Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

«Η θάλασσα γύρω μας»

Πουλιά από όλο τον κόσμο πάνω σε τελάρα, φωλιάζουν σε μία μηχανότρατα στο λιμάνι της Μηχανιώνας. Με την ομορφιά και την ελευθερία που εκπέμπουν αποτελούν συντροφιά και πηγή έμπνευσης στο μοναχικό ταξίδι του ναυτικού. Η θάλασσα, τα πουλιά, η μουσική, ο ναυτικός γίνονται ένα.

Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, από τις 6.15 το απόγευμα, στο λιμάνι της Μηχανιώνας, 40 πίνακες των μελών της εικαστικής ομάδας του δήμου Θερμαϊκού «Θαλασσί», θα εκτίθενται πάνω σε μηχανότρατα.
Η εκδήλωση με τίτλο «Η θάλασσα γύρω μας» έχει στόχο να υπογραμμίσει ότι για μια κοινωνία που ζει από τη θάλασσα, όπως είναι η Νέα Μηχανιώνα με τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο, αλλά και άλλες περιοχές του δήμου Θερμαϊκού και της Ελλάδας ολόκληρης, η απεραντοσύνη του γαλάζιου ορίζοντα,  η ελευθερία του ανοίγματος των φτερών και η αξιοσύνη των ανθρώπων καθορίζουν όσο τίποτε άλλο τη μοίρα ενός τόπου.
Η εκδήλωση, την οποία οργανώνει το ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θερμαϊκου, εμπλουτίζεται με αιγαιοπελαγίτικους χορούς από την Κάλυμνο, τη Λήμνο, την Ικαρία, την Πάρο και την Εύβοια, που θα χορέψουν τα μέλη των ΚΑΠΗ του δήμου Θερμαϊκού. Ανάμεσα στους χορούς θα παρουσιαστεί και ο Καλυμνιώτικος ή –όπως είναι πιο γνωστός- ο «χορός του μηχανικού της Καλύμνου». Πρόκειται για έναν καθαρά αντρικό χορό, στον οποίο βλέπουμε το πάθος για ζωή και την ανάκτηση των δυνάμεων του δύτη, που βούτηξε με σκάφανδρο, έχει πάθει τη «νόσο των δυτών», που είναι μια μορφή ημιπαράλυσης. Θα ακολουθήσει μουσική για τη θάλασσα από τη θάλασσα. 

Η ιδέα για την εκδήλωση «Η θάλασσα γύρω μας» ανήκει στην εικαστικό Ανδρονίκη Ράπτη, ενώ τα χορευτικά και τον συντονισμό της εκδήλωσης επιμελήθηκε η χοροδιδάσκαλος Θεοδώρα Σταμίδου. Τη μηχανότρατα παραχώρησε ο Απόστολος Αλεξάκης – Καρελάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.