Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ευκαιρία για την ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού

Mε κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε, καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες οι επαγγελματίες ψαράδες θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον Αλιευτικό Τουρισμό. Είναι μία ευκαιρία για τα μικρά αλιευτικά σκάφη να αναπτύξουν μία επιπλέον δραστηριότητα και οι αλιείς να έχουν συμπληρωματικό εισόδημα.
Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης: «Οι ψαράδες αποκτούν τη δυνατότητα όχι μόνο να έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα, αλλά να αναδείξουν τις παραδοσιακές τους τεχνικές, μαζί με τις σπάνιες ομορφιές των ελληνικών ακτογραμμών μας, συμβάλλοντας έτσι στην προσέλκυση επισκεπτών για την ανάπτυξη του τόπου τους και της εθνικής μας οικονομίας».


Σύμφωνα με την απόφαση:
1. Στον Αλιευτικό Τουρισμό μπορούν να συμμετέχουν οι αλιείς που έχουν επαγγελματική άδεια σε ισχύ και σκάφος μήκους μέχρι 15 μέτρα. 

2. Τα σκάφη που προορίζονται για τη διενέργεια Αλιευτικού Τουρισμού, θα πρέπει να μπορούν να παραλαμβάνουν μέχρι 12 επιβάτες. Παράλληλα θα πρέπει να πληρούνται οι οριζόμενες από την κείμενη νομοθεσία και Προεδρικά Διατάγματα, προδιαγραφές των σκαφών (ελάχιστο ύψος των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, κ.λπ.) και να διαθέτουν πιστοποιητικό αξιοπλοΐας.
3. Το αλιευτικό σκάφος θα πρέπει να τηρεί τους προβλεπόμενους από τη νομοθεσία κανόνες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την υγιεινή και την καταλληλότητά του για τη διενέργεια Αλιευτικού Τουρισμού.
Οι επαγγελματίες αλιείς θα μπορούν να κάνουν επίδειξη των τεχνικών ψαρέματος τις οποίες στη συνέχεια οι επιβαίνοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν οι ίδιοι ψαρεύοντας με πετονιά.
Οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτή τη νέα και με θετικές προοπτικές, μορφή τουρισμού θα πρέπει να ενημερώνουν τις περιφερειακές υπηρεσίες Αλιείας, υποβάλλοντας με την αρχική τους αίτηση, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως, φωτοαντίγραφο της επαγγελματικής τους άδειας, αίτηση για τα αλιευτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιούνται απ’ τους επιβάτες-τουρίστες, και πιστοποιητικό ασφάλισης για αστική ευθύνη.
Στους παραβάτες θα επιβάλλονται, πέραν των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων, οι προβλεπόμενες ποινές για παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.