Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Φυλάκιση 30 μηνών σε γιατρό του "Ιπποκράτειου"

Χειρουργός στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης καταδικάστηκε για το θάνατο 64χρονης νεφροπαθούς. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι ο γιατρός τοποθέτησε λανθασμένα καθετήρα αιμοκάθαρσης, με συνέπεια να τρυπήσει η ηπατική φλέβα της ηλικιωμένης και να χάσει τη ζωή της από αιμορραγία.

Η οικογένεια της γυναίκας ήδη έχει προσφύγει και στα διοικητικά δικαστήρια, διεκδικώντας από το νοσοκομείο αποζημίωση ύψους 1,7 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η ''Μακεδονία'', ο χειρουργός καταδικάστηκε χθες από το τριμελές εφετείο πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 30 μηνών με τριετή αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Το δικαστήριο διατήρησε την πρωτόδικη ποινή που είχε επιβληθεί, χωρίς να του αναγνωρίσει επιπλέον ελαφρυντικά, όπως ζητήθηκε από το συνήγορό του.
Η άτυχη 64χρονη εισήχθη στις αρχές Απριλίου 2009 στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης λόγω νεφρικής ανεπάρκειας. Ο χειρουργός ανέλαβε να τοποθετήσει καθετήρα αιμοκάθαρσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Όπως επισημαίνεται όμως στο κατηγορητήριο, ο κεντρικός καθετήρας τοποθετήθηκε σε εσφαλμένη τοποθεσία, με συνέπεια να προκληθεί τρώση της δεξιάς ηπατικής φλέβας. Κατά την ακροαματική διαδικασία στο εφετείο, που διήρκησε τρεις ημέρες, οι συγγενείς της θανούσης παρουσίασαν μέχρι και ακτινογραφίες, στις οποίες διακρίνεται η λανθασμένη τοποθέτηση του καθετήρα, σε αντίθεση με όσα προβλέπονται σε τέτοιες επεμβάσεις.
Μετά την τοποθέτηση του καθετήρα η γυναίκα βγήκε από το νοσοκομείο, όμως άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς λόγω του τραυματισμού της ηπατικής φλέβας είχε αιμορραγία, που είχε συνέπεια να χάσει τη ζωή της σχεδόν έναν μήνα μετά την επέμβαση, στις 8 Μαΐου 2009. «Είχε ζαλάδες και εμετούς, αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε σε ιδιωτική κλινική για την αιμοκάθαρση, όμως λόγω της λανθασμένης τοποθέτησης η μητέρα μου πέθανε», είπε ο ένας εκ των δύο γιων της 64χρονης.
Χειρουργός: «Όλα καλά»
Αντίθετα με το κατηγορητήριο ο χειρουργός στην απολογία του στο εφετείο αρνήθηκε ότι έγινε λάθος στην τοποθέτηση του καθετήρα. Υποστήριξε ότι το σημαντικότερο δεν είναι μέχρι πού θα φτάσει, αλλά ότι πρέπει να γίνει η αιμοκάθαρση.
Το δικαστήριο πάντως δεν δέχτηκε τους ισχυρισμούς του και τον καταδίκασε για δεύτερη φορά σε φυλάκιση. Πλέον μαζί με το νοσοκομείο θα έχει να αντιμετωπίσει και τα διοικητικά δικαστήρια. Η αγωγή σε βάρος του δημοσίου έχει κατατεθεί από το σύζυγο, τους δύο γιους και τον εγγονό της θανούσης από το 2012, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προσδιοριστεί δικάσιμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.