Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015

Υπερπανσέληνος με «κόκκινο φεγγάρι» τη μεθεπόμενη Κυριακή

Την ολική έκλειψη υπερπανσελήνου, δηλαδή το «κόκκινο φεγγάρι», θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη μεθεπόμενη Κυριακή, μετά το «μπλε φεγγάρι» που είδαμε στα τέλη Ιουλίου, με τη 2η Πανσέληνο μέσα σε έναν μήνα.  

Το σπάνιο αυτό φαινόμενο του «κόκκινου φεγγαριού», θα γίνει ορατό το βράδυ της 27ης Σεπτεμβρίου και τελευταία φορά που είχε παρατηρηθεί ήταν το μακρινό 1982! Η επόμενη φορά θα είναι το 2033, οπότε όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σπάνιο γεγονός.
Για τους αστρονόμους και τους λάτρεις του ουρανού, η φετινή χρονιά ήταν γεμάτη θέαμα και χάρισε μοναδικά στιγμιότυπα χάρη σε φαινόμενα όπως οι εκλείψεις και η βροχή των Περσίδων.
Το επόμενο μεγάλο ραντεβού για τους μυημένους, έχει κλειστεί σε λίγες μέρες και για ακόμη μια φορά θα έχει πρωταγωνιστή το φεγγάρι.
Η πρώτη ολική έκλειψη υπερπανσελήνου από το 1982 είναι ίσως το φαινόμενο που θα καλύψει όλα όσα έχουν προηγηθεί την περασμένη χρονιά και είναι εξαιρετικά σπάνιο μιας και αναμένεται να μην ξανασυμβεί πριν το 2033.
Η NASA κυκλοφόρησε ένα βίντεο που μας συστήνει το σπάνιο αυτό φαινόμενο ενώ παράλληλα εξηγεί τη σημασία του και τη διαδικασία που το προκαλεί.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΝΑSA τη βραδιά εκείνη, η Σελήνη θα φαίνεται έντονα κόκκινη και 14% μεγαλύτερη σε μέγεθος από το σύνηθες στην παρατήρησή της από τη Γη.
Όπως εξηγεί και το physicsgg.me, η υπερπανσέληνος συμβαίνει διότι η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κυκλική αλλά ελλειπτική.

Υπερπανσέληνο έχουμε όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της και τότε φαίνεται 14% μεγαλύτερη και 30% λαμπρότερη σε σχέση με την εμφάνισή της όταν βρίσκεται στο απόγειό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου