Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Οι τρεις βασικοί στόχοι του ταξιδιού Τσίπρα στις ΗΠΑ

Με τρεις  βασικές επιδιώξεις στη βαλίτσα του, πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας το ταξίδι στις ΗΠΑ, ενώ ήδη με τις χτεσινές του ομιλίες, ανέδειξε τα ζητήματα του χρέους, της ανάπτυξης και της πολιτικής σταθερότητας ως κεντρικούς στόχους για τις επαφές που θα έχει.

Χρέος και ανάπτυξη είναι οι δύο λέξεις που ακούγονται περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες από τα χείλη των μελών της ελληνικής αποστολής και του ίδιου του πρωθυπουργού κατά το ταξίδι στις ΗΠΑ, δίνοντας τον τόνο των επιδιώξεων της κυβέρνησης στις επαφές που θα πραγματοποιηθούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Ίδρυμα Κλίντον, επισήμανε τους κεντρικούς στόχους του ταξιδιού προσθέτοντας ότι οι πολλαπλές συναντήσεις και επαφές θα βοηθήσουν στο πλαίσιο της πολυδιάστατης πολιτικής της κυβέρνησης.
Ανέλυσε τις τρεις βασικές επιδιώξεις του πρωθυπουργού που είναι η συζήτηση για το χρέος, η οικονομική σταθερότητα με ανάκαμψη και ανάπτυξη και η πολιτική σταθερότητα για μια κυβέρνηση τετραετίας.
«Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να μιλήσουμε για το ελληνικό χρέος με όσους περισσότερους μπορούμε, ώστε να υπάρχει μία ανταπόκριση ως συμβολή στη μεγάλη συζήτηση που θέλουμε να γίνει γι' αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας «το ελληνικό χρέος βρίσκεται στην καρδιά της δικής μας επεξεργασίας, των θέσεών μας και του προγράμματος και θεωρούμε ότι και η συμφωνία που υπογράψαμε το καλοκαίρι, αλλά και το πρόγραμμα το οποίο θέλουμε να τρέξουμε, παράλληλα, η βιωσιμότητα και η επιτυχία τους εξαρτώνται πάρα πολύ από το τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος».
Αναφερόμενη στην ανάπτυξη έκανε λόγο για ένα «αναπτυξιακό σοκ» το οποίο πρέπει να συμβεί στη χώρα ώστε να «αντιρροπήσει και τα δύσκολα σημεία της συμφωνίας, αλλά και να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος από μερικά δυσάρεστα μέτρα που περιέχει».
Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στη θερμή υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον πρωθυπουργό μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του στη χθεσινή ειδική σύνοδο για την αειφόρο ανάπτυξη: «Είναι θετικό, γιατί η προσπάθεια που καταβάλλει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αναγνωρίζεται, τουλάχιστον ως ιδιαίτερα σημαντική. Και επιπλέον όλη η διαπραγματευτική μας προσπάθεια από τον Γενάρη μέχρι σήμερα και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, με πολλαπλά διλήμματα και δύσκολες αποφάσεις, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, οι οποίες συχνά ήταν στυγνού εκβιασμού. Επομένως η ελπίδα που δημιουργήθηκε στον ελληνικό λαό είναι κάτι που αποτυπώνεται πέραν από τη χώρα».
Αναφερόμενη στη συζήτηση που έγινε στο Ίδρυμα Κλίντον, είπε πως κι ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε μία ώθηση στο ζήτημα της ανάπτυξης και των επενδύσεων, για να συμβάλουν στην οικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπο.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο τριών κρίσεων»
Αναλύντας τους στόχους των επαφών του Αλέξη Τσίπρα, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, τόνισε ότι, εκτός από το ζήτημα του χρέους, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο τριών κρίσεων: της οικονομικής στην Ευρωζώνη, μία προσφυγική και μία κρίση ασφαλείας λόγω της ανόδου του Τζιχαντισμού από την κατάρρευση των καθεστών στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική και την κρίση στην Ουκρανία. 
«Ο ρόλο που θέλει να συνεχίσει να παίζει είναι αυτός του πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή. Με αυτή τη λογική ο πρωθυπουργός θα προσεγγίσει τις επαφές που θα έχει με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, με παράλληλο στόχο να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τον τομέα της οικονομικής διπλωματίας» σημείωσε ο κ. Καλπαδάκης.
«Διεθνής πρόκληση το χρέος»
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στις χθεσινές του ομιλίες, επικεντρώθηκε στο ζήτημα του χρέους το οποίο χαρακτήρισε «διεθνή πρόκληση» τονίζοντας ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις ώστε η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του να συνδυαστούν με την ανάπτυξη. 
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη σύνοδο του ΟΗΕ, συμπλήρωσε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε».
Από το πάνελ που διοργανώθηκε από το Clinton Global Initiative, στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα προς τους Ελληνιαμερικανούς, αλλά και τους Αμερικανούς να βοηθηήσουν την Ελλάδα να μη διστάασουν να επενδύσουν στη χώρα, κάνοντας λόγο για ένα σταθερό περιβάλλον.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως με τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα, η Ελλάδα θα αποκτήσει σταθερό φορολογικό περιβάλλον, το οποίο είναι απαραίτητο για την προσέλκυση επενδύσεων.
Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε έντονα υποστηρικτικός απέναντη στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σημειώνοντας ότι ο ίδιος ζητά από Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματιές να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά πάντα κάτι συμβαίνει και αυτό δεν πραγματοποιείται.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.