Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

"Όχι στο μίσος", λένε μαθητές της Νεάπολης-Συκεών


Σχηματίζοντας με τα σώματά τους τις λέξεις "No hate", μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών που "εκπαιδεύτηκαν" και "εκπαίδευσαν" με τη σειρά τους ενήλικες να λένε όχι στη ρητορική του μίσους, έστειλαν μήνυμα υπέρ του σεβασμού της διαφορετικότητας.

Το 10ο δημοτικό σχολείο συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα "Erasmus+ Νεολαία»"και στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκε το έργο "New Chapter: Δίκτυο Συνεργασίας κατά του Μίσους", στο οποίο συμμετέχει, επίσης, ως εταίρος η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης - Συκεών (ΚΕΥΝΣ) υπό το συντονισμό της δημοτικής συμβούλου και αντιπροέδρου του Youth Social Rights Network, Μαρίας Ροΐδη και της Μελίνας Νικολάκαρου, Αθανασίας Ζγιάλτου, Δήμητρας Τζιόλα, εκ μέρους της ΚΕΥΝΣ.
Το "Erasmus + Νεολαία" αφορά στη συνεργασία οργανισμών και φορέων από τέσσερις χώρες της Ευρώπης (Δανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα), με συντονιστή το Δίκτυο Νέων Ελλάδας (Youthnet Hellas).
Εκτός της ειδικής δράσης των μαθητών, πολίτες του δήμου είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν κατά των περιπτώσεων της ρητορικής μίσους, όπως η ξενοφοβία, ο ρατσισμός προς τα ΑμεΑ, οι διακρίσεις λόγω ηλικίας και ο σεξισμός, μέσω της εκδήλωσης που υλοποιήθηκε στην πλατεία Ειρήνης της Νεάπολης. 
Η εκδήλωση είχε τη μορφή αναπαράστασης μέσα από διαφορετικές θεατρικές τεχνικές διαφόρων φαινομένων κοινωνικού μίσους, με την αφήγηση μιας ιστορίας με διαδραστικό τρόπο, με τους διαφορετικούς ρόλους να υποδύονται μέλη της Νεανικής Σκηνής του θεατρικού εργαστηρίου της ΚΕΥΝΣ "Μελίνα Μερκούρη" και της θεατρικής ομάδας Artmates, υπό την καθοδήγηση της Ιωάννας Γεωργαντά. Η κίνηση στα θεατρικά δρώμενα "πάγωνε" και οι συμμετέχοντες περαστικοί μπορούσαν να εκφράσουν την άποψη τους πάνω στο διαδραματιζόμενο επεισόδιο και να παρέμβουν αλλάζοντας, εφόσον το επιθυμούσαν, την εξέλιξη της εικόνας - συμβάντος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.