Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Προσβολή για τη Θεσσαλονίκη η βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος

Βαρβαρότητα που προσβάλλει την ιστορία της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζουν τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, επαγγελματίες της περιοχής, κάτοικοι κι επισκέπτες της πόλης, που σήμερα το πρωί, περνώντας μπροστά από το μνημείο, κοντοστέκονταν με την απορία ζωγραφισμένη στο βλέμμα, ζητώντας να μάθουν τι ακριβώς συνέβη.

Είναι η τρίτη φορά που μέσα σε λίγους μήνες το Μνημείο του Ολοκαυτώματος βεβηλώνεται -οι δύο (πρόσφατες) προηγούμενες ήταν τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018- γεγονός που δεν μένει ασχολίαστο από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος πλησιάζει το συνεργείο της αρμόδιας υπηρεσίας του κεντρικού δήμου, που από το πρωί είχε πιάσει δουλειά προκειμένου να σβήσει τα σημάδια από τη χθεσινοβραδική βάρβαρη ενέργεια. "Κάθε φορά τα ίδια" μονολογεί και απομακρύνεται κουνώντας αποδοκιμαστικά το κεφάλι.

Όπως εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπάλληλοι του συνεργείου, σήμερα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του καθαρισμού του μνημείου από το παχύ στρώμα με μπογιές που είχε καλύψει κυρίως το κέντρο και τη βάση του μνημείου και αύριο θα γίνει η δεύτερη και τελευταία φάση του καθαρισμού.

Πρόκειται για "βαρβαρότητα" και "βεβήλωση της Ιστορίας" τόνισε ο δικηγόρος Χρήστος Καπετανίδης, από το Διδυμότειχο, εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη του για ό,τι συνέβη. Το μέλλον, σημείωσε, έχει τις "ρίζες" του στη γνώση της Ιστορίας, ιδίως δε για την πόλη της Θεσσαλονίκης, με το πλούσιο πολυπολιτισμικό παρελθόν της.

Σ' αυτό το πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης, αυτό που πρέπει να προστατευθεί ως κόρη οφθαλμού, αλλά κι αυτό που κάθε χρόνο προσελκύει επισκέπτες από το εξωτερικό, οι οποίοι θέλουν να "αγγίξουν" ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης, αναφέρθηκε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένας από τους επαγγελματίες της περιοχής, ο Άκης Γεωργιάδης, ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου. Τέτοιου είδους άνανδρες πράξεις, όπως χαρακτηριστικά είπε, δημιουργούν προβληματισμό και ίσως προκαλούν και διστακτικότητα σε αποφάσεις επισκεπτών που έχουν τη Θεσσαλονίκη στον "χάρτη" των προορισμών τους. Τέτοιου είδους πράξεις δείχνουν ασέβεια τόσο στο παρελθόν της πόλης όσο και στη ζώσα καθημερινότητά της, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά της, η 24χρονη Ιωάννα Καλαϊτζή μπορεί να μην είχε πληροφορηθεί το γεγονός από τα δελτία ειδήσεων, αλλά δεν έκρυψε την ενόχλησή της για μια τέτοια ενέργεια που, όπως υπογράμμισε, προσβάλλει την ίδια τη Θεσσαλονίκη καθώς μόνο αρνητική είναι. Μάλιστα, δεν έκρυψε και αυτή τον προβληματισμό της για το τι είδους μηνύματα θα μπορούσαν να περάσουν τέτοιου είδους πράξεις σε όσους θέλουν να επισκεφθούν την πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ρεπορτάζ της Ε. Σοφιανού


Η Ισραηλιτική Κοινότητα καταδικάζει τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος
Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, με σημερινή ανακοίνωσή της, καταδικάζει απερίφραστα τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, η οποία, όπως τονίζει, "οφείλει να προβληματίσει το σύνολο της κοινωνίας μας.

"Η νέα πράξη προσβολής και απαξίωσης ενός συμβόλου, που ανεγέρθη από την Ελληνική Κυβέρνηση για να τιμήσει τη μνήμη των 50.000 πολιτών της Θεσσαλονίκης Εβραϊκού Θρησκεύματος που εξοντώθηκαν από τους Ναζί, θυμάτων του μαζικότερου και πιο οργανωμένου εγκλήματος που βίωσε η ανθρωπότητα, οφείλει να προβληματίσει το σύνολο της κοινωνίας μας" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η ΙΚΘ σημειώνει πως "η εικόνα του Μνημείου Ολοκαυτώματος καλυμμένου με κόκκινη μπογιά και της καταστροφής των λουλουδιών που ήταν τοποθετημένα σε αυτό, αποτελεί μια ακόμη θλιβερή και ξεκάθαρη ένδειξη για τις τραγικές συνέπειες που μπορούν να έχουν ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία".

Επισημαίνει δε ότι είναι η τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες που το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, βεβηλώνεται και σημειώνει: "Ως φαίνεται, από την τρίτη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος μέσα σε λίγους μήνες (Δεκέμβριος 2017, Ιανουάριος 2018 και Ιούνιος 2018), δεν είναι λίγοι αυτοί που στις μέρες μας, παρά τα όσα έχει διδάξει η Ιστορία είναι έτοιμοι να βαδίσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια ασπαζόμενοι αντισημιτικά στερεότυπα και θεωρίες".

Η Ισραηλιτική Κοινότητα τονίζει ακόμα πως "ο εφησυχασμός, η άγνοια και η ανοχή, απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές ανοίγουν δυστυχώς σε αυτούς που σήμερα βάφουν κόκκινο ένα μνημείο που δημιουργήθηκε για να υπενθυμίζει τις συνέπειες μιας εποχής κατά την οποία οι ανθρωπιστικές αξίες καταβαραθρώθηκαν και αθώοι άνθρωποι στιγματίστηκαν και δολοφονήθηκαν στο βωμό φασιστικών ιδεολογιών, το δρόμο για ένα επόμενο χειρότερο βήμα".

 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταδικάζει τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος
Τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό και απερίφραστο τρόπο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι "είναι ένα φαινόμενο που δεν είναι απλώς λυπηρό και προσβλητικό, αλλά εξοργιστικό και πρέπει επιτέλους, να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά από την Πολιτεία".

"Οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε μηδενική ανοχή στο ρατσισμό και τη βία από όπου και αν προέρχεται, εναντίον οποιουδήποτε και αν στρέφεται" προσθέτει η Περιφέρεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.