Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Θρίαμβος των ξένων τοκογλύφων


Να μας συγχωρήσουν ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος και τα μέλη της κυβέρνησης, που δεν θα συμμετάσχουμε στους πανηγυρισμούς τους για τον… «θρίαμβο στο Eurogroup». Καθώς η Λεόντιος συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, αποτελεί έναν θρίαμβο των απανταχού της γης τοκογλύφων με ταυτόχρονο αλυσόδεμα της χώρας μας για δεκαετίες.

Γιατί, τι άλλο σημαίνει ο ειδικός κλειστός λογαριασμός, που θα δημιουργηθεί μάλιστα με ειδική τροποποίηση του Συντάγματος, προκειμένου να πληρώνονται απευθείας από εκεί οι τόκοι των δανειστών μας, χωρίς τα περιβόητα 130 δις ευρώ του νέου δανείου να φτάσουν ποτέ στην Ελλάδα; Τι άλλο σημαίνει η μόνιμη πλέον παρουσία «επιτηρητών» της Ε.Ε. και του ΔΝΤ στην Αθήνα;  Τι άλλο σημαίνει η καθιέρωση θέσης Ειδικού Γραμματέα Φορολογίας, που θα πασχίζει να επιβάλει όλο και μεγαλύτερα φορολογικά δεινά στους Έλληνες;
Πανηγυρίζουν λοιπόν οι διεθνείς τοκογλύφοι που θα ξεζουμίσουν όσο περισσότερο γίνεται τη χώρα μας και τον λαό της, πανηγυρίζουν οι τραπεζίτες που θα ενισχυθούν με άλλα 50 δις ευρώ. Ενώ ο μεγάλος χαμένος, πέρα από τους Έλληνες πολίτες, θα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, καθώς με το «κούρεμα» του 52,5% που αποφασίστηκε, θα χάσουν πάν ω από 12 δισ. Ευρώ. Επομένως, δικαιώνονται όσοι μιλούν για το τέλος του Ασφαλιστικού Συστήματος. Καθώς το αποτέλεσμα θα είναι τα ασφαλιστικά μας ταμεία να μείνουν από ρευστό σε ένα με δύο χρόνια, με την καταλήστευση του μόχθου των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Επομένως, η «επιτυχία» για την οποία πανηγυρίζετε κύριε Παπαδήμο και κύριε Βενιζέλο, δεν είναι τίποτα άλλο από μία Πύρρειο νίκη, τις συνέπειες της οποίας θα τη νοιώσουν άγρια στο πετσί τους και η σημερινή αλλά και οι επόμενες γενιές των Ελλήνων.

Τι προβλέπει η συμφωνία στο Eurogroup
Κατά 107 δισ. ευρώ θα μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος από την εφαρμογή του PSI που συμφωνήθηκε στο Eurogroup. Το «κούρεμα» αυξάνεται στο 53,5% της αξίας των ελληνικών ομολόγω,ν ενώ το επιτόκιο για τα ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2020 θα φτάνει σε μέσα επίπεδα το 2,63%. 
Το ελληνικό δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 120,5% το 2020. 
Για την αποπληρωμή του χρέους θα υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός, κατοχυρωμένος με διάταξη από το ελληνικό Σύνταγμα. 
Στην απόφαση προβλέπεται ακόμα η αναδρομική μείωση των επιτοκίων του πρώτου δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η έμμεση συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσω των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης σε ποσοστό που φθάνει το 1,8%. 
H πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ θα δοθεί στα μέσα Μαρτίου αφού πρώτα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα περάσουν από την ελληνική Βουλή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.