Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Ληστρικά τα δημοτικά τέλη στο Δήμο Θερμαϊκού

του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Στην προτελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν ο δήμαρχος Θερμαϊκού επικρίθηκε για μια ακόμη φορά από τη δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» για τα πανάκριβα δημοτικά τέλη που ισχύουν  στα όρια του Δήμου, τα ακριβότερα δημοτικά τέλη που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και που φτάνουν σε επίπεδο καταλήστευσης των δημοτών, τότε ο κ. Μαυρομάτης ευρισκόμενος σε θέση άμυνας,  ισχυρίστηκε ότι η διοίκησή του θα προβεί σε "μεγάλη μείωση των δημοτικών τελών". Αλλά από πότε; «Από του χρόνου» !!.

Δεν αντέξαμε στην υποκριτική δήλωση του δημάρχου και αμέσως του απαντήσαμε: «Δηλαδή  μας λέτε ότι θα μειώσετε τα δημοτικά τέλη λίγο πριν  τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, για να ξεγελάσετε τους συνδημότες μας για μία ακόμη φορά;». Και αμέσως μετά τον ρωτήσαμε: «Γιατί δεν τα μειώνετε από σήμερα κιόλας; Τι  σας εμποδίζει; Εμπρός λοιπόν. Κάντε το βήμα. Μειώστε δραστικά τα δημοτικά τέλη για να ανακουφιστούν οι δημότες του Θερμαϊκού. Ιδού η Ρόδος…..». Και η απάντηση  του δημάρχου κ. Μαυρομάτη ποια ήταν; Σιώπησε.
Και πράγματι, το κακό έχει παραγίνει στο θέμα αυτό. Όπως μας έλεγε τελευταία ένας κάτοικος του Δήμου μας, σε έναν λογαριασμό 232 ευρώ που του ήρθε από εταιρία παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, η κατανάλωση  ηλεκτρικού ρεύματος μαζί με τις άλλες χρεώσεις ανέρχονταν συνολικά στα περίπου 120 ευρώ και τα υπόλοιπα 112 ευρώ ήταν δημοτικά τέλη και δημοτικός φόρος του δήμου Θερμμαϊκού.
Αν ρίξουμε μια ματιά στα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες στους Δήμους όλης της χώρας, θα διαπιστώσουμε ότι ο δήμος Θερμαϊκού, με το δυσβάστακτο ποσό των 2,40 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο που εισπράττει, έχει τα ακριβότερα τέλη πανελληνίως, γεγονός που τον καθιστά... πρωταθλητή στον τομέα αυτό. Γιατί άραγε αυτό; Μήπως ο δήμος Θερμαϊκού κατοικείται μόνο από εφοπλιστές, βιομηχάνους και μεγαλοεπιχειρηματίες και δεν το αντιληφθήκαμε; Μήπως ξαφνικά οι κάτοικοι του Δήμου μας πλούτισαν ξαφνικά απο το λαχείο,  το Τζόκερ, το Προ-πο και τα άλλα τυχερά παιχνίδια;
Και να σκεφθεί κανείς ότι την ίδια στιγμή, σε πλήρη αναντιστοιχία με τη ληστρική τακτική που ακολουθείται από τη δημοτική αρχή του Θερμαϊκού, οι άλλοι Δήμοι κοιτάζουν πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κοιιτάζουν πως θα ελαφρύνουν τους δημότες τους, αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, με χαμηλά δημοτικά τέλη. Κι αν ρίξουμε μια ματιά στους γειτονικούς δήμους, θα δούμε ότι για παράδειγμα, πληρώνουν μόλις 1,10 ευρώ/τ.μ. στη Θέρμη, 1,72 στο Πανόραμα με τις πολυτελείς κατοικίες, 1,08 ευρώ στην Πυλαία, 1,80 ευρώ στην Καλαμαριά και μόλις 1,60 ευρώ το τ.μ. κατά μέσο  όρο στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τις κατοικίες που ανήκουν στην πρώτη ζώνη των διοικητικών ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης είναι 1,82€ το τ.μ. και 1,37€ ανά τετραγωνικό μέτρο, σε ετήσια βάση για τη δεύτερη ζώνη, αντίστοιχα. Και να σκεφθεί κανείς ότι τα τέλη αυτά πληρώνουν και τα πολυτελή ρετιρέ της παραλιακής λεωφόρου Νίκης καθώς και όλης της ζώνης με τα πανάκριβα διαμερίσματα της περιοχής του "Μακεδονία Παλάς"
Την ίδια στιγμή τα δημοτικά τέλη στο δήμο Θερμαϊκού είναι υπερδιπλάσια από τους περισσότερους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και απέχουν «παρασάγγες» από τα αντίστοιχα του δήμου Δέλτα, όπου είναι καθορισμένα για τις κατοικίες σε μόλις 0,78 ευρώ/τ.μ. 
Όπως είναι γνωστό, τα έσοδα του κάθε δήμου είναι "ανταποδοτικά" και πρέπει αποκλειστικά να διατίθενται για τον καθαρισμό και τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό. Κανονικά οι δημότες του Θερμαϊκού, με αυτά τα πανάκριβα δημοτικά τέλη που πληρώνουν, θα έπρεπε να απολαμβάνουν τις τέλειες υπηρεσίες σ΄αυτούς τους δύο τομείς. Και καθαριότητα σωστή να έχουν, που να θυμίζει αποστειρωμένο θάλαμο νοσοκομείου, αλλά και τέλειο φωτισμό να απολαμβάνουν. Κι όμως, δεν συμβαίνει δυστυχώς ολύτε το ένα, ούτε το άλλο.
Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από τότε που η υπηρεσία καθαριότητας εκχωρήθηκε από τη δημοτική αρχή σε εργολάβους και ιδιωτικά συμφέροντα, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο: Βουνά τα σκουπίδια πολλές φορές στους κάδους, δρόμοι που ελάχιστα ή καθόλου δεν σαρώνονται, καλαθάκια απορριμμάτων που σπάνια αδειάζουν, λόφοι στις άκρες των δρόμων τα ογκώδη και τα μπάζα κ.α..
Και να πει κανείς ότι η κατάσταση στον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό είναι καλύτερη, πάλι έξω θα πέσει. Καθώς ολόκληρα τμήματα του δήμου, πολλά εκ των οποίων μάλιστα σε κεντρικά σημεία και πολυσύχναστα για τους επισκέπτες του δήμου Θερμαϊκού μέρη, είναι στο απόλυτο σκοτάδι, καμμένες λάμπες που πρέπει να δώσει κανείς πολύμηνη μάχη για να αλλαχθούν, δρόμοι και πλατείες από τις οποίες να φοβάται να περάσει κανείς λόγω της... συσκότισης που επικρατεί εκεί, θυμίζοντας μαύρα σκοτάδια εμπόλεμης κατάστασης.
Με βάση όλα αυτά, θεωρούμε ότι η διοίκηση του κ. Μαυρομάτη, όσο θα βρίσκεται ακόμη στο τιμόνι του Δήμου, μέχρι τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, θα πρέπει να κάνει δύο πράγματα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δημοτών του Θερμαϊκού:
1. Να μειώσει γενναία τα δημοτικά τέλη, κάτω από 1,80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και μάλιστα αμέσως, κυριολεκτικά "εδώ και τώρα", συμβάλλοντας στην ελάφρυνση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνδημοτών μας. Πολύ περισσότερο που ο δήμος Θερμαϊκός  συγκαταλέγεται στις περιοχές με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε όλη τη χώρα. Και η ελάφρυνση αυτή, μπορεί κάλιστα να γίνει με το πλεόνασμα των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερηφανεύεται ότι δημιούργησε η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού.
2. Να προχωρήσει στη βελτίωση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, παρέχοντας άπλετο φως στα σημεία διέλευσης και κατοικίας των πολιτών του Θερμαϊκού, κάτι που είναι επιβεβλημένο σ΄αυτή την εποχή της αυξημένης εγκληματικότητας και παραβατικότητας. Καθώς επίσης, να προχωρήσει στη σταδιακή αντικατάσταση των δημοτικών λαμπτήρων με φωτιστικά σώματα LED, από τα αποθεματικά του Δήμου και όχι με "φωτογραφικούς" διαγωνισμούς, σαν αυτόν με τα 3,5 εκατ. ευρώ.
Έχει μια μεγάλη ευκαιρία η δημοτική αρχή του κ. Μαυρομάτη όσο θα κρατάει το τιμόνι του Δήμου μέχρι τις επόμενες εκλογές: Να αφήσει στην άκρη τις πρακτικές και τις σκοπιμότητες που ακολούθησε μέχρι σήμερα, να αλλάξει πορεία και να δώσει στους συνδημότες μας αυτό που απαιτούν και το δικαιούνται, με βάση τα ληστρικά δημοτικά τέλη πιου πληρώνουν: Καλύτερη καθαριότητα, με οργάνωση της δημοτικής υπηρεσίας και όχι τις αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες του εργολάβου και καλύτερο δημοτικό ηλεκτροφωτισμό. Αν δεν το πράξει, θα είναι υπόλογη απέναντι απέναντι στους πολίτες του Θερμαϊκού.

*Ο Σπύρος Κουζινόπουλος είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.