Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

H κραυγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου, αναλαμβάνουν οι νέοι δήμαρχοι. Αλλού, συνεχίζουν οι παλιοί. Όπως και να ‘χει όμως, οι δήμαρχοι της επόμενης πενταετίας παραλαμβάνουν το «σώμα» της τοπικής αυτοδιοίκησης αποστεωμένο και αδύναμο.

Όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, ειδικά δε οι μετά την κρίση κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, έβαλαν την αυτοδιοίκηση στο κρεβάτι του Προκρούστη, προσθέτοντας αρμοδιότητες, αλλά χωρίς να αποδίδουν πόρους. Ούτε καν για τα βασικά, όπως είναι η καθαριότητα  και τα σχολεία.
Οι παλιοί που ξέρουν τι τους περιμένει, χτύπησαν ήδη το καμπανάκι. Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, σε μία κραυγή αγωνίας, ζήτησε από τους βουλευτές που ήταν παρόντες στην ορκωμοσία του, να βάλουν «πλάτη». Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ζήτησε συνεννόηση και στο εσωτερικό της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Ας μη αντιδικήσουμε από συνήθεια και ας μη διαφωνήσουμε από παραταξιακή υποχρέωση», πρότεινε.

Πάντως, για να συμβεί αυτό και να υπάρξει συναίνεση στην αυτοδιοίκηση, το παν εξαρτάται από τους δημάρχους που θα έχουν τα ηνία στους δήμους τους. Αυτοί έχουν πλέον το μαχαίρι και το πεπόνι, κατά πως λέει η σοφή λαϊκή παροιμία. Αν κρατήσουν χαμηλά την μπάλα, αν δεν τους κυριεύσουν η αλαζονεία, η έπαρση αλλά και η λογική της εξυπηρέτησης κομματικών και παραταξιακών φίλων, μπορούν να πετύχουν τη συνεννόηση και τη συναίνεση. Διαφορετικά θα είναι αυτοί οι υπεύθυνοι για τα φαινόμενα αντιδικίας και πόλωσης που μπορεί να παρουσιαστούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.