Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Μυθεύματα τα περί "μαύρης εργασίας" και "εισαγγελέων"


Ως «μυθεύματα κάποιων φυλλάδων που θέλουν να πλήξουν τη διοίκηση του δήμου», αποκάλεσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής τα όσα δημοσιεύθηκαν το τελευταίο διάστημα κατ΄ επανάληψη σε εφημερίδες και ιστοσελίδες της περιοχής περί «μεγάλης απάτης μαύρης εργασίας». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα για το θέμα υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα και ότι ελεγκτές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «ερευνούν τα περιουσιακά στοιχεία τριών πρωτοκλασάτων στελεχών της δημοτικής αρχής» για τους οποίους «αναζητούν στο εξωτερικό τις καταθέσεις τους για παράνομο πλουτισμό».

Απαντώντας διεξοδικά για το θέμα, ο αντιδήμαρχος διοικητικών και οικονομικών κ. Κωστής Κούτουκας εξήγησε ότι λίγες μέρες μετά την ανάληψη της διοίκησης από τη δημοτική αρχή, τον Ιανουάριο του 2011, δεν υπήρχε προσωπικό στην Επανομή για να μαζέψει τα σκουπίδια. Προθυμοποιήθηκαν ορισμένοι να παραμείνουν εθελοντικά για να ξεβρωμίσουν το χωριό, όμως στις 27 Ιανουαρίου, όταν διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσε να ανανεωθεί η σύμβασή τους, τους ανακοινώθηκε ότι έπρεπε να αποχωρήσουν. Τρεις από τους εργαζόμενους αυτούς έκαναν προσφυγή στο ΙΚΑ, το οποίο επέβαλε πρόστιμο στον δήμο ύψους 3.200 ευρώ.
«Κάναμε αυτή την κίνηση για να βοηθήσουμε το δήμο και όχι για να κάνουμε επιχείρηση μαύρης εργασίας και να τα κονομήσουμε όπως ισχυρίζονταν τα δημοσιεύματα», είπε ο κ. Κούτουκας.
-Ζαβέρκος: Οι καταγγελίες είναι επτά, τις έχω στα χέρια μου.
-Στεφανίδης, πρόεδρος Δ.Σ.: Εμένα με ενδιαφέρει να μην υπάρχει κάποιο μαύρο ταμείο στο δήμο και όλα να γίνονται με διαφάνεια.
-Κούτουκας: Εάν υπήρχε μαύρο ταμείο, εάν θα είχαμε δηλαδή λεφτά, θα τους πληρώναμε όλους και δεν θα φώναζε κανείς.
-Μαυρομάτης: Παραδέχθηκε η διοίκηση ότι υπήρξε μαύρη εργασία. Είναι δυνατόν κάποιοι να δουλεύουν εθελοντικά; Βγαίνει σύμβουλος και λέει ότι «εγώ πληρώνω από την τσέπη μου». Είναι δυνατόν να γίνεται κάτι τέτοιο; Πρέπει να υπάρχουν κανόνες στη διοίκηση.

Τι έλεγαν τα δημοσιεύματα
Για την πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών μας, παραθέτουμε αυτούσιο το δημοσίευμα περί «μαύρης εργασίας» που έλεγε:
«Μεγάλη απάτη αποκαλύπτεται στο Δήμο Θερμαϊκού  για τη μαύρη εργασία.  Η καλοστημένη μαύρη επιχείρηση έχει προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης ενώ στο στάδιο του ελέγχου μπήκε  το “τμήμα των εσωτερικών υποθέσεων” καθώς και  το “τμήμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος”.
Ήδη  ξεκίνησε ο έλεγχος όλων των σχετικών εγγράφων, αλλά και των περιουσιακών στοιχείων τριών πρωτοκλασσάτων στελεχών της δημοτικής αρχής.  Οι αρμόδιοι υπάλληλοι ξεκίνησαν την έρευνα απο την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και κανουν φύλλο φτερό τα πάντα,  ενώ αναζητούν στο εξωτερικό τις καταθέσεις των τριών, για το ενδεχόμενο ξαφνικού  και παράνομου πλουτισμού. Οι δηλώσεις του πόθεν έσχες βάζουν στο στόχαστρο κυριολεκτικά τα τρία στελέχη του Δήμου Θερμαϊκού – που απ’ ό,τι φαίνεται – έχασαν τον ύπνο τους.
Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα  πέντε  μηνών καθως  θα επεκταθεί σύντομα και στο εσωτερικό των υπηρεσιών του Δήμου Θερμαϊκού. Έτσι   δεν αποκλείεται το γεγονός να ακολουθήσουν συνταρακτικές αποκαλύψεις.
Α. Ζαβέρκος: Δέχτηκα απειλές για τις καταγγελίες μου
Στο μεταξύ βροχή καταγγελιών για μαύρη και ανασφάλιστη εργασία από τους ίδιους τους εργαζόμενους στον Δήμο Θερμαϊκού σημειώθηκαν το τελευταίο δίμηνο.
Ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Αντώνης Ζαβέρκος  νοιώθει δικαιωμένος αφού ήταν αυτός που κατήγγειλε για πρώτη φορά την μαύρη εργασία και την πολιτική των ημετέρων από την σημερινή διοίκηση.
Στην 17η συνεδρίαση του ΔΣ καταγγέλθηκε από τον κ. Ζαβέρκο ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις μαύρης εργασίας που θα αποκαλυφθούν  σύντομα. Συγκεκριμένα μίλησε για εργαζόμενους χωρίς ένσημα και εργαζόμενοι που δεν ήταν καταγεγραμμένοι ως υπάλληλοι του δήμου, εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με άλλη ειδικότητα και εργάζονται με διαφορετική, εργαζόμενους που προσλήφθηκαν ως εργάτες γενικών καθηκόντων και τους χρησιμοποιούσε ο δήμος ως οδηγούς απορριμματοφόρων και μάλιστα ένας από αυτούς είχε κατασχεμένο δίπλωμα λόγω μέθης. Επίσης εργαζόμενους που επί δημαρχίας Απόστολου Οικονομίδη εργαζόταν κανονικά με ένσημα και ασφάλεια και σήμερα εμφανίζονται αρχικά ως εθελοντές και μετά από 7 μήνες μετά από τις καταγγελίες, ως εργάτες με σύμβαση έργου που κόβουν αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης.
Τελικά δικαιώθηκε ο Αντώνης Ζαβέρκος, αφού κατατέθηκαν πλήθος καταγγελιών στο ΙΚΑ Καλαμαριάς για μη καταβολή δεδουλευμένων, χωρίς ασφάλεια και ένσημα. Το ΙΚΑ κάλεσε σε απολογία τους υπεύθυνους αντιδημάρχους και προέδρους επιχειρήσεων του Δήμου μας. Να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες των εργαζομένων συνοδεύονται από μαρτυρίες τρίτων και είναι στην διάθεση κάθε αρμοδίου οι αριθμοί πρωτοκόλλων και τα αντίγραφα των καταγγελιών.
Επίσης γίνεται έρευνα και συλλέγονται στοιχεία (φωτογραφίες, φωτοαντίγραφα τιμολογίων, κλπ) και από άλλους εργαζόμενους, τα οποία θα κατατεθούν συμπληρωματικά στον εισαγγελέα, για τυχόν νομικές ευθύνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.