Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Στερνό "αντίο" στη Βιργινία Τσουδερού

Ένα στερνό αντίο και από εμάς σε μια δυναμική όσο και χαρισματική γυναίκα που με τόλμη, αποφασιστικότητα και γενναιότητα πάλεψε όσο λίγοι για την υπόθεση της Δημοκρατίας, τα ανθρώπιονα δικαιώματα, το ήθος και την ευπρέπεια στην πολιτική: Τη  Βιργινία Τσουδερού, που πέθανε  σε ηλικία 94 ετών και η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. 

Είχαμε την τιμή να τη γνωρίσουμε καλά μετά την πτώση της δικτατορίας, το 1974, αλλά κυρίως την περίοδο 1991-1993, καθώς μετά την τοποθέτησή της στη θέση της υφυπουργού Εξωτερικών στην τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είχαμε συνεργαστεί στενά για θέματα που είχαν να κάνουν με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Βιργινία Τσουδερού ήταν οικονομολόγος, δημοσιογράφος και πολιτικός, κόρη του πρωθυπουργού Εμμανουήλ Τσουδερού. Διατέλεσε, μεταξύ άλλων, βουλευτής και υφυπουργός Εξωτερικών.
Η Βιργινία Τσουδερού γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1924 στο Ηράκλειo Κρήτης. Σπούδασε φιλοσοφία, οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης  στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και δημοσιονομία και οικονομικά περιφερειακής ανάπτυξης στα πανεπιστήμια της Μινεσότα και του Ράντκλιφ-Χάρβαρντ στις ΗΠΑ.
Μεταξύ άλλων διατέλεσε εμπειρογνώμονας στον Διεθνή Οργανισμό Υγείας και Τροφίμων του ΟΗΕ  κατά την περίοδο 1949-56, και στη συνέχεια δημοσιογράφος και αρθρογράφος στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Ελευθερία».
Στην τελευταία κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, από τον Φεβρουάριο του 1964 μέχρι τον Ιούλιο του 1965, ήταν οικονομική σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου, αρχικά στο υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως και έπειτα στο υπουργείο Συντονισμού.
Κατά τη διάρκεια της χούντας είχε αντιστασιακή δράση ως γενική γραμματέας της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να κρατηθεί στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την ανακοίνωση που εξέδωσε για το θάνατό της το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, που η εκλιπούσα υπήρξε ιδρυτικό της στέλεχος και δραστήριο μέλος της επί πολλά χρόνια, υπηρετώντας την αφιλοκερδώς. 

Η ανακοίνωση
«Η Βιργινία Τσουδερού πέραν της πλούσιας πολιτικής, δημοσιογραφικής και επιστημονικής της δράσης ήταν μια συνειδητοποιημένη αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κατά την περίοδο της δικτατορίας εξαιτίας της αντιστασιακής της δράσης συνελήφθη και κρατήθηκε στα ΕΑΤ-ΕΣΑ. Εκείνα τα χρόνια, η Διεθνής Αμνηστία «υιοθέτησε» πολιτικούς κρατουμένους για τον αγώνα τους ενάντια στην χούντα των συνταγματαρχών, μεταξύ των οποίων και τη Βιργινία Τσουδερού.
Στις 27 Ιουνίου 1975, πριν από 43 χρόνια, η Βιργινία Τσουδερού μαζί με άλλα 28 άτομα υπογράφει την ίδρυση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και ψηφίζει το καταστατικό της νεοϊδρυθείσας οργάνωσης.
Στην ιδρυτική Γενική Συνέλευση  του Ελληνικού Τμήματος, τον Μάρτιο του 1976, η Βιργινία Τσουδερού εκλέγεται αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου με Πρόεδρο την Αμαλία Φλέμινγκ, Γενικό Γραμματέα τον Παύλο Ζάννα, Ταμία τον Περικλή Πάγκαλο και μέλη, την Ντίνα Κουρουκλή, τον Μανώλη Γλέζο, τον Γεράσιμο Νοταρά, τη Δωροθέα Ξύδη και τον Τάσο Παναγιωτόπουλο.
Έκτοτε η Βιργινία Τσουδερού με το ήθος που τη διέκρινε υπερασπίστηκε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αποτέλεσε ενεργό μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας για πολλά χρόνια. Με τις παρεμβάσεις της από οποιαδήποτε θέση και αν ανέλαβε μετέπειτα, η μέριμνά της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν στο επίκεντρο των λόγων και κυρίως της πράξης της.
Με αφορμή το θάνατό της, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ως Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας είναι να συλλυπηθούμε την οικογένειά της και τους οικείους και να δεσμευτούμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα της Βιργινίας Τσουδερού για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.