Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Έντονη συζήτηση στο Δ.Σ. για το χρέος της ΔΗΚΕΘ

Έντονη, ήταν η συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, όταν η διοίκηση του δήμου έφερε ως εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα την χορήγηση ποσού 942.142 ευρώ στη «Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Θερμαϊκού» (ΔΗΚΕΘ) για να μπορέσει να καταβάλει μέρος του προστίμου που της είχε επιβληθεί, όσο ακόμη ήταν στην αρμοδιότητα του παλιού δήμου Επανομής, για μη απόδοση στην Εφορία του παρακρατούμενου ΦΠΑ αλλά και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Μιλώντας προς το συμβούλιο ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, ισχυρίστηκε ότι «είναι με το πιστόλι στον κρόταφο σήμερα ο Δήμος για την παλιά αυτή υπόθεση», και επικαλέσθηκε το γεγονός ότι σε συνδημότες που στο παρελθόν διετέλεσαν διαχρονικά μέλη των συμβουλίων της ΔΗΚΕΘ, έχουν μπλοκαριστεί οι λογαριασμοί τους με συνέπεια να μην μπορούν να κάνουν Χριστούγεννα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους εργαζόμενους στη ΔΗΚΕΘ, καθώς είναι «κλειδωμένοι» και οι λογαριασμοί της Κοινωφελούς Επιχείρησης.
«Σε εμάς έλαχε ο κλήρος να βγάλουμε από τις πλάτες του δήμου ένα χρέος 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, όσο είναι σήμερα το χρέος προς τη Ζ΄ Εφορία Θεσσαλονίκης και είμαι πραγματικά στενοχωρημένος που τα χρήματα αυτά θα πεταχτούν σε έναν «κουβά», ενώ θα μπορούσαν να επενδυθούν για τους πολίτες του δήμου Θερμαϊκού. Αλλά από την άλλη είμαι και πολύ υπερήφανος που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα μπόρεσε η διοίκησή μας, στα πέτρινα χρόνια της τοπικής αυτοδιοίκησης, να συγκεντρώσει τα χρήματα και να είναι έτοιμη σήμερα να ξελασπώσει τον Δήμο και να δώσει τα 800.000 ευρώ που απαιτούνται για να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή, ώστε να μπορέσει να αποδεσμευτεί και το ΑΦΜ όλων των προέδρων που σήμερα είναι δεσμευμένο», είπε ο κ. Μαυρομάτης.
Παίρνοντας  το λόγο από τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» ο δημοτικός της σύμβουλος Θοδωρής Ζδούκος, εκ μέρους και ασθενούντος επικεφαλής της παράταξης, υπογράμμισε ότι σε αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να παίζει κανείς παιχνίδια. Και αφού αναφέρθηκε στην κριτική που είχε ασκήσει η «Συμπολιτεία» προς τη διοίκηση του Δήμου για τη λογική των  «μεγάλων πλεονασμάτων», πρόσθεσε:
«Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ερώτημα: Αυτός ο μη αποδιδόμενος ΦΠΑ κατέληγε στο Δήμο, δηλαδή ήταν λεφτά που έμειναν στο Δήμο και χρησιμοποιήθηκαν για να κλείσουν άλλες υποχρεώσεις ή πήγαν σε κάποιες τσέπες ή κάτι άλλο συνέβη; Διότι, καλώς κινούμε εμείς τώρα τη διαδικασία για να ξεμπλοκαριστεί η ΔΗΚΕΘ, αλλά θα πρέπει κάποτε, για την απόδοση δικαιοσύνης και για να μην μεταβιβάζονται ατομικές ή μικροσυλλογικές ατασθαλίες στο μεγάλο συλλογικό, να αποδοθεί αυτή η δικαιοσύνη».
Συνεχίζοντας ο Θ.Ζδούκος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να επανέρχεται συχνά, ώστε να μην επικρατήσει η λογική ότι από την ώρα που φεύγει ο βραχνάς, μπορεί να ξεχαστεί το θέμα και να πάει στις καλλένδες, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Και καταλήγοντας είπε:
«Ναι στη διευκόλυνση του Δήμου προφανώς για να λειτουργήσει – εδώ δεν μπορεί να περάσει η γραμμή «δεν πληρώνω»- αλλά υπάρχει ένα θέμα δικαιοσύνης και γιαυτό κάνω έκκληση στον δήμαρχο, κατά τακτά χρονικά διαστήματα να ενημερώνει το δημοτικό συμβούλιο για την εξέλιξη της υπόθεσης».
Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Καριώτης και Γιάννης Βογιατζής ζήτησαν κι αυτοί να ξεκαθαριστεί το που πήγαν τα χρήματα που κανονικά έπρεπε να διατεθούν για το ΦΠΑ και τον ΦΜΥ, εκφράζοντας παράλληλα την απορία τους για το γεγονός ότι οι ορκωτοί λογιστές που κάθε χρόνο έλεγχαν τους ισολογισμούς της ΔΗΚΕΘ τη δεκαετία 2000-2009, δεν διαπίστωναν αυτές τις αντικανονικές και παράνομες ενέργειες.
Στην ομιλία του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Τσαμασλής, είπε ότι καλά κάνει ο Δήμος, απέναντι στην ευθύνη του, να πληρώσει το ανάλογο ποσό και σωστά έγιναν περικοπές από οποιουσδήποτε άλλους κωδικούς, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα χρήματα να απελευθερωθούν οι άνθρωποι που έχουν δεσμευτεί τα περιουσιακά τους στοιχεία. Και πρόσθεσε:
«Όμως οι ευθύνες είναι ευθύνες και όπως ξέρουμε, κατά τον φορολογικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι αφορούσαν μία συγκεκριμένη περίοδος και  αποδείχθηκε και η αιτία, από πού προήλθαν αυτά τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Στην περίοδο λοιπόν εκείνη, κάποιοι ήταν πρόεδροι. Και έχει δίκαιο ο κόσμος να αναρωτιέται εάν υπάρχουν ευθύνες ή όχι. Αυτή λοιπόν η υποψία που υπάρχει στο μυαλό όλων των συμβούλων, πιστεύω ότι πρέπει να διαλευκανθεί»
Καταλήγοντας ο κ. Τσαμασλής παρατήρησε ότι μετά την πληρωμή των προστίμων, θα πρέπει στη συνέχεια ο δήμος να ζητήσει και την ποινική ευθύνη  των όσων εμπλέκονται. «Εμείς δεν είμαστε ούτε εισαγγελείς, ούτε ντέτεκτιβ να πάμε να ανακαλύψουμε ποιος ευθύνεται και γιατί ευθύνεται, αλλά μπορούμε να προκαλέσουμε την ανάλογη έρευνα», κατέληξε. Για να κλείσει λέγοντας ότι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η ευθύνη θα είναι του δημοτικού συμβουλίου.

 Απαντώντας ο δήμαρχος κ. Μαυρομάτης, είπε ότι πρόκειται για μία «καραμπινάτη υπόθεση» που απασχολεί το Δήμο από το 2012, επί προηγούμενης διοίκησης Αλεξανδρή, η οποία δεν ασχολούνταν με το συγκεκριμένο θέμα, φτάνοντάς το στο αμήν. «Εμείς όχι μόνο ασχοληθήκαμε με το θέμα αλλά ανακαλύψαμε και τα λασπωμένα βιβλία της ΔΗΚΕΘ που ήταν χαμένα και αντιμετωπίζαμε τον κίνδυνο να μας επιβληθεί πρόστιμο που θα ανέβαζε το χρέος στα 3 εκατ. ευρώ», είπε για να καταλήξει λέγοντας: «Όχι κύριοι, εμείς δεν είμαστε δικαστές, δεν θα πάρουμε το κεφάλι κάποιου εδώ μέσα για εντυπωσιασμό. Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που μπορούν να ασχοληθούν με αυτό. Και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση ελέγχεται από 12 ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.