Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Για ισχυρές καταιγίδες προειδοποιεί και σήμερα η ΕΜΥ

Σε λίμνη μετατράπηκε το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης από τη χτεσινή νεροποντή
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και σήμερα, καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν την Κυριακή κατά περιόδους στη Μακεδονία, και πιθανόν μέχρι νωρίς το πρωί στις Σποράδες και τη Θεσσαλία.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια δυτικοί 4 με 5 Μποφόρ ενώ στα υπόλοιπα μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων:
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Εβρεξε προβλήματα σε πολλές περιοχές
Προβλήματα δημιούργησε η έντονη -διάρκειας περίπου δύο ωρών- βροχόπτωση, που σημειώθηκε το μεσημέρι στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, μετατρέποντας αρκετούς δρόμους σε ποτάμια.
Από τις περιοχές της Θέρμης και του Νέου Ρυσίου προήλθαν οι περισσότερες από 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, που δέχθηκε η πυροσβεστική.
Κάποιες από τις κλήσεις αφορούσαν σε ακινητοποίηση οχημάτων, λόγω μεγάλης συγκέντρωσης υδάτων κάτω από γέφυρες, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν εγκλωβισμοί ατόμων.

Πλημμυρικά φαινόμενα στην πόλη του Γυθείου προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση, που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή.
Ήταν τόσο πολύ το νερό που έπεσε σε λίγη ώρα, ώστε υπερχείλισε ο ξεροπόταμος του Ξηριά, οι δύο κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρροι και μεγάλο τμήμα από το εμπορικό κέντρο της πόλης πλημμύρισε.
Ευτυχώς η καταιγίδα σταμάτησε όταν το ύψος του νερού στους δρόμους είχε φτάσει σε οριακό σημείο για να πλημμυρίσουν τα καταστήματα της πόλης, γι' αυτό και μόνο τέσσερις κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία για άντληση υδάτων, ενώ η θάλασσα στο λιμάνι του Γυθείου από τα χώματα που είχε μεταφέρει η βροχή έχει γίνει κυριολεκτικά κόκκινη.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες, κηρύχθηκε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το νησί της Κεφαλονιάς λόγω των μεγάλων ζημιών από τη σφοδρή βροχόπτωση, που έχουν προκληθεί σε σπίτια και επαγγελματίες.
Στο Φαράγγι της Σαμαριάς περίπου 60 επισκέπτες που είχαν διανύσει τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής οδηγήθηκαν από το προσωπικό του φαραγγιού με ασφάλεια σε φυλάκιο μέσα στο δρυμό και όταν οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν επέστρεψαν χωρίς να αντιμετωπίσουν το παραμικρό πρόβλημα αργά το μεσημέρι , στην είσοδο του φαραγγιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.