Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Επιλύονται δύο σοβαρά προβλήματα των Δήμων

Δύο πολύ σημαντικά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία των Δήμων όλης της χώρας, αντιμετωπίζονται με τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών και συμπεριλήφθηκαν στο νόμο «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη», ο οποίος ψηφίστηκε χθες στην ολομέλεια της Βουλής.

Το σύνολο των νέων ρυθμίσεων, που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους άλλους τομείς αρμοδιότητας του υπουργείου, προέκυψε μετά την κατάθεση τριών τροπολογιών από τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, αλλά και από την υπερψήφιση τροπολογιών, συναφών με τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες κατατέθηκαν από βουλευτές.
Οι νέες διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα των ΟΤΑ προς όφελός τους, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, προήλθαν από αιτήματα των δήμων ή και από τον διάλογο της κυβέρνησης με τους αιρετούς εκπροσώπους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.
Συγκεκριμένα με τις υπουργικές τροπολογίες, ρυθμίζονται τα εξής ζητήματα:
Χρηματοδοτήσεις ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Η συγκεκριμένη διάταξη αντιμετωπίζει δύο σημαντικά προβλήματα και αναμένεται να λειτουργήσει εξαιρετικά θετικά για την λειτουργία των δήμων και την παροχή υπηρεσιών στους δημότες.
Διαχωρίζεται σε δύο παρεμβάσεις:
1. Παρέχεται η δυνατότητα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΚΔ) να επιχορηγεί, με πόρους που θα προέρχονται από τα έσοδά του, τους ΟΤΑ για την εκπόνηση μελετών και για την ωρίμανση και εκτέλεση έργων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού στο Ταμείο θα επιτρέπει τη μεταφορά προβλεπόμενων πόρων στον προϋπολογισμό του, ώστε να μη χάνονται σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθούν εντός του ίδιου έτους. Μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να υλοποιηθούν σημαντικά έργα υποδομής, ιδίως από μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους που δεν έχουν τα τεχνικά ή οικονομικά μέσα εκπόνησης των μελετών, όπως επίσης και την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ ή να χρηματοδοτηθούν από το ΤΠΚΔ για διάφορες δραστηριότητές τους. Για την εξασφάλιση της διαφάνειας, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται από του Δήμους για να δοθούν αυτές οι επιχορηγήσεις, καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών.

2.Προβλέπεται η δυνατότητα επιμήκυνσης αποπληρωμής δανείων που αποσκοπούν στην εξυγίανση των ΟΤΑ, έως και 35 έτη (από 25), πράγμα που κρίνεται επιβεβλημένο εξαιτίας της σημερινής οικονομικής κατάστασης. Με τη ρύθμιση αυτή, λοιπόν, επιδιώκεται η τόνωση της ρευστότητας των δήμων που θα υπαχθούν στη ρύθμιση, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο σημαντικό κοινωνικό έργο που οφείλουν να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.