Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Άγονη η διαδικασία πρόσληψης ναυαγοσωστών στο Θερμαϊκό


Χωρίς  ναυαγοσωστική κάλυψη, παραμένει ο δήμος Θερμαϊκού αν  και υποχρεούνταν να διαθέτει από 1ης Ιουνίου 2018, οκτώ  τουλάχιστον ναυαγοσώστες για την κάλυψη ασφαλείας των πολυσύχναστων παραλιών του. Η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων  για συμμετοχή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, έληξε στις 4 Ιουνίου, χωρίς να εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον, με συνέπεια οι παραλίες του Δήμου να παραμένουν ακάλυπτες.

Όπως αναφέρει στο σχετικό πρακτικό που συνέταξε η τριμελής Επιτροπή Διενέργειας Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων του δήμου Θερμαϊκού «δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και συνεπώς αυτή κηρύσσεται άγονη».
Σημειώνεται ότι, όταν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, ρώτησε τη διοίκηση του Δήμου για την παρατηρούμενη καθυστέρηση στην κάλυψη των ναυαγοσωστικών θέσεων, με κίνδυνο να επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα για κάθε ημέρα που περνάει από 1ης Ιουνίου, οπότε άρχισε και επίσημα η κολυμβητική περίοδος, η  απάντηση που έλαβε ήταν ότι η καθυστέρηση οφείλονταν στην αλλαγή του νόμου, μαζί με τη διαβεβαίωση πως το θέμα θα τακτοποιηθεί «εντός των ημερών».
Όμως, μία εβδομάδα μετά, αν και επιλέχτηκε η πιο σύντομη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και όχι της χρονοβόρας προκήρυξης διαγωνισμού, η διαδικασία αυτή καταλήγει να αποβαίνει άγονη, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τους υπάρχοντες ναυαγοσώστες, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς, ήδη είχαν κλείσει συμφωνία παροχής των υπηρεσιών τους σε άλλους Δήμους.
Το θέμα επείγει και δεν επιδέχεται άλλη καθυστέρηση, καθώς οι παραλίες του Θερμαϊκού άρχισαν ήδη να κατακλύζονται από επισκέπτες  και ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος παραμένει  ορατός. Γιαυτό και θα πρέπει αμέσως η διοίκηση Μαυρομάτη να προχωρήσει στην άμεση εξεύρεση κάποιας λύσης, αφήνοντας κατά μέρος βαρύγδουπες «εξαγγελίες» για το θέμα αυτό, όπως το δελτίο τύπου που είχε εκδώσει στις 23  Μαρτίου 2018.

Σύμφωνα  με το νέο ΠΔ 31-2018, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της 4ης Απριλίου 2018, με έναρξη ισχύος από 4-5-2018, η περίοδος κάλυψης από τους Δήμους οργανωμένης παραλίας αρχίζει από την 1-6-2018 και λήγει στις 30-9-2018. Ενώ η έκταση κάλυψης από τους ναυαγοσώστες ορίζεται στα 200 μ. εκατέρωθεν των ναυαγοσωστικών βάθρων, με ανάλογο αριθμό ναυαγοσωστών και ικανού εξοπλισμού (π.χ. λέμβους έως 3,5 μ.,  εξοπλισμένα φαρμακεία κλ ).
Επίσης, όσοι Δήμοι προσλαμβάνουν τουλάχιστον 3 ναυαγοσώστες, θα πρέπει να προσλαμβάνουν και έναν συντονιστή - επόπτη ναυαγοσώστων. Επίσης θα πρέπει να διαθέτουν μία επιπλέον ναυαγοσωστική λέμβο άνω των 5,0 μέτρων με χειριστή και έναν επιπλέον ναυαγοσώστη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.