Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Χωρικό σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο Θερμαϊκού κόλπου


Στη σύνταξη του ειδικού χωρικού σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, προχωρέι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά τη διαβούλευση που έγινε με τους δήμους Δέλτα, Αμπελοκήπων -Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας -Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού.

Το θέμα θα έρθει προς συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας που θα κληθεί να δώσει το πράσινο φως για τη σύνταξή του σχεδίου. Αυτό θα αποτελέσει άλλωστε το θεσμικό εργαλείο που θα ορίζει τις λεπτομέρειες για την ανάπτυξη έργων μητροπολιτικής κλίμακας.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην εισήγηση που θα παρουσιαστεί, περιγράφεται η περιοχή του παραλιακού μετώπου από την εκβολή του Γαλλικού ποταμού (περιοχή Καλοχωρίου) έως τo Μεγάλο Έμβολο της περιοχής του Αγγελοχωρίου. Πρόκειται για μια έκταση μήκους 40 χιλιομέτρων περίπου. Ο σκοπός του σχεδιασμού των Δήμων και της Περιφέρειας είναι η δημιουργία μιας συνεχούς παράκτιας ζώνης, που θα γίνει πόλος ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας και θα αναβαθμίσει το επίπεδο ζωής των πολιτών.
Σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές προτάσεις που θα εξεταστούν, σε αυτές περιλαμβάνονται η διερεύνηση της δημιουργίας Δυτικού και Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου και Βοτανικού κήπου, η ανάδειξη του Δυτικού Επιχειρηματικού Κέντρου και η δημιουργία Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Θα προταθούν, επίσης, η εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου και των βυρσοδεψείων και η διαμόρφωση περιπατητικού άξονα από το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος έως την Πλατεία Ελευθερίας, διαμέσου των εγκαταστάσεων του παλαιού Εμπορευματικού Σταθμού και τμήματος του λιμανιού Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας την πορεία μνήμης.

Στον σχεδιασμό και το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς
Επιπλέον, θα εξεταστούν οι δυνατότητες πολεοδομικής ρύθμισης του νότιου άκρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, με ενιαία πολεοδομική αντιμετώπιση της περιοχής του Μεγάρου Μουσικής, του Ποσειδωνίου και της περιοχής Αλλατίνη και της εκτός σχεδίου παράκτιας περιοχής στο όριο με τον Δήμο Καλαμαριάς. 
Στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου Καλαμαριάς, θα προτείνεται η ενεργοποίηση όλων των προβλεπόμενων και θεσμοθετημένων ρυθμίσεων έως τη Σχολή Δικαστών.
Η παρέμβαση θα ολοκληρώνεται έως το αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τις ανάλογες ενεργοποιήσεις που προβλέπονται θεσμικά, για το παράκτιο τμήμα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, σε συνδυασμό και με την γραμμή επέκτασης του μετρό προς το αεροδρόμιο.
Ανάπτυξη  ζώνης αναψυχής και περιπάτου στο δήμο Θερμαϊκού
Παράλληλα θα διερευνηθούν, μεταξύ άλλων, η χωροθέτηση ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Κεντρικής Μακεδονίας στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Πυλαίας -Χορτιάτη, θα ληφθούν υπόψη οι ανάγκες για λιμενικές υποδομές για την εξυπηρέτηση σκαφών κάθε κατηγορίας (αλιευτικά, τουριστικά, αναψυχής, ιστιοπλοϊκά, κ.α.), ενώ θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη δράσεων αναψυχής και περιπάτου στην παράκτια περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.