Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Μητροπολιτική Θεσσαλονίκης: "Ναι" στον βιολογικό Μεσημερίου αλλά υπό προϋποθέσεις

Κατά πλειοψηφία, η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης αποφάσισε να δώσει θετική γνωμοδότηση στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμού Μεσημερίου Δήμου Θερμαϊκού», υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προϋποθέσεις τις οποίες θέτει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Την τελική απόφαση για το αν θα ενταχθεί ή όχι το έργο του βιολογικού του Μεσημερίου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, θα την πάρει πλέον η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης στην οποία θα παραπεμφθεί το θέμα.
Παρά το γεγονός ότι ήταν θετική η ψήφος του υπέρ της αδειοδότησης, ο εισηγητής του θέματος,  Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος της Π.Κ.Μ.,  Κωνσταντίνος Γιουτίκας, επισήμανε ότι είναι συχνό το φαινόμενο κακής λειτουργίας βιολογικών σταθμών επεξεργασίας λυμάτων  από δήμους, σημείωσε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλονται πρόστιμα από την Περιφέρεια και δήλωσε πως, αν τα χρήματα που πληρώνουν οι Δήμοι ως πρόστιμα τα διέθεταν για τη συντήρηση και σωστή λειτουργία των βιολογικών τους σταθμών, τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.
Μιλώντας ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, αφού είπε ότι τα δύο θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του Μεσημερίου είναι τιο νερό και η αποχέτευση, παρατήρησε ότι όλες οι δημοτικές παρατάξεις προεκλογικά περιλάμβαναν στα προγράμματά τους την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου και ισχυρίστηκε ότι η λύση κατασκευής του βιολογικού είναι πιο συμφέρουσα, από το να οδηγούνται τα λύματα στον βιολογικό σταθμό «Αινείας» στο Αγγελοχώρι. Μάλιστα, για να πείσει τους συμβούλους της Μητροπολιτικής Επιτροπής για την… «ορθότητα» των απόψεών του, δήλωσε ανακριβώς πως η απόσταση του Μεσημερίου από το Αγγελοχώρι είναι… 40 χιλιόμετρα και ότι δήθεν στην περίπτωση επιλογής της λύσης «Αινείας», θα ήταν το κόστος… δεκαπλάσιο του βιολογικού!
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, ανέφερε ότι για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου στο Μεσημέρι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του ψήφισαν «με δέκα χέρια» στο να γίνει το συγκεκριμένο έργο, εκφράζοντας παράλληλα την αντίδρασή τους στη δημιουργία του βιολογικού, λόγω του πολύ υψηλού κόστους κατασκευής (πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ), αλλά και των δυσβάστακτων εξόδων που θα απαιτούνται για τη λειτουργία και τη συντήρησή του.
«Όταν λόγω της γνωστής οικονομικής στενότητας των ΟΤΑ ο δήμος Θερμαϊκού δεν έχει τη δυνατότητα να διαθέσει έναν οδοκαθαριστή για το σκούπισμα των δρόμων ή έναν εργάτη για να βουλώνει τις λακκούβες, που θα βρει το πολυδύναμο προσωπικό που θα απαιτεί η ομαλή λειτουργία του βιολογικού;», αναρωτήθηκε ο Σπ. Κουζινόπουλος, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να μεταβληθεί ο βιολογικός του Μεσημερίου σε μία οικολογική βόμβα στην καρδιά του οικισμού.  Πρόσθεσε δε πως η πιο συμφέρουσα λύση θα ήταν η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου του Μεσημερίου με τον «Αινεία», με κόστος που δεν θα ξεπερνούσε μόλις το 1/3 του κοστολογίου για τον βιολογικό.
Τέλος, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» ως μία συμβιβαστική λύση, πρότεινε την ολιγοήμερη αναβολή στη λήψη απόφασης της Μητροπολιτικής, προκειμένου να καθίσουν οι δύο πλευρές, η διοίκηση του Δήμου με τους κατοίκους που αντιδρούν, για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Πρόταση που όμως δεν έγινε δυστυχώς αποδεκτή.
Δικαιολογώντας την αρνητική τους ψήφο οι Περιφερειακοί σύμβουλοι της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιώργος Θεοδωρόπουλος, υπογράμμισαν ότι είναι πλαστό το δίλημμα που τέθηκε ότι όσοι δεν είναι υπέρ της δημιουργίας κάποιου βιολογικού, είναι με την οπισθοδρόμηση. «Βάζετε το δίλημμα με την εξέλιξη ή όχι. Ναι, είμαστε με την εξέλιξη, όχι όμως χωρις σεβασμό στο περιβάλλον», είπε Τονίζοντας ότι από την ώρα που υπάρχει η λύση να συνδεθεί η αποχέτευση Μεσημερίου με τον βιολογικού «Αινείας», τότε προκύπτουν ερωτήματα για την επιμονή στην κατασκευή ξεχωριστού βιολογικού. «Μας νοιάζει που αυτά τα χρήματα των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ που θα δοθούν για την κατασκευή του βιολογικού, είναι χρήματα των Ελλήνων και των Ευρωπαίων φορολογουμένων», είπε χαρακτηριστικά η Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
Μία σειρά από εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από την επιμονή της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού για τον βιολογικό Μεσημερίου,  επισήμανε ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης Κεντρικής Μακεδονίας» στη Μητροπολιτική, Θεόδωρος Ιγνατιάδης και συγκεκριμένα:
-Δεν εξετάστηκε καθόλου η δυνατότητα μεταφοράς των λυμάτων στον υπάρχοντα βιολογικό «Αινείας».
-Δεν υπάρχει εκτίμηση για το κόστος λειτουργίας του βιολογικού Μεσημερίου
-Δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες για τη δημιουργία της μονάδας κομποστοποίησης κ.α.
Οι εκπρόσωποι των κατοίκων που αντιδρούν
Παίρνοντας το λόγο οι Χριστίνα Μιχέλη και Χάρης Αμανατίδης, ως εκπρόσωποι των κατοίκων του Μεσημερίου που αντιδρούν στην κατασκευή του βιολογικού, στάθηκαν ιδιαίτερα στις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον από τη λειτουργία του δίπλα στις κατοικίες. Και επισήμαναν ότι εκτός των άλλων, θα είναι δυσβάστακτο το κόστος λειτουργίας του βιολογικού για το Δήμο και τους κατοίκους ενός οικισμού, όπως το Μεσημέρι, που έχει 1.200 κατοίκους στον οικισμό και άλλους 500 στην εκτός σχεδίου περιοχή. Ανέφεραν επίσης ότι η ΕΥΑΘ, στην οποία αποτάνθηκαν, δήλωσε παντελή άγνοια του θέματος και ότι ουδέποτε διατυπώθηκε από το δήμο Θερμαϊκού διερευνητική πρόταση για τη σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου του Μεσημερίου με τον «Αινεία». Τέλος είπαν ότι υπάρχουν πολλά αγροτεμάχια στην περιοχή που θα μπορούσαν να διατεθούν για τη δημιουργία του βιολογικού μακριά από κατοικίες και ότι η επιλογή των τριών θέσεων στη μελέτη του Δήμου, είναι εντελώς προσχηματική.

Οι παρατηρήσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος

Στις παρατηρήσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που θα συμπεριληφθούν στην γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής, μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι:
1.Ο δήμος Θερμαϊκού να υποβάλει δήλωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι υπάρχει αδυναμία εξεύρεσης άλλης έκτασης, δημοτικής ή μη στην ευρύτερη περιοχή.
2.Να εξασφαλίζεται η ελεύθερη και ανεμπόδιστη ροή των λυμάτων, η αποφυγή δημιουργίας στάσιμων νερών και η άρση ουσιών που δύναται να προκαλέσουν οχλήσεις.
3.Ο δήμος Θερμαϊκού οφείλει να συντηρεί το ρέμα του Μεσημερίου όπου θα εκβάλουν τα λύματα.
4. Να μην κατασκευαστούν οι κλίνες ξήρανσης για την επεξεργασία της λυματολάσπης, όπως προβλέπει η μελέτη του Δήμου, αλλά η ιλύς να οδηγείται σε μονάδα επεξεργασίας (π.χ. ΕΕΛ Σίνδου)
5. Για την αντιμετώπιση των οσμών να εγκατασταθούν κατάλληλες μονάδες απόσμησης στο κεντρικό αντλιοστάσιο, στη μονάδα προεπεξεργασίας της λάσπης και να εκτελούνται σε τακτική βάση μετρήσεις οσμαερίων
6. Να εγκατασταθεί εφεδρική πρέσσα για την αφυδάτωση της ιλύος

7. Το αγροτεμάχιο όπου θα εγκατασταθεί ο βιολογικός, να απομονωθεί οπτικά από τις γύρω εκτάσεις με την κατασκευή περιμετρικής δενδροφύτευσης από αειθαλή δέντρα και να είναι επαρκούς πλάτους προς αποφυγή διασποράς θορύβου και οσμών  κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.