Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Τα δεινά που φέρνει το νέο μνημόνιο


Τώρα που τελείωσαν οι πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης για την ψήφιση του νέου μνημονίου, αρχίζουν σιγά-σιγά και αποκαλύπτονται τα δεινά που αυτό εμπεριέχει για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού αλλά και την καταβύθιση της χώρας στην ύφεση, στο χάος και εν τέλει στην καταστροφή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», πρόσθετα μέτρα ύψους 14,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, που θα βουλιάξουν την οικονομία σε νέα ύφεση, βαθύτερη του -5% κατά το 2012, βίαιες ανατροπές στα εργασιακά, νέα φορολογικά βάρη σε εισοδήματα και ακίνητα και απελευθέρωση επαγγελμάτων, υπηρεσιών και αγορών, επιβάλλει το νέο μνημόνιο που συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση.
Το ύψος των άμεσων μέτρων που καλείται να λάβει η κυβέρνηση με τον εφαρμοστικό νόμο που θα ψηφιστεί εντός 15 ημερών φτάνει στο ποσό των 3,2 δισ. ευρώ, αλλά τον Ιούνιο, με την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, θα ακολουθήσει νέο πακέτο μέτρων, το κόστος των οποίων έχει προσδιοριστεί κάθε έτος σε 2,75% του ΑΕΠ (ή 5,7 δισ. ευρώ) για τα έτη 2013 και 2014. Συνολικά δηλαδή τα μέτρα του Ιουνίου θα φτάσουν σε 11,4 δισ. ευρώ, ενώ με την προσθήκη και των άμεσων μέτρων, του 2012, το κόστος φτάνει στο ποσό των 14,6 δισ. ευρώ.
Αν η ύφεση είναι βαθύτερη της αναμενόμενης, έρχονται και νέα μέτρα και επέκταση της διάρκειας δημοσιονομικής προσαρμογής, πέραν του 2014. "Θα διαβουλευτούμε με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και του ΔΝΤ σε περίπτωση σημαντικά βαθύτερης ύφεσης από την αναμενόμενη για να αξιολογήσουμε αν η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να επεκταθεί πέρα από το 2014", αναφέρει το μνημόνιο. Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να επανέλθει σε θετικές τιμές ανάπτυξης "από τρίμηνο σε τρίμηνο το 2013".
Εφόσον το 2013 η οικονομία θα επανέλθει σε αύξηση του ΑΕΠ, αυτό σημαίνει ότι το 2012, η ύφεση θα υπερβεί το 4% ή 5%, ώστε με την ανάπτυξη του 2013, σωρευτικά στη διετία (2012-13) η μέση ύφεση να είναι μεταξύ του 4% και 5%.
Ταυτόχρονα αλλάζουν ριζικά οι στόχοι του προϋπολογισμού οι οποίοι αναθεωρούνται με συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ώστε να προσαρμοστούν τα μεγέθη στα νέα δεδομένα.
Εγκαταλείπεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ύψους 1,1% του ΑΕΠ ή 2,4 δισ. ευρώ και αντικαθίσταται με πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1% του ΑΕΠ ή 2,06 δισ. ευρώ. Τίθεται νέος φιλόδοξος στόχος για την επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης ύψους 3,6 δισ. ευρώ το 2013 και 9,5 δισ. ευρώ το 2014. Εφόσον επιβεβαιωθεί η εξέλιξη αυτή "υπερβαίνει το πρωτογενές ισοζύγιο που σταθεροποιεί το χρέος της Ελλάδας και θα επιτρέψει στο χρέος να μειωθεί σταδιακά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.