Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Κίνδυνοι για το δασάκι των Δέρκων στην Καλαμαριά

Παραπήγματα, άθλιες συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους και παράνομος χώρο διαλογής απορριμμάτων στην καρδιά της Καλαμαριάς, διαπίστωσαν μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς μετά τη συνάντησή τους με την Επιτροπή Κατοίκων για την προστασία του δάσους στη Δέρκων από την Αττικό Μετρό.

To κλιμάκιο της ΡΕΚΚ αποτελούμενο από τους Μανόλη Λαμτζίδη (επικεφαλής), Σταύρο (Σταύρακα) Μαβίδη (δημοτικούς συμβούλους) και Οδυσσέα Αθανασιάδη και Νίκο Μυλωνίδη, μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου, μετά τη συνάντηση διέσχισε το δάσος για «αυτοψία», και με έκπληξη διαπίστωσε ότι στα όριά του :
- Υπάρχουν εγκατεστημένα άθλια παραπήγματα, στα οποία , μέσα σε άθλιες συνθήκες διαμένουν οικογένειες Ρομά,  μάλλον Βουλγαρικής υπηκοότητας. Η κατάσταση είναι τέτοια, που εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τα μέλη των οικογενειών, όσο και για τη δημόσια υγεία.
-Σε εγκαταλειμμένο παλαιό οικίσκο εντός των ορίων του δάσους,  Ρομά έχουν δημιουργήσει παράνομο χώρο διαλογής και συγκέντρωσης  στερεών απορριμμάτων (ιδιαίτερα μεταλλικών ) , που αφαιρούν από τους κάδους καθημερινά.
Τα αντικείμενα αυτά είναι συσσωρευμένα σε «βουναλάκια» και η περιοχή , η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμαριάς, θυμίζει σκουπιδότοπο.
-Σακκούλες σκουπιδιών είναι συγκεντρωμένες σε συγκεκριμένα σημεία του δάσους, ώστε δημιουργούν την εντύπωση οργανωμένης δραστηριότητας .
Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για το ρόλο των αρχών εν γένει, αλλά και της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας (!!!) ,Ανακύκλωσης (!!!) και Πρασίνου του Δήμου Καλαμαριάς ειδικότερα.
-Εντοπίστηκαν δένδρα σημαδεμένα με «μπλε» χρώμα, χωρίς να γίνει αντιληπτό για ποιο λόγο.
Κατά τη συνάντηση του κλιμακίου της ΡΕΚΚ με την Επιτροπή Κατοίκων με τη βοήθεια του υλικού που παρέδωσε ο επικεφαλής της ΡΕΚΚ σ ΄αυτήν έγινε αντιληπτό ότι το «σημάδεμα» με κοκκινο χρώμα δεν αφορά σε δέντρα που είναι στην υπό διάνοιξη περιοχή της προέκτασης της οδού Πόντου, που κατά ένα τμήμα διέρχεται από το δάσος, αλλά την γύρω περιοχή, με σκοπό την εγκατάσταση εργοταξίου με αποκλειστικό κριτήριο την διευκόλυνση των συνεργείων  της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ χωρίς τον επιβαλλόμενο σεβασμό στο δάσος και το «περιβαλλοντικό κεκτημένο».
-Ακόμα επισημάνθηκε ότι η ευρύτερη περιοχή διαθέτει ελάχιστο τεχνητό φωτισμό με συνέπεια οι περίοικοι τις νυχτερινές ώρες να αποφεύγουν να την  διασχίσουν και να επιλέγουν άλλες διόδους με μεγαλύτερη απόσταση.
Δυστυχώς, το κλιμάκιο της ΡΕΚΚ διαπίστωσε ότι στα όρια του Δήμου Καλαμαριάς (εντός του χώρου του πρ. στρατοπέδου Κόδρα, στο δρόμο για την Εθνική Σχολή Δικαστών, εντός των ορίων του δάσους του Συνοικισμού Δέρκων κλπ.) συντελούνται διαρκή περιβαλλοντικά εγκλήματα είτε με άμεση ευθύνη είτε με ανοχή των αρχών και ειδικότερα της δημοτικής αρχής και της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος του Δήμου Καλαμαριάς.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, μετά τις άθλιες εικόνες που αντίκρυσαν τα μέλη της ΡΕΚΚ,  θα συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου , που θα κατατεθεί στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.