Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Πτώση όχι μόνο ΠΑΣΟΚ αλλά και Ν.Δ.


Έως και εννέα, μπορεί να είναι τα κόμματα που θα εισέλθουν στη νέα Βουλή, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο. Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ πίσω από τη ΔΗΜΑΡ. Πτωτική πορεία της ΝΔ μετά την ψήφιση του μνημονίου, σύμφωνα με έρευνα της MRB. «Λάθος» οι διαγραφές των διαφωνούντων βουλευτών, λέει άνω του 60% των ερωτηθέντων.

Ειδικότερα, οκτακομματική Βουλή δείχνει δημοσκόπηση της MARC που δημοσιεύει το Εθνος της Κυριακής, με τη ΝΔ να διατηρει σημαντικό προβάδισμα και το ΠΑΣΟΚ να είναι τρίτο κόμμα, μετά τη Δημοκρατική Αριστερά.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 24%, η ΔΗΜΑΡ 15,2%, το ΠΑΣΟΚ 13,9%, το ΚΚΕ 11,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,7%, ο ΛΑΟΣ 6,9%, οι Οικολόγοι/Πράσινοι 3,3%, η Δημοκρατικη Συμμαχία 3,2%, η Χρυσή Αυγή 2,8% και το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών 1,7%.
Με βάση την πρόθεση ψήφου, αν διεξάγονταν εκλογές σήμερα η ΝΔ θα καταλάμβανε 117 έδρες στη Βουλή, η ΔΗΜΑΡ 43, το ΠΑΣΟΚ 39, το ΚΚΕ 34, ο ΣΥΡΙΖΑ 30, ο ΛΑΟΣ 19 και από 9 έδρες οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημοκρατική Συμμαχία.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 62,9% των πολιτών θα ήθελε μετά τις εκλογές να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας. Το 51,5% ζητά οι εκλογές να γίνουν οπωσδήποτε τον Απρίλιο.
Με τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου να εκφράζει οργή και απογοήτευση για την ψήφιση του νέου δανειακού προγράμματος στη Βουλή, πάνω από το 60% εκτιμά ως λάθος την κίνηση των πολιτικών αρχηγών να διαγράψουν τους βουλευτές που είπαν «όχι» στα νέα μέτρα την περασμένη Κυριακή.
Και άλλη δημοσκόπηση
Εννέα κόμματα μπαίνουν στην επόμενη βουλή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 24% έναντι 11,5% που συγκεντρώνει η Δημοκρατική Αριστερά. Στην τρίτη θέση και με ποσοστό 11% βρίσκονται το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 8%, ο ΛΑΟΣ με 5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Χρυσή Αυγή με 3,5%, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία φτάνει το 3%.
Βάσει των τελικών εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα των εκλογών, η ΝΔ θα συγκέντρωνε 129-133 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 44- 47, η ΔΗΜΑΡ 32- 34, το ΚΚΕ 29- 32, ο ΣΥΡΙΖΑ 23- 25, ο ΛΑΟΣ 16- 19, οι Οικολόγοι Πράσινοι 9- 10, ενώ μεταξύ 0 και 9 εκτιμάται πως είναι οι έδρες γαι τη Δημοκρατική Συμμαχία και τη Χρυσή Αυγή.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 20% δηλώνει πως θα στήριζε ένα κόμμα με επικεφαλής τον Λουκά Παπαδήμο, ενώ το 63% χαρακτηρίζει λάθος τη διαγραφή των βουλευτών που είπαν «όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση.
Πτώση μετά το μνημόνιο 2
Πτωτική πορεία ακολουθούν τα δύο μεγάλα κόμματα μετά την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από τη βουλή, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Real News. Ετσι, η ΝΔ συγκεντρώνει το 19% και το ΠΑΣΟΚ το 8,2%.
Παράλληλα, το 78,7% των πολιτών πιστεύει ότι οι συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό ευνοούν τώρα τη δημιουργία νέων κομμάτων, ενώ το 95,1% εμφανίζεται απαισιόδοξο για το μέλλον της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.