Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Θ.Σπυρόπουλος: Απώλεια για τον ελληνισμό της Διασποράς

Μεγάλη απώλεια για τους απανταχού της γης απόδημους Έλληνες, ο θάνατος, σε ηλικία 75 ετών, του ακούραστου αγωνιστή για τα  δίκαια του ελληνισμού, Θεόδωρου Σπυρόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Όσοι τον γνωρίσαμε, όσοι βλέπαμε από κοντά την ακούραστη δραστηριότητά του αλλά και τα χρήματα που διέθετε για τα δίκαια της Ελλάδας και του ελληνισμού της διασποράς, θα τον θυμόμαστε πάντα.

Με τον Μπιλ Κλίντον
Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ήταν αντιπρόεδρος του American Hellenic Institute και Συντονιστής ΗΠΑ του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Το όνομά του ταυτίστηκε με τη σύγχρονη ελληνοαμερικανική ιστορία, τις μεγάλες κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες της Ομογένειας, επί σειρά πολλών δεκαετιών, για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά και των προσπαθειών για την ουσιαστική ανασύσταση του θεσμού του ΣΑΕ και την ανάδειξη των αυθεντικών ιδεών του ελληνισμού, παγκοσμίως, ως αντίδοτου στην σημερινή κρίση αξιών.
Γεννήθηκε στα Καλάβρυτα, σε μία από τις πιο δραματικές περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας, κατά την πολεμική εποποιία του 1940. Στην τρυφερή ηλικία των τεσσάρων χρόνων βίωσε τον τρόμο και το θρήνο του ολοκαυτώματος της γενέτειράς του. Βιώματα, που έμελλε να μείνουν εφιαλτικά χαραγμένα στη μνήμη του σε ολόκληρη τη ζωή του. Κάθε φορά που επισκεπτόταν τη γενέτειρά του, τα βήματά του τον οδηγούσαν στο λόφο του Καπή, εκεί όπου έλαβαν χώρα τα τραγικά γεγονότα, για να αποτίσει φόρο τιμής στους αδικοχαμένους συμπατριώτες του. Στα γυμνασιακά του χρόνια ακολούθησε τον πατέρα του στην Αθήνα. Με την ολοκλήρωση των γυμνασιακών σπουδών μετέβη στη Στοκχόλμη, για να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες. Το 1962 επέστρεψε στην Αθήνα. Δύο χρόνια μετά, το 1964, έχοντας υπηρετήσει στο Ελληνικό Ναυτικό, μετανάστευσε με την οικογένειά του στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 2006, ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος εκλέχθηκε συντονιστής ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με δήλωσή του ανέφερε πως «λυπάμαι για το θάνατό του, είναι μία απώλεια για τον ελληνισμό», ενώ ο ΥΦΥΠΕΞ, Κυριάκος Γεροντόπουλος, επισήμανε πως «η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της ομογένειας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.