Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Αναστάτωση στην Καλαμαριά για ενδεχόμενη κοπή δέντρων

Τα κόκκινα σημάδια στα δέντρα φαίνονται έντονα
Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Καλαμαριάς, μετά τη διαπίστωση ότι συνεργεία που ενεργούσαν κατ΄εντολή της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο του «Μετρό Καλαμαριάς», σημάδεψαν με κόκκινο χρώμα τον κορμό δεκάδων δέντρων προς… αποψίλωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Karfitsa.gr, την περασμένη Πέμπτη, τρεiς ημέρες πριν τις εκλογές, οι κάτοικοι της περιοχής που βρίσκεται μεταξύ των οδών Πόντου , Ροδοπόλεως και Μέτρων ενημερώθηκαν ότι αυτή η διαδικασία γίνεται προκειμένου, αφού κοπούν τα δέντρα αυτά, η περιοχή να ετοιμαστεί για να «υποδεχτεί» το εργοτάξιο του Μετρό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς (ΡEKK), οι κάτοικοι απευθύνθηκαν στο δήμο, ο οποίος παρέπεμψε τους περιοίκους στη διοίκηση του Μετρό, με την οποία δεν έγινε δυνατή η επικοινωνία. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η έκταση αυτή  διαθέτει δασική και άλλη βλάστηση , αποτελεί πνεύμονα πρασίνου και παρέχει αισθητική απόλαυση, ενώ συμβάλει στη δημιουργία καλού μικροκλίματος.
«Οι περίοικοι μην μπορώντας να λάβουν ξεκάθαρες απαντήσεις ούτε από την  δημοτική αρχή, ούτε από την εταιρεία, συγκέντρωσαν δεκάδες υπογραφές και θα θέσουν το ζήτημα προ ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, που συγκαλείται την Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου διατυπώνοντας το ερωτηματικό αν η «θυσία» δεκάδων δέντρων , που παρέχουν οξυγόνο στην περιοχή και την αναβαθμίζουν αισθητικά, είναι αναπόφευκτη και σε ποιο βαθμό, και αν  ο δήμος είναι διατεθειμένος να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, ώστε να έρθουν σε άμεση επαφή με τη διοίκηση του Μετρό και να διατηρηθεί το «περιβαλλοντικό κεκτημένο» στην περιοχή. Κατά τη συζήτηση του θέματος η ΡΕΚΚ θα επαναφέρει για ψήφιση τη σύσταση Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου του έργου του ΜΕΤΡΟ στην Καλαμαριά, πρόταση την οποία στο παρελθόν ο δήμαρχος απόρριψε δημόσια «μετά βδελυγμίας» προτρέποντας τους δημότες να θέτουν τα ζητήματα που αφορούν στο ΜΕΤΡΟ απευθείας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ότι οι κάτοικοι της Καλαμαριάς καθημερινά αιφνιδιάζονται από ενέργειες των συνεργείων του Μετρό , αισθάνονται δυσφορία ενώ αδυνατούν να έρθουν σε άμεση επικοινωνία με την εταιρεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θ.Μπακογλίδης
Μιλώντας στο karfitsa.gr, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης εξήγησε από την πλευρά του ότι, «καταρχήν ακόμη στο δήμο δεν έχει έρθει κάποιο σχετικό έγγραφο ούτε από τους κατοίκους αλλά ούτε και από την Αττικό Μετρό για το σημείο όπου θα γίνουν οι εργασίες. Η διοίκηση του Μετρό βρίσκεται σε επικοινωνία με το δήμο, όμως ακόμη δεν έχει αποσταλεί ο χάρτης με την τελική εισήγηση για τα οικόπεδα που θα καταλάβουνε, ώστε να γίνουν αυτές οι εργασίες».
Όσο αφορά στην κοπή των δέντρων ο κ. Μπακογλίδης τονίζει πως εάν πρόκειται για οικόπεδο που βρίσκεται επί της οδού Πόντου, «κάποια στιγμή που θα ανοίξει ο δρόμος, έτσι κι αλλιώς αυτά τα δέντρα θα κοπούν. Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση που πρόκειται για οικόπεδο όπου προορίζεται να στεγαστεί κτήριο του δήμου. Το ζήτημα είναι εάν η Αττικό Μετρό μπορεί να χρησιμοποιήσει παράπλευρα οικόπεδα ώστε να αποφευχθεί η κοπή των δέντρων, που είναι και το επιθυμητό». Όπως λέει ο ίδιος κατηγορηματικά, «δε μπορούν να προχωρήσουν σε εγκατάσταση εργοταξίου και κοπή δέντρων, αν δε συμφωνήσει ο δήμος αλλά και οι άνθρωποι που θα τους καταλάβουν τα οικόπεδα». Όσο αφορά στο σημάδεμα των δέντρων ο δήμαρχος Καλαμαριάς υποστηρίζει πως πρόκειται για έρευνα της εταιρίας σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων, προκειμένου να οριστούν τα τελικά σχέδια του 5ου σταθμού του Μετρό.

Σχόλιο του Μ.Λαμτζίδη

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του δημάρχου Καλαμαριάς ο επικεφαλής της ΡΕΚΚ, Μανόλης Λαμτζίδης σημείωσε: «Ο κάθε ένας και η κάθε μία ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Η συνέχεια θα δοθεί αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς , στις 8:30μμ που θα συζητηθεί το θέμα «προ ημερήσιας διάταξης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.