Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Ρευστό πολιτικό σκηνικό 3 μέρες πριν τις εκλογές

Εξαιρετικά ρευστό παραμένει το πολιτικό σκηνικό λίγες μέρες πριν την κρίσιμη κάλπη της Κυριακής. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αντικρουόμενα στοιχεία, καθώς οριακό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενώ άλλη δημοσκόπηση έδωσε 4 μονάδες «αέρα» στο ΣΥΡΙΖΑ.


Πλέον για τους δημοσκόπους είναι ξεκάθαρο ότι ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος θα παίξει το ποσοστό της αποχής, ενώ και η μάχη για την τρίτη θέση είναι με άγνωστο αποτέλεσμα.

Στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, η Ν.Δ. προηγείται με 30% (αυξάνοντας το ποσοστό της κατά 2,5% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση που έγινε μεταξύ 9-11 Σεπτεμβρίου και στην οποία εξασφάλιζε 27,5%). Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει 29,5% (από 28,5% στην προηγούμενη μέτρηση), ενώ στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,5% (7%) και στην τέταρτη το ΚΚΕ με 5,5 (6%). Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5% (5,5%) και το Ποτάμι επίσης με 5% (5%). Την είσοδό της στη Βουλή εξασφαλίζει και η Ενωση Κεντρώων με 4% (4,5%), στο όριο κινείται η Λαϊκή Ενότητα με 3% (3%), ενώ φαίνεται να μένουν εκτός Βουλής οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 2,5% (2%).

Καθοριστική παράμετρο αποτελεί η αποχή, όπου το 28,5% όσων δηλώνουν ότι θα απόσχουν είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, το 8% είχε ψηφίσει Ν.Δ., το 3,5% ΑΝΕΛ, το 3% Ποτάμι, το 1,5% Χ.Α., ίδιο ποσοστό είχε ψηφίσει ΚΚΕ και το 1% ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια υπάρχουν μετατοπίσεις ψηφοφόρων, όμως φαίνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει η ΝΔ να βρεθεί μπροστά, καθώς όσοι δεν λένε ότι δεν θα πάνε στην κάλπη είχαν ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Υπάρχουν τρεις περιφέρειες που σύμφωνα με τα επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας θα κρίνουν τον νικητή.

Οι περιφέρεις Αττικής με τη μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων, Θεσσαλίας με τη μεγάλη δεξαμενή των αγροτών, αλλά και η περιφέρεια Κρήτης που στις εκλογές του Ιανουαρίου έπαιξε σημαντικό ρόλο στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγουν την Κρήτη για να κατέλθουν υποψήφιοι και οι δύο αρχηγοί των κομμάτων, λένε οι δημοσκόποι, ενώ τονίζουν ότι πολλά θα κριθούν και από τα μέτρα για τους αγρότες. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με καταγωγή από το Ηράκλειο κατεβαίνει στην Κρήτη, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το Ηράκλειο.

Επίσης δεν είναι τυχαίο επισημαίνουν ότι ο Α. Τσίπρας θα είναι υποψήφιος στη Θεσσαλία, ενώ ο Βαγγέλης Μειμαράκης στη Β' της Αθήνας.

Στη Θεσσαλία οι εκλογές του Ιανουρίου έδωσαν μεγάλη διαφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, όμως οι παρεμβάσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη φορολογία των αγροτών δείχνουν ότι κερδίζει τη μάχη. Σύμφωνα με το Έθνος οι δημοσκόποι βλέπουν υπεροχή της ΝΔ από 4 έως 8 μονάδες της ΝΔ στη Θεσσαλία.

Σκληρή είναι η μάχη της Β' Αθήνας και σε όλο το λεκανοπέδιο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησε πρώην υπουργούς.

Στην Κρήτη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει μεγάλη διαφορά απο τη ΝΔ, ακόμη και 29 μονάδων, ωστόσο σε αυτές τις εκλογές τα δεδομένα έχουν αλλάξει και η συσπείρωση της ΝΔ ανεβαίνει.


Πληροφορίες: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.