Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Πέθανε ο αρχιβασανιστής της Χούντας Θεοφιλογιαννάκος

Πέθανε την Πέμπτη το πρωί ο αρχιβασανιστής της χούντας και εκ των πρωταγωνιστών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος. «Εγώ είμαι ο Θεοφιλογιαννάκος! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό»; Με αυτή τη φράση υποδεχόταν τα θύματά του και πολύ σύντομα ένιωθαν τις μεθόδους εξόντωσης που εφαρμόζονταν εκεί.

Τα κλομπ σύριζαν στον αέρα μαζί με τις φράσεις – κλισέ του πανίσχυρου τότε Θεοφιλογιαννάκου: «Τον θέλω μπλε!», «Θα σε κόψω ρε, και σένα και τον καθένα», «Εδώ μέσα πρέπει να πεθάνουν όλοι. Είναι όλοι κουμμουνιστές», «Από εδώ μέσα φεύγεις ή φίλος ή σακάτης», «Πάρτε τον ζυγίστε τόνε, ξεβρακώστε τόνε και αύριο τον θέλω 10 κιλά λιγότερο!» Κι όταν η υπομονή του στην ανάκριση εξαντλούνταν, οι επιβιώσαντες είχαν καταθέσει πως δανειζόταν μια έκφραση των αεροπόρων: «Το κοντέρ έφτασε στην κόκκινη γραμμή».
Ο ίδιος στη απολογία του στη δίκη είχε ισχυριστεί πως τα 120 θύματα που είχαν καταθέσει πως βασανίστηκαν στα μπουντρούμια της ΕΑΤ/ΕΣΑ είχαν πει ψέματα : «Δεν έδειρα κανέναν. Κι αν ο ΕΣΑτζήδες κατέθεσαν ότι βασάνισα, το έκαναν για να σωθούν. Ειπώθηκαν πολλά στη δίκη, δεν μπορώ να πείσω κανέναν ότι αρκετά απ' αυτά ήταν ψέματα. Της Αμαλίας Φλέμινγκ – εξαίρετη κυρία- της είχα όλο το 24ωρο γιατρό κι ό,τι ζητούσε. Δεν την πείραξε κανείς! Ήμουν διοικητής του ΕΑΤ/ΕΣΑ. Διαταγές εκτελούσαμε. Ανακρίσεις κάναμε. Έπρεπε να διατηρήσουμε το καθεστώς που υπηρετούσαμε[...]».
Ο Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος, θεωρούταν ένας από τους πιο σκληρούς βασανιστές της Χούντας. Φέρεται μάλιστα να παρέμεινε αμετανόητος μέχρι το τέλος της ζωής του, που ήρθε έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση, ήταν πριν λίγα χρόνια στην κηδεία του στρατηγού της χούντας Ντερτιλή.
Καταδικάστηκε για τα εγκλήματά του το 1975 και έμεινε στην φυλακή για λίγο λιγότερο από 18 χρόνια, καθώς αφέθηκε ελεύθερος τον Σεπτέμβριο του 1992.
Στην ιστορία έχει μείνει η απολογία του Θεοφιλογιαννάκου στις δίκες της Χούντας:
«Είμαι Λάκων, υιός διδασκάλου, έχω ανατροφή ελληνοχριστιανική και είχα την τιμή να συμμετάσχω ενεργώς στην επανάσταση της 21ης Απριλίου. Σαν Σπαρτιάτης είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος, γιατί το επάγγελμα που διάλεξα αρμόζει με τον τόπο της καταγωγής μου. Η Σπάρτη φτιάχνει Λεωνίδες, Μαυρομιχάληδες, Δαβάκηδες! Από μικρός έμαθα να αγαπώ την πατρίδα μου και έζησα στα πρώτα χρόνια της ζωής μου έναν εμφύλιο πόλεμο. Στη Σπάρτη έμαθα ότι ένας είναι ο εχθρός, ο κομμουνισμός και οι συνοδοιπόροι του! Ο κομμουνιστής είναι ένα τομάρι που δεν σκέπτεται την πατρίδα. Ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις μπήκα στη Σχολή Ικάρων και με έδιωξαν από κει, όχι λόγω ανικανότητος, όπως υποστήριξε στην κατάθεσή του ο Αναστάσιος Μήνης, αλλά επειδή ήμουν ακραιφνής εθνικόφρων. Επειδή αγαπούσα το επάγγελμα του αξιωματικού, κατατάχθηκα στη Σχολή Ευελπίδων. Εκεί έμαθα να σέβομαι τους ανωτέρους μου, να αναλαμβάνω πάντοτε τις ευθύνες μου και να μισώ τον κομμουνισμό!».
Χαρακτηριστικό είναι ακόμα το γεγονός, ότι στο βιβλίο του «Γεννημένος 17 Νοέμβρη», ο Δημήτρης Κουφοντίνας, αναφέρει ότι ο Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος, ήταν ένας εκ των στόχων της οργάνωσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία, η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στο Συκάκι Λακωνίας.

Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.