Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

H περίπτωση Παπουτσή: Όλα για την εξουσία...


Αυτό κι αν είναι παλαιοκομματική πώρωση, έλλειψη ευθιξίας και στρουθοκαμηλισμός: Εκεί που όλοι περιμέναμε την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, για τα όσα συνέβησαν πριν δύο εβδομάδες στο κέντρο της Αθήνας, με την δράση των κουκουλοφόρων, που ανενόχλητοι έκαψαν 100 και πλέον κτίρια, ξαφνικά είδαμε αυτή η παραίτηση να υποβάλλεται σήμερα από τον κ. Παπουτσή, όχι όμως για τις ευθύνες του εκείνες, αλλά για να γίνει…… αρχηγός του ΠΑΣΟΚ!

Με μία λιτή ανακοίνωση το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας ο Χρ.Παπουτσής ανακοίνωσε την παραίτηση του για να μπορέσει όπως λέει να είναι υποψήφιος για την αρχηγεία του κινήματος.
«Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, με επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος της Κυβέρνησης προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ», γράφει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του υπουργού.
 
Μετά από δύο ώρες δόθηκε στην δημοσιότητα όλη η επιστολή που έστειλε ο Χρήστος Παπουτσής στον πρωθυπουργό και εξηγούσε τους λόγους παραίτησής του ενώ δεν έλειψαν και οι αιχμές κατά του κ. Βενιζέλου, καθώς η επιστολή αναφέρεται σε «
επιφυλάξεις σε ορισμένα θέματα κρίσιμης σημασίας για την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας». 
Μια παραίτηση που δεν ήταν λίγοι αυτοί που την ζητούσαν εδώ και μήνες. Όχι όμως για να δουν τον κ.Παπουτσή υποψήφιο για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ αλλά για να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες για τα έκτροπα που έγιναν ουκ ολίγες φορές στο κέντρο της Αθήνας. Και μάλιστα δεν ήταν λίγοι που του ζητούσαν να παραιτηθεί μετά τα τελευταία επεισόδια που έγιναν πριν από δύο εβδομάδες όταν ψηφιζόταν το Μνημόνιο Νο2 και είχαν καεί πάνω από 100 κτίρια στην Αθήνα. Όμως τότε ο κ.Παπουτσής ήταν απών για άλλη μια φορά. Μάλιστα είχε πάει και στον πρωθυπουργό όπου ο κ.Παπαδήμος δήλωσε την στήριξη του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
 
Δύο βδομάδες αργότερα όμως ο κ.Παπουτσής είδε την “καρέκλα” του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και αποφάσισε να παραιτηθεί.
Τι θα γίνει τώρα στο ΠΑΣΟΚ; Οι συσχετισμοί πλέον αλλάζουν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αν και δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητα του, δεν θα είναι πλέον ο μοναδικός υποψήφιος. Κάτι που φοβόταν πολύ και τελικά αυτός ο φόβος του γίνεται πραγματικότητα. Ο υπουργός Οικονομικών έχει μέχρι στιγμής την στήριξη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και όπως όλα δείχνουν και την στήριξη της υπουργού Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
 
Σύμφωνα με στενούς κύκλους του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να υποβάλει την παραίτηση του μετά την Σύνοδο Κορυφής και του Eurogroup που θα γίνουν στις 1 και 2 Μαρτίου.
 
Αυτό που κανείς δεν γνωρίζει ακόμη είναι το τι θα πράξει ο Γιώργος Παπανδρέου. Σχεδόν σίγουρη θεωρείται η στήριξη του προς τον Χρήστο Παπουτσή αφού ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι από τους ένθερμους Παπανδρεϊκούς στο ΠΑΣΟΚ.
 
Επίσης μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι βουλευτές που έχουν διαγράφει από το ΠΑΣΟΚ και ανάμεσα τους είναι τρανταχτά ονόματα του κινήματος. Αν και ο Γιώργος Παπανδρέου έκλεισε την πόρτα σε όσους έχουν διαγραφεί, κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι στάση που θα κρατήσουν όσοι θα θέσουν υποψηφιότητα.
 
Δεν είναι τυχαίο όπως λένε αρκετά στελέχη της Ιπποκράτους που ο Ε. Βενιζέλος δεν έχει πάρει θέση ακόμη, και αρκετοί θεωρούν πως ίσως αφήσει την πόρτα... ανοιχτή για όσους έχουν διαγραφεί φτάνει να τον στηρίξουν.
 
Ερώτημα μένει το τι θα κάνει και η Λούκα Κατσέλη καθώς και ο Χάρης Καστανίδης. Οι δύο φαίνεται πως ετοιμάζουν μια συνεργασία και την δημιουργία νέου κόμματος και δεν αποκλείεται να γίνουν αρκετές διαρροές από το ΠΑΣΟΚ στο νέο κόμμα αν και εφόσον δημιουργηθεί. Πάντως με δηλώσεις της μέσα στο Σαββατοκύριακο η κ.Κατσέλη ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.