Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Να υπάρξει αρωγή του δήμου Θερμαϊκού προς τα θύματα της οικονομικής κρίσης

Προτάσεις για δημιουργία Λογαριασμού Αλληλεγγύης και βοήθεια προς πάσχοντες συμπολίτες κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο 
Σημαντικές προτάσεις για την βοήθεια προς τους συμπολίτες μας που πλήγηκαν καταστροφικά από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής, κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού η «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού», ενώ ο δημοτικός σύμβουλος κ.Βαγγέλης Κουκουρίγκος συμπληρώνοντας στις προτάσεις αυτές, πρότεινε τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης, στον οποίο θα κατατίθεται το 10% της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι αιρετοί. Άσχημη εντύπωση, προκάλεσε η ενέργεια της διοίκησης του δήμου να μην επιτρέψει στον εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας κ. Χρήστο Ιβάνοβιτς να παρουσιάσει τις προτάσεις της.
Μεταξύ των προτάσεων της Πρωτοβουλίας περιλαμβάνεται η παραχώρηση άμεσα χώρου για τη στέγαση των αστέγων του Δήμου ώστε να προφυλαχθούν από το βαρύ χειμώνα και να μην υπάρξει απώλεια ανθρώπινων ζωών. Προτεινόμενοι χώροι το αθλητικό κέντρο του 2ου Γυμνασίου Περαίας και το Κοινοτικό κατάστημα Αγίας Τριάδας.

Η πρόταση Κουκουρίγκου
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Μπροστά Μαζί» κ. Βαγγέλης Κουκουρίγκος, εξειδικεύοντας την πρότασή του για τη δημιουργία του Ειδικού Λογαριασμού Αλληλεγγύης, για την κάλυψη των συνδημοτών μας που έχουν άμεση ανάγκη, ανέφερε ότι τον λογαριασμό αυτό μπορεί να τον διαχειρίζεται διαπαραταξιακή επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου με τη συμμετοχή και των φορέων της περιοχής.
Για να υπάρχουν πόροι σε αυτό τον λογαριασμό, θα κατατίθεται το 10% των αποζημιώσεων που λαμβάνουν όλοι οι αιρετοί του δήμου, ξεκινώντας από τους δημοτικούς συμβούλους, τους αντιδημάρχους, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και φτάνοντας μέχρι την αποζημίωση του δημάρχου.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κυριάκος Στεφανίδης πρότεινε τα μέλη της Πρωτοβουλίας να γίνουν εθελοντές και να συνδράμουν το έργο κοινωνικής πολιτικής του δήμου, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά Μαζί» κ. Απόστολος Οικονομίδης παρατήρησε ότι τα αιτήματα της Πρωτοβουλίας είναι σε σωστή κατεύθυνση και ζήτησε να υπάρξει συνεργασία των υπηρεσιών του δήμου με την Πρωτοβουλία ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της.  Με τη σειρά της η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Ντίνα Μώραλη παρατήρησε ότι η διοίκηση του δήμου πρέπει να αντιμετωπίζει θετικά τα προβλήματα που έρχονται από την κοινωνία, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης επέκρινε τη διοίκηση για το γεγονός ότι ενώ οι προτάσεις της Πρωτοβουλίας κατατέθηκαν προ τριημέρου στον δήμο, δεν υπήρξε καμία απάντηση.
Τέλος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών κ. Κωστής Κούτουκας, αφού σημείωσε ότι η Πρωτοβουλία είχε μέχρι τώρα ορισμένες θετικές δραστηριότητες, πρότεινε να υπάρξει μία συνάντηση εκπροσώπων της Πρωτοβουλίας με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γιάννη Βασιλειάδη, προκειμένου να εξεταστεί ποιες από τις προτάσεις της Πρωτοβουλίας μπορούν να εξεταστούν.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός, ότι παρά τη συζήτηση που έγινε επί του θέματος, αυτό δεν εισήχθη επισήμως στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με συνέπεια να μην ληφθεί και καμία συγκεκριμένη απόφαση επί του θέματος, αλλά και να μην δοθεί ο λόγος στον εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας κ. Χρήστο Ιβάνοβιτς.

Οι προτάσεις της Πρωτοβουλίας
Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος που επισήμως κατέθεσε στις 15 Φεβρουαρίου στη διοίκηση του δήμου η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού, έχει ως εξής:
«Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού
Κε Πρόεδρε,
Σας είναι γνωστή η δράση της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού, τόσο γιατις παρεμβάσεις της στα τοπικά και γενικότερα πολιτικά δρώμενα όσο και για τις δράσεις αλληλεγγύης που αναπτύσσει ή σχεδιάζει.
Παρόλο όμως ότι πιστεύουμε πωςμας γνωρίζετε, θεωρούμε επιβεβλημένο   να ενημερώσουμε δια της παρούσης και το Δημοτικό Συμβούλιο, του οποίου θα ζητήσουμε την αρωγή, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε αποτελεσματικότερα και ουσιαστικότερα στο πλευρό των πληγέντων συνδημοτών μας. Συνδημοτών μας που δοκιμάζονταιαπό τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειεςτης ανάλγητης, αντιλαϊκής και πειθήνιας προς τους ξένους πολιτικής της  παράνομης και έκθετης κυβέρνησης.
Ως Πρωτοβουλία γεννηθήκαμε με αφορμή ένα άδικο, παράνομο και εξουθενωτικό χαράτσι που επέβαλλαν στις πλάτες μας, το χαράτσι της ΔΕΗ. Καταθέσαμε εκατοντάδες εξώδικα συνδημοτών μας και παλέψαμε μαζί με άλλες αντίστοιχες συλλογικότητες αλλά και Δήμους για την κατάργησή του. Η απόσυρση της απειλής της διακοπής ηλεκτροδότησης σε όποιον δεν το πληρώσει, θεωρούμε ότι είναι μια πρώτη νίκη των πολιτών που αντιστάθηκαν. Το ίδιο σκοπεύουμε να πράξουμε, μετά από προσεκτική μελέτη και για άλλα χαράτσια που κατ’ εντολή της Τρόικας και του ΔΝΤ μεθοδεύονται.
Επειδή όμως η κρίση που βιώνουμε έγινε ήδη απειλητική για την ίδια την επιβίωση των παιδιών και των γονιών μας, ως Πρωτοβουλία παράλληλα κινηθήκαμε σε δύο κατευθύνσεις που στοχεύουν σε δράσεις συμμετοχής και αλληλεγγύης.
Η πρώτη είναι η κοινή αγροτοκαλλιέργεια. Έχουμε την σκέψη ότι δεν πρέπει να παραμένουν ακαλλιέργητα χωράφια καθ’ ην στιγμή η αγροτική παραγωγή υπολείπεται σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Ήδη κάποιοι φίλοι της Πρωτοβουλίας,ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά μας, έχουν παραχωρήσει τη χρήση κομματιών γης που κατέχουν προκειμένου να προχωρήσει το πλάνο της κοινής αγροτοκαλλιέργειας της Πρωτοβουλίας, που θα μπορέσει να βοηθήσει μερικά ελλείψεις συνδημοτών μας. Ξεκινήσαμε ήδη το πρόγραμμα εντάσσοντας σε αυτό δύο χωράφια.
Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η ανάπτυξη του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Θερμαϊκού «ΘΕΡΜΟ». Πρόκειται για τη δημιουργία μιας τοπικής εναλλακτικής μονάδας, που στα πλαίσια της ανταλλακτικής κοινωνίας θα μπορέσει να βοηθήσει τους δημότες υποστηρίζοντας  την τοπική οικονομία μέσα από θετικές δράσεις που ενθαρρύνουν τις ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών.
Επειδή ανησυχούμε έντονα, όπως πιστεύουμε κι εσείς από την διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής εξαιτίας της ταχύτατης φτωχοποίησης μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού (Πανελλαδικά, αλλά κυρίως στο Δήμο μας) ξεκινήσαμε  μια καταγραφή των αστέγων της περιοχής μας. Αν και είμαστε ακόμη στην αρχή, έχουμε καταγεγραμμένους άστεγους του Δήμου μας. Η λίστα των οποίων φοβόμαστε ότι τις προσεχείς μέρες θα αυξηθεί.
Ίσως δεν είναι της παρούσης να σας αναπτύξουμε σχεδιασμούς για επιπλέον έγνοιες και σχεδιασμούς των φίλων της Πρωτοβουλίας σχετικά με τη δημιουργία κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου.
Θα θέλαμε όμως να σας δώσουμε την ευκαιρία να σταθείτε κοντά μας, δείχνοντας την ευαισθησία σας για τα ασθενέστερα στρώματα των δημοτών μας.
Για το σκοπό αυτό θα θέλαμε την αρωγή σας στα εξής:
·         Ζητούμε να παραχωρηθεί άμεσα χώρος που να καλύψει τις ανάγκες των αστέγων του Δήμου μας. Η ευθύνη όλων μας από ενδεχόμενες απώλειες ζωών συνδημοτών μας, ιδιαίτερα κατά τις προσεχείς δυσμενείς εβδομάδες του βαρύ χειμώνα, θα είναι μεγάλη.Προτεινόμενοι χώροι: Αθλητικό κέντρο 2ου Γυμνασίου Περαίας, Κοινοτικό κατάστημα Αγίας Τριάδας.
·         Ζητούμε την παραχώρηση χρήσης δημοτικών εκτάσεων γης, ώστε να  καλλιεργηθούν από την Πρωτοβουλία (έναντι συμβολικού τιμήματος).
·         Ζητούμε να διατεθεί δημοτικός στεγασμένος χώρος προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ανοιχτών συνελεύσεων αλλά κυρίως δράσεων αλληλεγγύης της Πρωτοβουλίας. Προτεινόμενοι χώροι: ΠΙΚΠΑ Αγ. Τριάδας, Άκτιο.
·         Ζητούμε την κάλυψη τους κόστους ηλεκτροδότησης γραφείων, η χρήση των οποίων έχει   παραχωρηθεί στην Πρωτοβουλία από φίλο της, προκειμένου να εγκατασταθεί το Δίκτυο  Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Θερμαϊκού «ΘΕΡΜΟ» αλλά και δράσεις αλληλοβοήθειας των δημοτών.
·         Ζητούμε να εξετασθεί η δυνατότητα να υδροδοτηθούν χωράφια που καλλιεργεί η Πρωτοβουλία και στερούνται άρδευσης, εφ’όσον υπάρχει δημοτικό δίκτυο ύδρευσης.

Κε Πρόεδρε,
Με δεδομένη την κρισιμότητα των ημερών που διανύουμε, αλλά και της ευαισθησίας που οφείλει να διακατέχει κάθε υπεύθυνη δημοτική αρχή απαιτούμε να σταθείτε αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλουμε και οι οποίες έχουν αγκαλλιαστεί με θέρμη και προσδοκίες από μεγάλο τμήμα των κατοίκων του Δήμου μας.
Για την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
Η Συντονιστική Επιτροπή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.