Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Απάντηση στο ανεκδιήγητο “Δελτίο Τύπου” της διοίκησης Μαυρομάτη για τα δημοτικά τέλη

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Θρασύτατα και προκλητικά, η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, αντί να απαντήσει για την “ταμπακέρα”, δηλαδή το γεγονός ότι οι δημότες του Θερμαϊκού πληρώνουν τα ακριβότερα δημοτικά τέλη σε όλη την Ελλάδα, αντί να απολογηθεί γιαυτό το ληστρικό χαράτσι των 2,40 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο που εξαναγκάζονται να καταβάλουν οι συμπολίτες μας, αντί να ζητήσει συγνώμη για το γεγονός ότι η περιοχή έχει τη χειρότερη καθαριότητα και τον πιό άθλιο ηλεκτροφωτισμό, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Και με δελτίο τύπου που εξέδωσε, κατηγορεί τη δημοτική μας παράταξη “Συμπολιτεία Θερμαϊκού ότι τάχα... ”παραχαράσσει και πλαστογραφεί τα γεγονότα και τα στοιχεία, εξυπηρετώντας προσωπικά οφέλη και επιδιώξεις”.

Ρωτάμε ευθέως και χωρίς περιστροφές τον δήμαρχο κ. Γιάννη Μαυρομάτη:
  1. Που είδε την παραχάραξη και την πλαστογραφία; Εξαναγκάζονται να πληρώνουν ή όχι αυτό το δυσβάστακτο ποσό οι κάτοικοι του δήμου Θερμαϊκού;
  2. Δικαιολογείται ότι αυτά τα δημοτικά τέλη τα βρήκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Τι έκανε στα τέσσερα χρόνια που είναι δήμαρχος προκειμένου να ανακουφίσει τους συνδημότες μας, πέρα από τη “μείωση” κοροϊδία του 3% φέτος, τη στιγμή που άλλοι δήμοι σε όλη τη χώρα, μείωσαν τα ανταποδοτικά τέλη, την περίοδο της κρίσης, κατά 20% και 25% ;
  3. Αναμασάει κάθε τόσο την καραμέλα για “γενναία μείωση 50% των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. Κρύβει όμως επιμελώς από τους δημότες την αλήθεια: Ότι τη μείωση αυτή τη ζήτησε το υπουργείο Εσωτερικών με το Νόμο 3463/2006, άρθρο 202, παράγραφος 3, που εκτός από τη μείωση του 50% στα ανταποδοτικά τέλη, έδινε τη δυνατότητα της πλήρους απαλλαγής από αυτά για τους άπορους, τα άτομα με αναπηρίες και τους πολύτεκνους. Γιατί δεν τα λέει αυτά στους συμπολίτες μας;
  4. Υπόσχεται “ προγραμματισμένες μεγάλες μειώσεις προς τους κατοίκους του Δήμου, από τη νέα χρονιά του 2019”, δηλαδή παραμονές των δημοτικών εκλογών. Γιατί τις μειώσεις αυτές δεν τις κάνει σήμερα, εδώ και τώρα, τη στιγμή μάλιστα που δηλώνει ότι η διοίκησή του δημιούργησε αποθεματικό 12,5 εκατομμυρίων ευρώ;.
Και κάτι τελευταίο: Μας κατηγόρησε η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού για “υποκρισία” και “ανεκδιήγητο θράσος”. Επιστρέφουμε όλους τους χαρακτηρισμούς. Και είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε ένα δημόσιο διάλογο σχετικά με το ποιοί είναι αυτοί που επιδιώκουν “προσωπικά οφέλη και επιδιώξεις”.

Το Δελτίο Τύπου της διοίκησης Μαυρομάτη
Εφαρμόζοντας πιστά τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και του πλουραλισμού (κάτι που σημειωτέον δεν το εφάρμοσε ποτέ η υπό τον κ. Μαυρομάτη δημοτική αρχή), παραθέτουμε στη συνέχεια αυτούσιο το Δελτίο Τύπου της διοίκησης του Δήμου Θερμαϊκού, προκειμένου να βγάλουν οι αναγνώστες τα συμπεράσματά τους:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Η αλήθεια για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στο Δήμο Θερμαϊκού

Η Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, σε ένα περιβάλλον δυσμενές και εξαιρετικά επιβαρυμένο, λόγω της συνεχούς και παρατεταμένης, από το 2010, περιόδου οικονομικής ασφυξίας, έθεσε εξαρχής μία εκ των βασικότερων επιδιώξεών της, που δεν ήταν άλλη από την ελάφρυνση, στο μέτρο του δυνατού, του οικονομικού φορτίου των νοικοκυριών, αλλά και των επαγγελματιών. Αυτό το στόχο της ακολούθησε με προσήλωση, από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα το Σεπτέμβριο του 2014 και συνεχίζει να ακολουθεί μέχρι σήμερα.
Με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή να έχει προβεί το 2011, σε υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών της τάξης του έως και 24%, αδιαφορώντας για τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διήνυε η χώρα και την οποία βίωναν εντονότατα οι δημότες, οι ενέργειες της νεοεκλεγείσας Διοίκησης έπρεπε να είναι άμεσες και δυναμικές, παραβλέποντας τις άνω των 20 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις του δήμου που κληροδοτήθηκαν.
Ας ανοίξει μια παρένθεση στο σημείο αυτό, για να αναφερθεί, προς αποκατάσταση της αλήθειας και επισήμανση της υποκρισίας της δημοτικής αντιπολιτευτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», ότι μέλη της, που τώρα δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για «ληστρικά» δημοτικά τέλη, ήταν μερικοί εξ αυτών που ψήφισαν την τότε, όχι απλά δυσβάσταχτη, αλλά μάλλον αβάσταχτη αύξηση του 24%. Δεν ντρέπονται και δεν σωπαίνουν, ενθυμούμενοι το φορτίο με το οποίο επιβάρυναν τους ήδη γερμένους, από το βάρος, ώμους των νοικοκυραίων. Και με θράσος ανεκδιήγητο τολμάνε και αναφέρονται στη σημερινή Διοίκηση, που άμεσα έσπευσε να πάρει μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών.
Με το βλέμμα στραμμένο ακριβώς σε αυτήν, έλαβε απόφαση για γενναία μείωση 50% των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και συγκεκριμένα, σε πολύτεκνες οικογένειες και, για πρώτη φορά ιστορικά, σε μακροχρόνια ανέργους, με μόλις ένα χρόνο ανεργία. Συγχρόνως, στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, στην περίπτωση των οποίων μάλιστα, το κριτήριο αναπηρίας από το 80% υποχώρησε στο 67%, ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι ωφελούμενοι. Επιπλέον, μείωση πραγματοποιήθηκε και στα εισοδηματικά όρια, ώστε να ενταχθούν σε ευνοϊκή ρύθμιση ακόμα περισσότεροι συνδημότες, ενώ για το 2018 όλα τα νοικοκυριά είδαν τα δημοτικά τέλη να υπόκεινται σε μείωση 3%.
Παράλληλα, σημαντικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ελκυστικότερων συνθηκών στην άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων υλοποιήθηκαν από το 2015, με τη ζωτικής σημασίας μείωση των τελών των κοινόχρηστων χώρων, σε ποσοστό μέχρι και 45% και των τελών στον αιγιαλό και την παραλία έως και 30%. Ενέργειες, οι οποίες ανήγαγαν το Δήμο, συγκριτικά με άλλους, ανάμεσα στους τουριστικούς με τις πιο χαμηλές τιμές και κατ’ επέκταση, τον κατέστησαν τουριστικά ανταγωνιστικό και ιδιαιτέρως θελκτικό για το επιχειρείν.
Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν προγραμματισμένες μεγάλες μειώσεις προς τους κατοίκους του Δήμου, από τη νέα χρονιά του 2019, οι οποίες προβλέπεται να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στο σύνολο του πληθυσμού.
«Αναγνωρίζουμε ότι ο Δήμος μας - το σπίτι όλων μας - χρειάζεται ακόμα αρκετή συστηματική και επίμονη δουλειά, για να φθάσει στον ανάλογο τιθέμενο στόχο ενός δήμου με τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ωστόσο, είμαστε περήφανοι για τα εμπόδια που έχουμε υπερπηδήσει και για τα αλματώδη βήματα που έχουμε κάνει. Είμαστε περήφανοι, γιατί λάβαμε ένα δήμο καταχρεωμένο, σχεδόν ισοπεδωμένο, τον οποίο καταφέραμε να εξυγιάνουμε, κλείνοντας τον ισολογισμό με πρόσημο θετικό. Απόδειξη και παράσημό μας, η έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που μας κατατάσσει στο 10% των δήμων με τα καλύτερα, πιο υγιή οικονομικά στοιχεία. Είμαστε περήφανοι, γιατί καταφέραμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά και καίρια στην αναβάθμιση και ανάπτυξή του, παρά τις απαιτητικές και δύσκαμπτες οικονομικές συνθήκες, προσπαθώντας παράλληλα να τον καταστίσουμε όσο το δυνατόν φιλικότερο προς ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, επιχειρηματίες, αλλά και το σύνολο του πληθυσμού. Είμαστε περήφανοι, γιατί όχι μόνο δεν επιβαρύνουμε τους δημότες, αλλά τους διευκολύνουμε και δημιουργούμε τις συνθήκες για ακόμα μεγαλύτερες ελαφρύνσεις. Αρθρογραφήματα, συνεπώς, τα οποία παραχαράσσουν και πλαστογραφούν τα γεγονότα και τα στοιχεία, εξυπηρετώντας προσωπικά οφέλη και επιδιώξεις, δεν μας πτοούν. Αντίθετα, μας πεισμώνουν και μας τροφοδοτούν πλεονάζουσα ενέργεια, για να επιτύχουμε τους στόχους μας», τόνισε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης.

Περαία, 18 Ιουνίου 2018







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.