Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Σάλος για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη Ν.Μηχανιώνα

Ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη Ν.Μηχανιώνα πριν 67 χρόνια, στα 1950
Σάλος στη Νέα Μηχανιώνα από την αξίωση του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνου, να αλλάξει ο παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο γίνεται η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού την ημέρα των Θεοφανίων, αλλά και για την υιοθέτηση του αιτήματός του από τον δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους.

Κάθε χρόνο, την ημέρα των Θεοφανίων, ο Μητροπολίτης μαζί με τους επισήμους (υπουργούς, βουλευτές κ.α.) και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών (Δήμο, Λιμενικό, Αστυνομία κλπ) επιβιβάζονται σε ένα καίκι, το οποίο ξανοίγεται για λίγο από την παλιά προβλήτα του λιμανιού. Και από εκεί, αφού ψαλεί το Απολυτίκιο των Θεοφανίων «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε…», ρίχνεται ο Σταυρός στη θάλασσα, ενώ οι βουτηχτάδες που όλη αυτή την ώρα παραμένουν στην παλιά προβλήτα, πέφτουν στο νερό και κολυμπούν μέχρι το σημείο όπου έγινε η κατάδυση, για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό.
Χιλιάδες κόσμου συρρέουν στο λιμάνι της Ν.Μηχανιώνας τα Θεοφάνια
Πρόκειται για ένα έθιμο που ακολουθείται πιστά εδώ και 95 χρόνια από τους Μηχανιώτες, που το έφεραν από την παλιά Μηχανιώνα της Κυζίκου και για να το παρακολουθήσουν, συρρέουν κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανίων από όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης χιλιάδες κόσμου που κατακλύζουν την παραλία της Νέας Μηχανιώνας.
Τώρα, ο Μητροπολίτης Ιουστίνος, με το επιχείρημα ότι κατά τον αντίστοιχο περσινό εορτασμό, κουνούσε το καϊκι που είχε διατεθεί για τη ρίψη του Σταυρού, με συνέπεια να του φύγει η Μήτρα από το κεφάλι και να λερωθεί η επίσημη στολή του, ζήτησε από τον δήμαρχο Θερμαϊκού την τροποποίηση του τελετουργικού, προκειμένου ο ίδιος να βρίσκεται σε μία ξύλινη εξέδρα στην προβλήτα για να μην επιβιβασθεί στο σκάφος.
Η πληροφορία ότι και ο δήμαρχος Θερμαϊκού έδωσε τη συγκατάθεσή του για να ικανοποιηθεί η αξίωση του Δεσπότη και να αλλάξει το πατροπαράδοτο έθιμο, προκάλεσε την οργή των κατοίκων. Το Τοπικό Συμβούλιο της Νέας Μηχανιώνας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αλλαγή του εθίμου, αλλά και τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της δημοτικής αρχής. Ενώ και ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Νέας Μηχανιώνας ετοιμάζεται να αντιδράσει δυναμικά στις μεθοδεύσεις αυτές του Μητροπολίτη κ.Ιουστίνου και του δημάρχου κ.Μαυρομάτη.

Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος επί 41 χρόνια Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Προκόπιος, τηρούσε ευλαβικά το έθιμο της κατάδυσης του Σταυρού στη Νέα Μηχανιώνα, παρακολουθώντας το ανελλιπώς κάθε χρόνο, ακόμη και λίγο πριν το θάνατό του στις 6-4-2015 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.