Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Οραματιστές και όχι διαχειριστές, χρειάζεται η Αυτοδιοίκηση

του Απόστολου Πάνα* 
Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε και επίσημα η νέα αυτοδιοικητική περίοδος, που θα έχει πενταετή διάρκεια και στην ουσία είναι η πρώτη ολοκληρωμένη θητεία του Καλλικράτη. Κοιτώντας όμως πίσω με ρεαλισμό, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ήταν άμοιρη ευθυνών για την τραγική εικόνα του κράτους:

Mικροεξυπηρετήσεις, κατασπατάληση πόρων χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό, κακοδιαχείριση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, απαξίωση των κοινωνικών δομών, συνέθεταν ένα σκηνικό σύνηθες στην καθημερινότητα μας.
Τότε λοιπόν η σύγκρουση αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους ήταν ένα καθημερινό φαινόμενο.
Πόσες φορές δεν ακούσαμε για την αναλγησία της Αθήνας από τους αυτοδιοικητικούς ; Πόσες φορές η ολοκλήρωση ενός έργου δεν εξαρτιόταν από ένα τοπικό παράγοντα (π. χ βουλευτή) ;
Τι μπορεί όμως να γίνει σήμερα, που τα οικονομικά του μεγαλύτερου μέρος των δήμων βρίσκονται στο κόκκινο, οι πόροι μειώνονται ενώ οι ανάγκες των πολιτών συνεχώς αυξάνονται.
Η ορθή οικονομική διαχείριση αποτελεί τη βάση για την ομαλή λειτουργία ενός σύγχρονου αυτοδιοικητικού οργανισμού, η διαφάνεια καθίσταται σημαντικότερη από ποτέ και για πρακτικούς λόγους αλλά και γιατί η ανάγκες των κοινωνιών έχουν αλλάξει.
Μεγαλύτερη διεκδίκηση πόρων από ευρωπαϊκά κονδύλια για την υλοποίηση έργων, ταυτόχρονα με ένα σύγχρονο management στους δήμους και στις περιφέρειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μείωση πόρων.
Σημαντικό σκέλος για την επόμενη πενταετία θα πρέπει να αποτελέσει και η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, στηρίζοντας τους ανέργους, τους φτωχούς, αντικαθιστώντας συχνά το κεντρικό κράτος παρέχοντας σίτιση και φροντίδα σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους.
Τέλος η έμπρακτη στήριξη των νέων επιχειρηματιών στη μεταποίηση, τουρισμό, τη καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για τις τοπικές κοινωνίες.
H αυτοδιοίκηση λοιπόν έχει δύσκολο δρόμο, όμως τα μέσα τα δημιουργεί αυτός που έχει όραμα και στόχους και ανθρώπους που πιστεύουν ότι τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο, οι πόλεις μας είναι το πραγματικό πεδίο πολιτικής σε αυτό μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους οραματιστές από τους διαχειριστές αυτούς χρειαζόμαστε και αυτούς θέλουμε.
* O Απόστολος Πάνας είναι Επικεφαλής της Πρωτοβουλίας «Κεντρική Μακεδονία –Μπροστά» και πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Χαλκιδικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.