Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Επιτέλους: Διαγράμμιση στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας

Επιτέλους, μετά από χρόνια, έγινε σήμερα διαγράμμιση της επαρχιακής οδού Νο 27 που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Νέα Μηχανιώνα, τουλάχιστον στο τμήμα από το φανάρι της Αγίας Τριάδας, μέχρι την είσοδο (φωτεινοί σηματοδότες) της Ν.Μηχανιώνας. Και οι διερχόμενοι οδηγοί που έβλεπαν το αυτοκινούμενο διαγραμμιστικό μηχάνημα να σχηματίζει διπλή διαχωριστική γραμμή στον άξονα του δρόμου, σχολίαζαν: «Μπράβο, να μας επισκέπτεται συχνά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να βλέπουμε επιτέλους να γίνεται κάποιο έργο στο δήμο Θερμαϊκού».

Η διαγράμμιση που έγινε, είναι με διπλή γραμμή στον άξονα της οδού, που διαχωρίζει τις αντίθετες κατευθύνσεις κυκλοφορίας και απαγορεύει την υπέρβασή της (προσπεράσματα).
Οι διαγραµµίσεις συναντώνται σχεδόν στους περισσότερους δρόμους, σε αστικές ή υπεραστικές οδούς, και διαδραµατίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργικότητα και ασφάλεια της κίνησης. Μόνο στα όρια του δήμου Θερμαϊκού τόσο με τη σημερινή δημοτική αρχή όσο και με τις προηγούμενες, ήταν… πολυτέλεια, με συνέπεια να τίθεται διαρκώς σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των οδηγών.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οι διαγραµµίσεις που υποδεικνύουν τα άκρα της οδού και διαχωρίζουν τις λωρίδες κίνησης, προσφέρουν σηµαντική βοήθεια στον οδηγό, όσον αφορά στο έργο του ελέγχου της θέσης επάνω στο οδόστρωµα, τόσο σε σχέση µε τα άκρα του οδοστρώµατος και των λωρίδων κυκλοφορίας, όσο και προς τα άλλα αυτοκίνητα που βρίσκονται γύρω του.
Τα πλεονεκτήµατα της διαγράµµισης για την οπτική καθοδήγηση γίνονται ιδιαίτερα σηµαντικά όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, ή τη νύχτα, όταν το µάτι δεν µπορεί να διακρίνει τα στοιχεία που περιβάλλουν την οδό. Επίσης, αν ο οδηγός θαµπωθεί από τους φανούς αυτοκινήτου που έρχεται από τη αντίθετη κατεύθυνση, µπορεί να ελέγχει τη θέση του µε βάση τη διαγράµµιση στην άκρη της οδού, αποφεύγοντας έτσι να κοιτά εµπρός.
Μόλις πριν λίγες μέρες ο «Φάρος του Θερμαϊκού» από αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 22 Αυγούστου στη Νέα Μηχανιώνα, έθετε το ερώτημα από ποιόν δρόμο θα αφιχθεί ο Πρόεδρος κ.Παυλόπουλος. Καθώς, όπως σημειώναμε «αν διασχίσει την επαρχιακή οδό αριθ.27 Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, θα διαπιστώσει με τα μάτια του ότι πρόκειται για έναν άθλιο δρόμο, χωρίς πεζοδρόμια και σήμανση, όπου οι πεζοί παίζουν κορώνα- γράμματα τη ζωή τους κάθε φορά που θα χρειαστεί να τον διασχίσουν. Και με ένα σημείο-κατσικόδρομο, όπως είναι οι άκρως επικίνδυνες στροφές στα υψώματα της Αγίας Τριάδας, που παραπέμπουν στο ελληνικό οδικό δίκτυο των αρχών του προηγούμενου αιώνα».
Ευτυχώς, η διαγράμμιση που έγινε σήμερα, θα βοηθήσει εν μέρει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτού του δρόμου-καρμανιόλα. Και φυσικά, η ανάγκη να προχωρήσει πραγματικά (και όχι με δημοσιοσχετίστικες ανακοινώσεις) η βελτίωση του δρόμου, με τις απαραίτητες διαπλατύνσεις και διανοίξεις, με τη δημιουργία επιτέλους πεζοδρομίων και κυρίως με την παράκαμψη των επικίνδυνων στροφών στα υψώματα της Αγίας Τριάδας, θα πρέπει να είναι στην άμεση προτεραιότητα της δημοτικής αρχής.  

Διαβάστε περισσότερα για τον δρόμο Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας: http://farosthermaikou.blogspot.gr/2016/08/blog-post_14.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.