Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Εξακολουθεί να διχάζει τη Ν.Μηχανιώνα η υπόθεση Κτενίδη


Το τοπικό συμβούλιο της Νέας Μηχανιώνας αποφάσισε κατά πλειοψηφία, το βράδυ της Τρίτης, να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την διερεύνηση από τον ιστορικό του δήμου Θερμαϊκού της υπόθεσης Κτενίδη, προκειμένου να αποφανθεί σε συνέχεια εάν πρέπει να δοθεί σε κάποιο δρόμο της πόλης το όνομα αυτού του αμφιλεγόμενου προσώπου που διχάζει εδώ και 70 χρόνια την κοινωνία της Μηχανιώνας.

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν οι τρεις σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ενώ την καταψήφισαν οι δύο σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.
Από την αρχή ακόμη της συνεδρίασης υποβλήθηκε ένσταση από τον τοπικό σύμβουλο κ. Περικλή Λασκαρίδη για τη διαδικασία, καθώς όπως είπε, ενώ σε προηγούμενο συμβούλιο όπου τέθηκε ξανά το θέμα, αποσύρθηκε, καθώς θεωρήθηκε ότι διχάζει την κοινωνία της Μηχανιώνας, τώρα επανέρχεται χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. «Δηλαδή, τότε το θέμα δίχαζε και τώρα όχι»; αναρωτήθηκε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο πρώην δήμαρχοι Μηχανιώνας που παρακολούθησαν τη διαδικασία, ο νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών κ. Κωστής Κούτουκας και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης,  στις παρεμβάσεις τους πρότειναν να μην προχωρήσει το θέμα της ονοματοδοσίας ενός δρόμου με το όνομα του Σπύρου Κτενίδη, χαρακτηρίζοντάς την ως μία πολύ δύσκολη περίπτωση που διχάζει.
«Δεν σας παραξενεύει το γεγονός ότι επί 70 χρόνια αν και πέρασαν τόσες πολλές διοικήσεις από τον τέως δήμο Μηχανιώνας, δεν βρέθηκε κανείς να καταθέσει πρόταση ώστε να δοθεί σε κάποιο δρόμο το όνομα του Κτενίδη»; Είπε ο κ. Μαυρομάτης. Παρατηρώντας ότι και η γνωμάτευση του ιστορικού θα μπορεί να τεθεί οποιαδήποτε στιγμή εν αμφιβόλω  για τις πηγές που θα χρησιμοποιήσει. Ενώ πρόσθεσε ότι την περίοδο που ήταν δήμαρχος, όταν πάλι είχε ανακινηθεί το θέμα, είχε πάρει τις γνώμες κάποιων παλιών Μηχανιωτών που δεν ζουν πλέον και οι οποίοι διατηρούσαν ζωηρές αμφιβολίες για τη στάση του Κτενίδη κατά την περίοδο της Κατοχής.
Θεωρώντας το θέμα ως «πάρα πολύ δύσκολο», ο αντιδήμαρχος κ. Κούτουκας δήλωσε ότι διαφωνεί με την όλη διαδικασία, καθώς, ακόμη και αν ανατεθεί σε ιστορικό η διερεύνηση του θέματος, αυτό θα πάρει χρόνια. Θύμησε δε τον σάλο που δημιουργήθηκε με την έκδοση του βιβλίου του Παρασκευά Ποτηρόπουλου «Νέα Μηχανιώνα», όπου  διατυπώνονταν η άποψη ότι οι Μηχανιώτες περνούσαν καλά με τους Γερμανούς. «Όποια απόφαση και αν ληφθεί θα προκαλέσει εντάσεις, καθώς αν δοθεί το όνομα οι μισοί θα είναι αντίθετοι, αν πάλι δεν δοθεί, πάλι θα υπάρξουν αντιδράσεις», όπως είπε. Αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι δεν έπρεπε ίσως να υπάρξει ανακίνηση της υπόθεσης Κτενίδη.
Εξαίροντας τη στάση αυτή των δύο πρώην δημάρχων ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία Πολιτών» κ. Νίκος Παράσχου τόνισε ότι από την ώρα που έμπειρα πολιτικά στελέχη της Μηχανιώνας διατυπώνουν τον έντονο προβληματισμό τους για την υπόθεση,  είναι αδιανόητο σε τέτοιες εποχές να επιμένουν κάποιοι σε ενέργειες που διχάζουν την κοινωνία.
Αντίθετα με τις απόψεις αυτές, ο αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης Λαζαρίδης που πήρε το λόγο,  ισχυρίστηκε ότι «αν το τοπικό συμβούλιο δεν τοποθετηθεί επί του θέματος και το βάλει κάτω από το χαλί, τότε παίρνει το μέρος της μιας πλευράς και αυτό δεν είναι δίκαιο». Η τοποθέτηση αυτή , προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Μηχανιώνας και νυν δημοτικού συμβούλου, Αντώνη Βουδούρη που επισήμανε ότι η παρέμβαση Λαζαρίδη αποκαλύπτει τη μεθόδευση που υπάρχει προκειμένου να ικανοποιηθεί η μία από τις δύο πλευρές.
Αίσθηση πάντως, προκάλεσε η αποκάλυψη της  γραμματέως του τοπικού συμβουλίου κ. Εύης Ιντζέ, η οποία ζήτησε το λόγο «ως απλή πολίτης», όπως είπε. Η κ. Ιντζέ ανέφερε ότι όταν πριν 15 χρόνια περίπου είχε ανατεθεί στον γιό της και σε ομάδα συμμαθητών του στο Λύκειο Μηχανιώνας να ερευνήσουν το πώς δόθηκε το όνομα του εκτελεσμένου από τους Γερμανούς Μηχανιώτη ήρωα της Αντίστασης Απόστολου Βαζάκα, η σύζυγός του της αποκάλυψε ότι βρέθηκε στις γερμανικές φυλακές λόγω Κτενίδη.

Περισσότερα για την υπόθεση Κτενίδη διαβάστε στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.