Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Σμήνη κουνουπιών πολιορκούν ακόμη το Θερμαϊκό

Σμήνη κουνουπιών, ταλαιπωρούν αφάνταστα τους κατοίκους της ανατολικής Θεσσαλονίκης, με τους αρμόδιους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των δήμων της περιοχής (Θερμαϊκού, Θέρμης και Καλαμαριάς) να βρίσκονται, μεσούντος του καλοκαιριού σε χειμερία νάρκη, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που προκαλούνται από τα ενοχλητικά έντομα.

Μετά και τις τελευταίες βροχές, αλλά και την ανεβασμένη θερμοκρασία, είναι αδύνατο να καθίσει κανείς κάπου παραθαλάσσια, αλλά ακόμη και στο μπαλκόνι ή την αυλή του σπιτιού του χωρίς να δεχθεί την επίθεση των κουνουπιών.
Ότι θα γίνονταν  ψεκασμοί κατά των κουνουπιών αρχικά τον Μάϊο και στη συνέχεια τον Ιούνιο, διαβεβαίωναν οι αρμόδιοι. Κι όμως φτάσαμε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ψεκασμούς δεν είδαμε ή μάλλον δεν νιώσαμε, καθώς τα ενοχλητικά δίπτερα έντομα συνεχίζουν το «έργο» τους. Κανείς δεν ξέρει αν γίνονται οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών από την εταιρία «Οικοανάπτυξη Α.Ε.» και κατά πόσο τηρούνται οι εξαγγελίες της ότι θα γίνονταν ψεκασμοί αυτή την εβδομάδα, από 21 έως 26 Σεπτεμβρίου στο Έλος της Μίκρας, τη λιμνοθάλασσα αλυκής του Αγγελοχωρίου, στη λιμνοθάλασσα της Επανομής, στους οικισμούς της Περαίας, της Αγίας Τριάδας, της Θέρμης, της Επανομής, το Νέο Ρύσιο και τους Ταγαράδεςαθώς και σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Η ενόχληση από τα κουνούπια, είναι ιδιαίτερα έντονη σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην καταπολέμησή τους από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ενώ κατάντησε εφιάλτης, στον παραθαλάσσιο δήμο Θερμαϊκού, όπου εκτός των άλλων υπάρχουν και οι υδροβιότοποι Αγγελοχωρίου και Επανομής.
Το πρόβλημα στο νομό Θεσσαλονίκης επιτείνεται από το γεγονός ότι στη δυτική Θεσσαλονίκη, και κυρίως στην περιοχή της Χαλάστρας, Αξιού, Κουφαλίων υπάρχουν περίπου 200.000 στρέμματα ορυζώνων, ενώ η αλματώδης αύξηση του αριθμού των κουνουπιών στην ανατολική Θεσσαλονίκη, οφείλεται στις πολλές αγροτικές εκτάσεις αλλά και στο ρέμα του Ανθεμούντα. Ενώ οι συνεχείς τελευταίες βροχοπτώσεις βοήθησαν στην ανάπτυξη του πληθυσμού των ενοχλητικών δίπτερων εντόμων.

Όταν το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών είχε έλθει από τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» την περασμένη άνοιξη στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, τότε η δημοτική αρχή διαβεβαίωνε ότι «οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση της μάστιγας των κουνουπιών θα γίνουν εντός του Ιουνίου», όμως πέντε μήνες από τότε το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει το ίδιο έντονο, χωρίς δυστυχώς να ιδρώνει το αυτί κανενός αρμόδιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.