Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Μία προφητική προειδοποίηση για την Ε.Ε. πριν μισό αιώνα των Βιομηχάνων της Μακεδονίας

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Δεν ήταν μόνο η αριστερά που προειδοποιούσε για τους κινδύνους από την  ένταξη της Ελλάδος στην Ε.Ε., με τον αείμνηστο Γεν. Γραμματέα του ΚΚΕ, Χαρίλαο Φλωράκη να προφητεύει ότι «θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης», αλλά ακόμη και ένα σημαντικό τμήμα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας εξέφραζε την έντονη ανησυχία του για τους κινδύνους που περικλείονταν από την πρόσδεσή μας στο άρμα των «ισχυρών».

Το δημοσίευμα πριν μισό και πλέον αιώνα, που παραθέτουμε στη συνέχεια και είναι από την απογευματινή εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» της 28ης Ιουνίου 1963, αποκαλύπτει τον προβληματισμό των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας ότι μία ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ, που στη συνέχεια μετονομάσθηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία -που ποτέ δεν υπήρξε ούτε κατά την αρχική σύνδεσή μας, ούτε και κατά την ένταξή μας στην ΟΝΕ- θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για τη χώρα.

Όπως προειδοποιούσε ο τότε πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Κωνσταντίνος Χατζηδημούλας, που διετέλεσε την περίοδο 1958-1966 και υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας, χωρίς προετοιμασία για προσέγγιση των «έξι», που τότε αποτελούσαν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χίμαιρα τα οράματα και οι προσδοκίες από την ένταξη, «και η πορεία του έθνους προς αισιοδοξώτερον μέλλον, ουτοπίαν».

Έχει ιδιαίτερη σημασία η πρόβλεψη του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος ότι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση «κινδυνεύομεν να χάσωμεν και την εθνικήν μας φυσιογνωμίαν, υποτασσόμενοι εις τους συνεταίρους μας, αντί να συνεργασθώμεν μετ’ αυτών», κάτι που στις μέρες μας αποκτά μια δραματική επικαιρότητα.
Παραθέτουμε στη συνέχεια το ρεπορτάζ της εφημερίδας, διατηρώντας την ορθογραφία του κειμένου: 

«Επραγματοποιήθη χθες εις την αίθουσαν συνεδριάσεων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης η γενική συνέλευσις του Συνδέσμου Βιομηχάνων Μακεδονίας-Θράκης. Κατ’ αυτήν, ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Κ.Χατζηδημούλας, ανέγνωσε την έκθεσιν των πεπραγμένων της διοικήσεως του συνδέσμου κατά το έτος 1962.
Η έκθεσις αναφερομένη εν αρχή εις το θέμα της συνδέσεως της Ελλάδος με την Ευρωπαϊκήν Κοινότητα, τονίζει ιδιαιτέρως ότι πρέπει να εργασθώμεν εντατικώς δια να ανταποκριθώμεν εις τας υποχρεώσεις μας και δια να προσεγγίσωμεν τους «έξι», διότι άλλως, ότι οραματίσθημεν θα αποτελέσει χίμαιραν και η πορεία του έθνους προς αισιοδοξώτερον μέλλον, ουτοπίαν. Ακόμη, κινδυνεύομεν να χάσωμεν και την εθνικήν μας φυσιογνωμίαν, υποτασσόμενοι εις τους συνεταίρους μας, αντί να συνεργασθώμεν μετ’ αυτών.
Ακολούθως η έκθεσις αναφέρεται εις το θέμα των αθρόων μεταναστεύσεων εις την αλλοδαπήν, συνεπεία των οποίων κινδυνεύουν να ερημωθούν πολλαί περιφέρειαι, όπερ δεν αποτελεί ελπίδα βιωσιμότητος του έθνους.
Εις την έκθεσιν ανεφέρθη ότι ξένον κεφάλαιον το οποίον καλείται να υποβοηθήση την εκβιομηχάνισιν της χώρας, έρχεται προνομιούχον και αυτό ακριβώς είναι άδικον, διότι αφαιρεί την ισοτιμίαν και κινδυνεύουν οι Έλληνες να παρουσιάσουν εικόνα υποτελών….»


Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σ’ εκείνη τη γενική συνέλευση των βιομηχάνων της Μακεδονίας και Θράκης προέκυπτε ότι η βιομηχανική παραγωγή στη Βόρεια Ελλάδα είχε ανέλθει το 1962 στο +9,2 έναντι +9 του 1961, ενώ την ίδια στιγμή ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ολόκληρης της χώρας παρουσίαζε μείωση καθώς είχε ανέλθει το 1962 στο +4,7  έναντι +6,2 του 1961.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.