Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

"Καλό κατευόδιο" στους ψαράδες της Ν.Μηχανιώνας

Οι ψαράδες της Νέας Μηχανιώνας ξεκινάνε και φέτος το μακρύ ταξίδι τους για τη νέα αλιευτική περίοδο και το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, στις 5.30 μ.μ., στην εκκλησία Αγ.Νικολάου στο λιμάνι, μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, οι οικογένειές τους και ο δήμος Θερμαϊκού πρόκειται να τους ξεπροβοδίσουν με τις ευχές για «καλές και ειρηνικές θάλασσες» και «καλή ψαριά».

Το «καλό κατευόδιο», στα πληρώματα των μηχανότρατων, που ξεκινούν από την 1η Οκτωβρίου, θα απευθύνει ο δήμαρχος κ.Μαυρομάτης, ενώ θα ακολουθήσει μία εντυπωσιακή εκδήλωση που ετοιμάζει το πολιτιστικό τμήμα του ΔΗΠΠΑΚΥΘ, με έκθεση Ζωγραφικής πάνω σε μηχανότρατα, αιγαιοπελαγίτικους χορούς και μουσικό αφιέρωμα για τη θάλασσα.
Οι μηχανότρατες ξεκινούν και φέτος το μακρύ ταξίδι τους σε γαλήνιες αλλά και φουρτουνιασμένες θάλασσες, προκειμένου να φέρουν πίσω αλιεύματα που θα τους επιτρέψουν να θρέψουν τις οικογένειές τους, να βγάλουν τα έξοδα αλλά και να ενισχύσουν την τοπική οικονομία.
Τις τελευταίες μέρες επικρατεί πυρετός προετοιμασίας, καθώς στα αλιευτικά σκάφη προετοιμάζονται για τη νέα αλιευτική περίοδο. Μπαλώνουν τα δίχτυα, προμηθεύονται συρματόσχοινα και άλλα υλικά που θα τους χρειαστούν για το ταξίδι.

Οι καπετάνιοι αλλά και τα πληρώματα των 100 περίπου αλιευτικών σκαφών της Νέας Μηχανιώνας, που διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο αλιευτικών όχι μόνο της χώρας αλλά και των Βαλκανίων, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, ζούνε με μοναδική τους συντροφιά τους γλάρους. «Δεν είναι εύκολο να βιώνεις σ' ένα περιβάλλον ξένο με την ανθρώπινη φύση, να μην μπορείς να φας σαν άνθρωπος, να φεύγει το κουτάλι από μπροστά σου... αλλά, τι να κάνεις;», λένε.
Μέχρι και οκτώ μήνες το χρόνο λείπουν απ' τα σπίτια τους οι ψαράδες της Νέας Μηχανιώνας. Όλο αυτό το διάστημα, οργώνουν το Αιγαίο πέλαγος και φτάνουν μέχρι και το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος για την αναζήτηση της καλής ψαριάς. Χρόνια τώρα, από την παλιά πατρίδα ακόμη, τη Μηχανιώνα της Κυζίκου, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όσοι μένουν πίσω -γυναίκες, παιδιά, γονείς- μια ευχή δίνουν σε όσους φεύγουν στο ταξίδι. «Καλές θάλασσες».
Οι ψαράδες, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, καθώς με τη δική τους δύσκολη δουλειά και τον αγώνα τους, δίνουν δουλειά με τη σειρά τους όχι μόνο σε εκατοντάδες αλιεργάτες, αλλά και σε όσους ασχολούνται με παράλληλα επαγγέλματα, με το εμπόριο διχτυών, τις προμήθειες για τα καΐκια και τις μηχανότρατες, τη συντήρηση των ψαράδικων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου