Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Όψεις της ζωής των νέων στην αρχαία Μακεδονία

Η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχοντας ενεργά στον εορτασμό της ανακήρυξης της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 διοργανώνει περιοδική θεματική έκθεση με τίτλο «νέος και με υγείαν αρίστην… Όψεις της ζωής των νέων στην αρχαία Μακεδονία».

Μέσα από μία προσέγγιση, καθαρά ανθρωποκεντρική, η έκθεση σκιαγραφεί όψεις της καθημερινής δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των νέων στην αρχαιότητα. Προσφέρει στους επισκέπτες ερεθίσματα ώστε να ανιχνεύσουν βασικές πτυχές της φυσιογνωμίας της νεότητας ενός μακρινού παρελθόντος, τις επιλογές, προτιμήσεις, συνήθειες, αντιλήψεις, πεποιθήσεις, την αισθητική τους και κάθε στοιχείο της κοινωνικής τους ταυτότητας, και να τις αντιπαραβάλλουν ακόμη, με αντίστοιχα φυσιογνωμικά στοιχεία της σύγχρονης νεολαίας.
Η διάρθρωση της έκθεσης περιλαμβάνει οκτώ θεματικές ενότητες (πνευματικό και θρησκευτικό περιβάλλον της αρχαίας Μακεδονίας, η έννοια του αρχαίου κάλλους, εκπαίδευση και αθλητική αγωγή των νέων, μετάβασή τους στη ζωή των ενηλίκων κλπ.), που αναπτύσσονται μέσα από 140 επιλεγμένα αρχαιολογικά αντικείμενα ποικίλων κατηγοριών (πήλινα ειδώλια, μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία, μαρμάρινα αγάλματα, μεταλλικά αντικείμενα κ.ά.). Τα εκθέματα, πολλά από τα οποία πρόκειται να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά, προέρχονται από συλλογές της Εφορείας μας και θα υποστηρίζονται από σχετικό εποπτικό υλικό και ενημερωτικά κείμενα.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» και εντάσσεται στο φετινό πρόγραμμα δράσεων του θεσμού «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας», φιλοδοξώντας να αναδείξει τόσο στο νεανικό όσο και στο ευρύτερο κοινό που ζει ή επισκέπτεται την πόλη μας ένα κομμάτι από τα πλούσια πολιτισμικά αποθέματα της περιοχής της Μακεδονίας από το μακρινό ιστορικό της παρελθόν.

Ωράριο λειτουργίας Μουσείου Αρχαίας Αγοράς: Τρίτη - Κυριακή, 08:00 - 20:00
Τηλ. επικοινωνίας: 2310 221266 (αρχαιολογικός χώρος), 2310801402 (έδρα Υπηρεσίας).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.