Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Αποκάλυψη Βενιζέλου: Και άλλοι βουλευτές έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό

Αίσθηση προκάλεσε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή η αποκάλυψη του Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι και άλλοι βουλευτές ή συγγενικά τους πρόσωπα έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό το 2011. Πρόταση νόμου για αλλαγές στον τρόπο ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών κατέθεσαν 75 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία δια του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη, καλεί τον βουλευτή που φέρεται να έβγαλε στο εξωτερικό ένα εκατομμύριο ευρώ να παραιτηθεί.

Στην Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής αναμένεται να παραδοθεί σήμερα ο κατάλογος με τα πολιτικά πρόσωπα ή τους συγγενείς τους, που έβγαλαν στο εξωτερικό ποσά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις. Σε επόμενο στάδιο θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Από το βήμα της Βουλής, σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι μετά από σχετικές διασταυρώσεις στοιχείων, το υπουργείο έχει εντοπίσει τα άτομα εκείνα που έχουν προβεί σε εμβάσματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ προς το εξωτερικό.
Η αναφορά του κ. Βενιζέλου έγινε με αφορμή τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, σχετικά με το βουλευτή που φέρεται να έβγαλε στο εξωτερικό το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Π. Νικολούδης, ο οποίος προέβη στη σχετική καταγγελία.

Όπως είπε, ο κ. Νικολούδης του ανέφερε ότι δεν διαπιστώνεται κάποιο αδίκημα. Ωστόσο, ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι «σαφώς αυτή είναι η πλευρά της νομιμότητας αλλά υπάρχει και η πλευρά της δεοντολογίας». «Θα πρέπει να είμαστε απόλυτα συνεπείς σε αυτά που λέμε στον ελληνικό λαό», τόνισε.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, ζήτησε να ενημερωθεί από το υπουργείο Οικονομικών εάν στις λίστες των Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό περιλαμβάνεται έμβασμα 1 εκατ. ευρώ στο όνομα βουλευτή.

Πρόταση για αλλαγές στον τρόπο ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Πρόταση νόμου για αλλαγές στον τρόπο ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών, κατέθεσαν 75 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη. Η πρόταση νόμου αφορά τον έλεγχο σε βάθος του «πόθεν» με έμφαση στο «έσχες», δηλαδή στη διερεύνηση και αποκάλυψη των περιπτώσεων που για ευνόητους λόγους αποκρύπτονται περιουσιακά στοιχεία. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η ισχύουσα νομοθεσία είναι ανεπαρκής γιατί περιορίζεται στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων που καταγράφει κάθε χρόνο ο υπόχρεος και δημοσιοποιούνται μόνο οι δηλώσεις των πολιτικών προσώπων, ενώ είναι προφανές ότι «κανένας απατεών και κανένας καταχραστής δημοσίου χρήματος δεν καταγράφει στη δήλωσή του τα προϊόντα των εγκληματικών του δραστηριοτήτων», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στην πρόταση νόμου προτείνεται η υποβολή πρόσθετης δήλωσης παραίτησης υπέρ του ελληνικού δημοσίου από την κυριότητα ή άλλο δικαίωμα σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει παραληφθεί από τη δήλωση «πόθεν έσχες» κάθε υπόχρεου από τον νόμο για την υποβολή της. Επίσης, για τη διακρίβωση ενδεχόμενης απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων προτείνεται να δίδονται κίνητρα σε πρόσωπα που μπορεί να βοηθήσουν ώστε να περιέλθουν στο δημόσιο και αφετέρου να επιβάλλεται η ανάρτηση στον ιστότοπο της Βουλής στο Διαδίκτυο όλων των δηλώσεων, δηλαδή: πρωθυπουργών, αρχηγών πολιτικών κομμάτων, υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, διαχειριστών κομμάτων, γενικών και ειδικών γραμματέων, της κυβερνήσεως, γενικών γραμματέων περιφερειών και λοιπών κρατικών λειτουργών, δικαστών και εισαγγελέων, διοικητών, υποδιοικητών και γενικών διευθυντών τραπεζικών ιδρυμάτων, μετόχων και εταίρων επιχειρήσεων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και ημερησίων ή περιοδικών εντύπων, δημοσιογράφων, στελεχών κρατικών νοσοκομείων του ΕΣΥ, ΙΚΑ κτλ.

Ειδικότερα, για τους διατελέσαντες από το 1974 μέχρι το 2010 πρωθυπουργούς, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς και εαν έχουν αποβιώσει για τους κληρονόμους τους, προτείνεται να επιβάλλεται αναδρομικός έλεγχος «πόθεν έσχες» από το έτος που ανέλαβαν καθήκοντα μέχρι και το 2010, ενώ αντί της απλής καταγραφής ακινήτων, προβλέπεται να αναφέρεται και η αξία καθενός κατά τη φορολογική νομοθεσία για τη μεταβίβαση ακινήτων (αντικειμενικές αξίες).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.