Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Οι θησαυροί του Τελλόγλειου στο «φως»

Περίπου 7.000 έργα που περιλαμβάνει η συλλογή του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., καταγράφονται και ταυτοποιούνται, στο πλαίσιο δύο ερευνητικών προγραμμάτων, προκειμένου, στη συνέχεια, να εκτεθούν σταδιακά.

«Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη προσπάθεια καταγραφής του υλικού και των αρχείων και ψηφιοποίησης γιατί, από τα 5000 έργα που είχαμε στη συλλογή το 1999, πλέον ξεπεράσαμε τα 7.000 και δημιουργείται θέμα αναδιοργάνωσης του Τελλογλείου», ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου, η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος, καθηγήτρια  του Α.Π.Θ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά. 
Ανακοινώνοντας, παράλληλα, το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους, έκανε μνεία στην έκθεση Συλλογής Τσιγκόγλου, χαρακτηρίζοντάς την ως «μια θέα στη σύγχρονη ελληνική τέχνη».
Φλωρά-Καραβία "Αλεξάνδρεια"
Η έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 18 Φεβρουαρίου 2017, περιλαμβάνει περισσότερα από 200 έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και γλυπτά. Ανάμεσα στους Έλληνες καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται στην έκθεση είναι και οι: Φασιανός, Μυταράς, Παπαλουκάς, Μαλέας, Γαΐτης, Μόραλης, Τσαρούχης, Καρράς, Στέρης, Φιλόλαος, Ζογγολόπουλος, Αδαμάκος, Χάρος, Κυπραίος, Σπηλιόπουλος, Σακαγιάν, Παπαδημητρίου. Επίσης, παρουσιάζονται έργα που φέρουν την υπογραφή μεγάλων ξένων καλλιτεχνών (Πικάσο, Μιρό, Νταλί, Κοκόσκα), καθώς και δημιουργίες του ίδιου του συλλέκτη. 
Ο Σταύρος Τσιγκόγλου είναι χειρουργός παίδων και καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Γ.Γ. της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (ΑICA). 
Τον Φεβρουάριο εγκαινιάζεται και η έκθεση "Το Ψηφιδωτό ως σύγχρονη Τέχνη" όπου 30 σύγχρονοι καλλιτέχνες από διάφορες χώρες, παρουσιάζουν το ευρύ φάσμα του ψηφιδωτού σήμερα, με ανάγλυφα, κολάζ, γλυπτά, αντικείμενα και εγκαταστάσεις.

Πηγή: Ρεπορτάζ της Νατάσας Καραθάνου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.