Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

To απεχθές πρόσωπο των εταιριών που εκμεταλλεύονται τα διόδια

Οι εταιρίες που χαριστικά, με ενέργειες των προηγούμενων κυβερνήσεων εκμεταλλεύονται τα διόδια στο εθνικό οδικό δίκτυο (λέγε με Μπόμπολας), έδειξαν για μία ακόμη φορά το απεχθές τους πρόσωπο, αρνούμενες να επιτρέψουν την ελεύθερη πρόσβαση στους ψηφοφόρους που πήγαιναν στις ιδιαίτερες πατρίδες του για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα.


Εντολή από την πρωθυπουργό προς τους υπουργούς για διευθέτηση του θέματος
Εντολή να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα των διοδίων τουλάχιστον μέχρι την επιστροφή των εκλογέων έδωσε στα συναρμόδια υπουργεία η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.
Σημειώνεται ότι όσοι πολίτες χρησιμοποιούν τους αυτοκινητόδρομους για να μεταβούν στο εκλογικό τους τμήμα, καταβάλλουν κανονικά το αντίτιμο των διοδίων.

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη η στάση των εταιρειών που δεν αποδέχονται την ελεύθερη διέλευση από τα διόδια
«Η μη αποδοχή του αιτήματος για ελεύθερη διέλευση των πολιτών από τα διόδια από την πλευρά των εταιριών είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
«Αυτό που ίσχυσε στο δημοψήφισμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να ισχύει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το δικαίωμα των πολιτών στις μετακινήσεις, ειδικά την κορυφαία ημέρα έκφρασης της δημοκρατίας, είναι αδιαπραγμάτευτο».

Κουτσούμπας: Οι εθνικοί δρόμοι έπρεπε να είναι λαϊκή περιουσία
Το θέμα, ανέδειξε με δηλώσεις του το πρωί ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους:
«Μόλις πριν από λίγο επικοινώνησα με την κα πρωθυπουργό, την κα Θάνου και της έθεσα ένα σοβαρό ζήτημα. Ενώ υπήρχε υπόσχεση, εκτός από την απόφαση της Διακομματικής, αλλά και απόφαση της κυβέρνησης, να είναι αυτές τις μέρες ανοικτά τα διόδια, έτσι ώστε ο λαός μας που πληρώνει τόσα χαράτσια, τόσους φόρους, τόσα πράγματα αυτό το διάστημα, σήμερα τουλάχιστον να είναι ανοικτά και να μπορεί να πάει να ψηφίσει. Αντίθετα, ερχόμενος το πρωί από τη Λιβαδειά, που είναι η δεύτερή μου εκλογική περιφέρεια, είδα ουρές ανθρώπων που έβγαιναν για να πάνε να ψηφίσουν και πλήρωναν διόδια. Η κα πρωθυπουργός με ευχαρίστησε καταρχήν για την ενημέρωση, η ίδια είχε ενημέρωση ότι θα δινόταν σήμερα εντολή για να είναι ανοικτά τα διόδια, αλλά μέχρι στιγμής, δεν ισχύει. Μου είπε ότι θα επιληφθεί του θέματος, ελπίζω να ευοδωθεί αυτή η προσπάθειά μας.
Δεν μπορεί ο λαός μας ακόμα και σήμερα που πάει και πρέπει να πάει να ψηφίσει, να επιλέξει τα κόμματα που θα τον εκπροσωπήσουν, να πληρώνει χαράτσια στους εθνικούς δρόμους, που άλλωστε έπρεπε να είναι λαϊκή περιουσία».

Τι ισχυρίζονται οι εταιρίες
Η δωρεάν διέλευση των διοδίων, λόγω των εκλογών, δεν προβλέπεται από τις συμβάσεις παραχώρησης και το κόστος θα έπρεπε να καλύψει το κράτος, ήταν η απάντηση των κοινοπραξιών των αυτοκινητόδρομων στο αίτημα της διακομματικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για δωρεάν διέλευση των διοδίων σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εταιρείες αναμένουν ακόμη την αποπληρωμή των διελεύσεων από τους αυτοκινητόδρομους και τη γέφυρα Ρίου - Αντιρίου την ημέρα του δημοψηφίσματος, τις οποίες εκτιμούν σε εκατομμύρια ευρώ.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έκρινε ως ασύμφορη την όποια συμφωνία για εκ νέου ελεύθερη διέλευση, καθώς θα διπλασιαζόταν το κόστος που θα καλείτο να καταβάλλει για δυο πλέον εκλογικές διαδικασίες -του δημοψηφίσματος και τη σημερινή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.