά που πρέπει να κάνετε και μέχρι σήμερα έχετε κάνει μηδέν και μετά να σχολιάζετε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού προβλέπεται από το νόμο, γιατί δεν λειτούργησε δύο μήνες τώρα; Γιατί δεν κλήθηκε να συζητήσει τα μεγάλα θέματα, όπως τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα, που θα έπρεπε να είναι προϊόν διαβούλευσης και όχι έργο κάποιων "σοφών" στη διοίκηση του Δήμου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.